Blog - 8 tips voor schrijvers die zelf hun boek uitgeven
Suzanna
0

8 tips voor schrijvers die zelf hun boek uitgeven

0

Uitgeven in eigen beheer: voor veel ondernemers een ideale manier om hun boek op de markt te brengen. Want selfpublishing is laagdrempelig en, als je het goed doet, ook lucratief. Maar er is een keerzijde: wie de expertise van een uitgever mist, mist ook een kritisch en objectief oog.

Kun jij wat professionele uitgevers kunnen? Acht tips om je boek te publiceren als een pro. 

Waar letten uitgevers op?

1. Relevantie

Gezien vanuit jou als schrijver en expert lijkt misschien al je kennis relevant voor je lezer. Een uitgever ziet dat anders: die kijkt eerst voor welke doelgroep jouw boek is en wat die doelgroep nodig heeft. Want hoe meer jij inspeelt op een behoefte van je doelgroep, hoe makkelijker jouw boek straks verkoopt.

2. Opbouw en structuur

Jouw lezers zijn ongeduldig en willen je non-fictieboek snel kunnen doorgronden. Om snel te kunnen inschatten wat ze aan jouw boek hebben, zijn een heldere opbouw en structuur van groot belang. Ook een uitgever kijkt kritisch naar de opzet van een boek. Presenteer jij de informatie overzichtelijk en toegankelijk?

3. Stijl

Zeg nu zelf: lees jij niet het liefst vlotte en puntig geschreven teksten? Dat geldt ook voor jouw lezers. Dus hoe meer tijd en moeite jij steekt in het sterker maken van jouw teksten, hoe beter. Inkorten is daarvoor een slimme methode. Vooral beginnende schrijvers gebruiken te veel woorden om iets uit te leggen of herhalen het genoemde nog een paar keer in andere bewoordingen. Schrap je die ballast, dan wint de tekst enorm aan vaart en leesbaarheid. Maar er zijn nog veel meer trucs om je teksten vlot leesbaar te maken. Een redacteur kan je daar goed bij helpen.

4. Jouw rol als expert

Als expert wil jij graag jouw kennis en ervaring overbrengen aan je lezers. Maar de meeste lezers kennen je nog niet en zijn nog sceptisch: wie ben jij om dit allemaal te vertellen? Laat jezelf dus gerust zien in je boek. Beschrijf bijvoorbeeld in de inleiding wat je achtergrond is en wat je beweegredenen zijn om dit boek te schrijven. Geef in de teksten voorbeelden vanuit je eigen praktijk. Bedenk ook: voor uitgevers is (in veel gevallen) de schrijver net zo belangrijk als het boek.

Wat doen uitgevers altijd?

5. Redigeren

Bij professionele uitgeverijen verschijnt er geen boek op de markt zonder dat daar een grondige redactie aan vooraf is gegaan. Dat wil niet zeggen dat al die boeken foutloos zijn, maar dat is wel het streven. Uitgevers besteden daarom veel tijd en budget aan redactie. Als selfpublisher moet je er dus ook zeker geen sluitpost van maken.

6. Verstandig het budget bewaken

Het leuke aan uitgeven in eigen beheer is dat je helemaal zelf beslist over de uitvoering van jouw boek. Wil jij een fullcolour-binnenwerk, een in linnen ingebonden kaft, met een leeslint en gouden opdruk? Wil jij een bijzonder formaat, uitslaande flappen of heel luxe papier? Het kan allemaal. Of het slim is, is een tweede.

Uitgevers zijn net als jij gebonden aan een budget en kijken kritisch wat commercieel gezien een verstandige investering is. Verkoop je meer boeken als je kiest voor zo’n luxe uitvoering? Vaak is dat niet zo. Sterker nog: het kan de verkoop dempen, omdat je lezer misschien liever kiest voor een praktische paperbackuitgave over jouw onderwerp.

Wat wel kan, is dat je een limited edition maakt waar je je helemaal in uitleeft. Je drukt een klein aantal boeken in een extra luxe uitvoering, speciaal voor de liefhebber.

7. Veel tijd steken in de cover, titel en flaptekst

Uitgevers weten als geen ander hoe belangrijk de titel en cover zijn voor de verkoop. De juiste keuze kan het verschil maken tussen een bestseller en een flop. Uitgevers zetten daarom goede covermakers in, sparren met het hele team (redactie, marketing en verkoop) over de titel en de uitstraling en blijven schaven aan een flaptekst tot hij klopt. Ze testen dit alles in de markt. Suggesties vanuit de boekhandel kunnen bij de vooraankondiging (via de aanbiedingsbrochure) aanleiding zijn om een andere aanpak te kiezen.

Hoe pak je dat aan als selfpublisher? Spar met collega-ondernemers, klanten, familie en vrienden. Je hoeft niet iedereen tevreden te stellen, maar ze kunnen je op belangrijke blinde vlekken wijzen! Vraag ook de lokale boekhandelaar, die wil je vast van advies voorzien. Doen!

8. Een slimme eerste oplage kiezen

Het is ook voor grote uitgeverijen altijd weer een kunst om de eerste oplage van een boek goed in te schatten. Zit je te hoog? Dan blijf je lang met een onverkochte oplage zitten – zonde van de investering en de opslagkosten. Zit je te laag? Dan is het boek snel uitverkocht en mis je verkoop op het moment dat het hard gaat lopen. Meer boeken ineens laten drukken is bovendien stukken goedkoper dan steeds weer kleine oplagen. Uitgevers nemen hierin liever niet te veel risico en kiezen liever aan de lage kant. Houd dat in je achterhoofd als je offertes van drukkers onder ogen krijgt en weersta de verleiding om extra veel ineens te laten drukken.

 

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën