Blog Je boek promoten? Maak een planning
Jan Sinot
0

Je boek promoten? Maak een planning!

0

Een goede boekpromotie is essentieel voor een succesvolle verkoop. Begin je pas met je campagne rond de verschijningsdatum van je boek, dan laat je veel kansen liggen. Maar wat is dan wel een goed moment om te starten? In deze blog nemen we je stap voor stap mee in je planning: wanneer doe je wat?

3 tot 6 maanden voor verschijnen

  • Onmisbaar voor de promotie van je boek is een website. Hier kun je alle relevante informatie kwijt, van cover en auteursfoto tot recensies en een overzicht van activiteiten. Uiteraard voeg je de praktische gegevens en een bestelmogelijkheid toe.In plaats van een hele website kun je ook een deel van je bedrijfssite of auteurssite gebruiken voor je boek.TIP: leg de titel van jouw boek als URL vast, ook als je geen aparte boekensite maakt (in dat geval link je door naar de juiste pagina op de andere website).
  • Meer volgers betekent meer potentiële kopers van je boek. Begin daarom op tijd met het opbouwen van een lezerspubliek. Gebruik je sociale-media-account(s) om mensen naar je site te trekken. Het bijhouden van een blog is een effectieve manier om bezoekers ook te laten terugkeren.

1 tot 3 maanden voor verschijnen

  • Je uitgever verstuurt aanbiedingsbrochures naar de boekhandel en de pers. Zo weten die tijdig welke titels eraan komen en of ze er iets mee willen doen.
  • Een boektrailer (een korte promotievideo over je boek) is een leuke manier om je netwerk te laten weten dat je boek eraan komt. Zet hem op YouTube en deel de link via je sociale media. Zorg voor een tijdloos filmpje (zodat je het ook na verschijnen nog kunt gebruiken) en vergeet niet om de cover duidelijk in beeld te brengen!

Rond verschijnen

  • Een heel bijzonder moment is het als je voor het eerst dat boek, waar je maanden of nog langer aan gewerkt hebt, in je handen hebt. Veel auteurs vieren dit moment met een boekpresentatie. Wat voor feestje je ook kiest en wie je ook uitnodigt, met deze tips maak jij je presentatie tot een succes.
  • Iedereen moet weten dat je boek verschenen is en dus stuur je een persbericht naar alle relevante media. Een interview met jou in de krant of een vooraanstaand magazine? Daar kan geen advertentie tegenop!NB Heb je een kwaliteitsuitgever achter je staan, dan neemt die het persbericht voor zijn rekening.TIP: zorg dat je bereikbaar bent na het versturen van het persbericht. Een journalist die nú bedacht heeft dat hij jou in zijn programma wil hebben, wil misschien niet wachten tot jij tijd voor hem hebt.

Na verschijnen

  • Het zwaartepunt van de media-aandacht ligt natuurlijk rond verschijnen, maar ook in de maanden erna zijn er volop mogelijkheden om in de publiciteit te komen. Houd de actualiteit goed in de gaten. En gebeurt er iets waar jouw boek perfect op aanhaakt? Zorg ervoor dat ze jou interviewen als expert.
  • Een boek combineert fantastisch met het geven van lezingen. Doen dus.Ben je een ervaren spreker, dan zul je merken dat je dankzij je boek vaker gevraagd wordt en een hoger tarief kunt vragen. Ben je nieuw op dit gebied, dan wil je misschien klein beginnen, bijvoorbeeld op een netwerkbijeenkomst of een open podium. Je kunt ook overwegen om gratis een lezing te geven, bijvoorbeeld op voorwaarde dat de aanwezigen allemaal je boek afnemen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
  • Gebruik de sociale media om te verwijzen naar je wapenfeiten, zoals geplaatste interviews, lezingen en uitzendingen waarin jij aan het woord komt.

 

Door: Jan Sinot



Reacties
Categorieën