Uitglijder - boekpromotie - blunders
Janneke
0

Je boek promoten? Voorkom deze blunders!

0

Een boek schrijven is leuk. Maar als het daarna ook nog goed verkoopt, geeft dat pas echt veel voldoening. Want pas dan bereikt jouw boodschap de mensen voor wie jij dit boek schreef. Nu blijkt boekpromotie een vak apart, dat lang niet elke auteur goed beheerst. Ga jij binnenkort je boek promoten? Voorkom dan deze zeven blunders. 

1. Een boek van slechte kwaliteit

Als jij bij de groenteboer kunt kiezen tussen een mooie, verse banaan en een bruin, halfvergaan exemplaar, welke neem je dan? Precies! Zo is het ook met boeken. Er is een groot aanbod en de lezer kiest daar het beste uit. Een in elkaar geknutselde cover, een tekst vol taalfouten, een te dunne papiersoort of slecht gekozen bladspiegel – als jouw boek zo aan de wereld gepresenteerd wordt, kun je een goede verkoop wel vergeten. Succesvolle boekpromotie begint bij een goed boek.

2. Een slechte uitgever

Het valt niet mee om in de jungle van uitgevers die je op internet vindt, de goede van de slechte te onderscheiden. Wil je van je boek een succes maken, dan is het belangrijk dat je niet met de eerste de beste in zee gaat. Hoe ronkender de verhalen, hoe meer argwaan je mag hebben. Sommige ‘uitgevers’ investeren helemaal niets in het verbeteren van jouw boek. Met een boek vol taalfouten, inhoudelijk zwak en zonder aansprekende cover win je het niet van je concurrenten. De keuze van een uitgever beïnvloedt bovendien je kansen op publiciteit. Een journalist ziet direct het verschil tussen a-uitgevers (‘dit moet wel goed zijn’) en b-uitgevers (‘die auteur kon zeker nergens anders terecht’).

3. Te bescheiden zijn

Bescheidenheid is een waardevolle eigenschap, maar te bescheiden zijn helpt je niet verder. Zeker niet als je een boek wilt promoten. Je hebt een verhaal te vertellen, je hebt visie of je bent ergens expert in, kortom: je hebt de lezer iets te bieden. Zorg dat de wereld dat ook weet.

4. De Wet op de vaste boekenprijs negeren

In Nederland geldt een vaste boekenprijs. Elk boek – dus ook een dat je in eigen beheer uitgeeft in een kleine oplage – kent een vaste (minimum)verkoopprijs. Dat betekent dat je niet zomaar korting mag geven op je boek. Is het helemaal verboden? Nee, dat niet, maar er gelden wel strikte voorwaarden. Verkoop jij je boek zonder geldige reden onder de vastgestelde prijs, dan kun je daar problemen mee krijgen. Een boze boekhandelaar kan je illegale actie melden, waardoor je het Commissariaat voor de Media achter je aan krijgt. Als het tegenzit krijg je ook nog een boete.

Ook in Vlaanderen mag je niet zomaar stunten met je boek. Daar geldt sinds juli 2017 de gereglementeerde boekenprijs (GBP). 

5. Geld vragen voor recensie-exemplaren

Is je boek uit en wil je het promoten? Dan is het slim om recensie-exemplaren te (laten) versturen naar belangrijke media die jouw doelgroep bedienen. Ook al zijn daar kosten mee gemoeid (productie, afhandeling en verzending), bereken deze nooit door aan de journalist! Serieuze media horen boeken gratis te krijgen. Facturen en aanmaningen sturen levert misschien wel attentiewaarde op, maar niet de gewenste publiciteit voor je boek.

6. Onbereikbaar zijn voor de pers rond de verschijningsdatum

Het kan: op vakantie gaan in de periode dat je boek verschijnt en dan onbereikbaar zijn voor de pers. Maar vanuit boekpromotie-oogpunt is het niet verstandig. Want juist dan heeft je boek nieuwswaarde. Juist dan willen journalisten jou interviewen. Maak je geen gebruik van dit momentum, dan is het weg voordat je het doorhebt.

7. Met een stapeltje boeken langs de boekhandel

Toegegeven, het is niet echt een blunder: met een stapeltje boeken onder je arm afstappen op de boekhandel. Maar efficiënt is het ook niet. Want zelfs al krijg je een enthousiaste reactie en neemt de plaatselijke boekhandelaar wat exemplaren van je af, probeer zo heel Nederland en Vlaanderen maar eens te bereiken! Een blunder wordt het wel als je als eigenbeheeruitgever de boekhandelaar 10% verkoopkorting biedt. Van zo’n lage marge kan de boekhandel echt niet bestaan!

Door: Janneke Sinot



Reacties
Categorieën