Bol.com sfeer
Janneke
0

Je boek promoten bij bol.com

0

Bol.com is de grootste online boekwinkel van Nederland. Marjolijn Klemkerk is er verantwoordelijk voor de algemene Nederlandse boeken, in het bijzonder de merchandising ervan. Fenna Witteveen is Redacteur Boeken bij Lees Magazine, een online boekenplatform van bol.com waar bezoekers inspiratie, beleving en informatie vinden over alles wat met boeken te maken heeft. Dagelijks wordt er aandacht besteed aan boeken: van nieuwsberichten tot top 10-lijsten en van recensies tot interviews met auteurs. De vraag die we aan ze voorlegden: je boek promoten op bol.com, hoe doe je dat?

Afspraken met uitgevers

Bol.com is voor schrijvers en uitgevers een interessant platform. Hier zichtbaar zijn is een mooi startpunt voor een goede online verkoop. Met (de gevestigde) uitgeverijen maakt bol.com afspraken over de samenwerking. Ze bekijken welke belangrijke titels er aankomen en hoe ze die het beste kunnen ondersteunen. “Het zwaartepunt ligt op de samenwerking met onze partners, maar iedereen is welkom bij Lees Magazine”, laat Fenna weten. “Belangrijk is wel dat het boek leverbaar is via bol.com, bijvoorbeeld doordat het bij het CB ligt.” Dit laatste garandeert een goede distributie – bol.com laat de boeken rechtstreeks vanuit dit centrale boekenmagazijn versturen – en is bovendien handig omdat informatie over het boek zo automatisch bij bol.com terechtkomt. Denk hierbij aan de digitale cover van het boek, een inkijkexemplaar en de correcte, praktische gegevens (zoals prijs, ISBN en genreaanduiding).

Zakelijk verkopen

Wat nu als je in eigen beheer je boek uitgeeft en het ligt niet bij het CB? Maak je dan helemaal geen kans op aandacht op dit interessante platform? Toch wel. Bol.com biedt namelijk de optie Zakelijk verkopen, waarbij je je boek kunt verkopen in de bol.com-winkel. Je hebt keus uit de volgende constructies:

  1. Verkopen via bol.com. Je hebt een webshop, beheert zelf de voorraad en handelt zelf de bestellingen af. Hier heb je alles in eigen beheer.
  2. Logistiek via bol.com. Je verkoopt je boek zelf, maar legt een voorraad bij bol.com. Dit is handig als je een snelle levering belangrijk vindt of bijvoorbeeld zelf geen webshop hebt.

Wat bol.com niet doet, is boeken direct inkopen bij schrijvers/uitgevers (dus zonder tussenkomst van het CB). Ga je ‘zakelijk verkopen’ via bol.com in zowel Nederland als België? Dan heb je de keuze uit een combi-account of een account per land. Het laatste heeft als voordeel dat je voor beide landen andere levertijden kunt hanteren en bijvoorbeeld kunt besluiten om in een enkel land je boek aan te bieden. Dat kan handig zijn, gezien de verschillen in wetgeving rond de gereglementeerde/vaste boekenprijs.

Wat sowieso een aanrader is (tenzij je dit liever alleen bij Managementboek.nl doet): jezelf aanmelden voor het partnerprogramma bij bol.com. Verwijs je bezoekers via je website, app of blog door, dan ontvang je op elke aankoop die daaruit volgt een commissie van 6% op boeken (en die kan oplopen tot 8% voor sommige andere producten). Voor meer informatie: Partnerblog.bol.com.

Boekreviews

Aandacht in Lees Magazine en de daaraan gekoppelde socialmediakanalen is een mooie manier om de verkoop van je boek te stimuleren. Een groep van zo’n 25 enthousiaste boekfanaten schrijft regelmatig recensies. Welke boeken komen in aanmerking voor een bespreking? Fenna: “We kijken naar de tijdgeest, maar bijvoorbeeld ook naar het zoekgedrag op ons platform zelf: welke boeken zijn voor onze lezers op dit moment het meest relevant?”

De recensenten die voor Lees Magazine schrijven, hebben allemaal hun eigen, favoriete genre. Ze houden zelf goed bij wat er aan nieuwe boeken verschijnt en dragen bij de redactie ideeën aan. Het omgekeerde gebeurt ook vaak: de redactie legt een idee bij de recensent neer, die vervolgens een boekbespreking aanlevert. Onderaan de homepage vind je de namen van de recensenten.

Heb je een boektrailer beschikbaar? Lees.bol.com (Lees Magazine) plaatst hem mogelijk bij een eventuele review.

De recensenten en redactieleden willen overigens ook nog weleens een persreis maken of boekpresentatie bijwonen. Maar reken daar als auteur niet op, want het aanbod is groot en de tijd beperkt. De kans dat ze een review schrijven, is een stuk groter. Daar is ook een heel praktische reden voor. Fenna: “We kijken heel erg naar welke content het langste meegaat. Een event heeft een actualiteitswaarde van maximaal een week, een boekreview is voor altijd.”

Auteursinterviews en toplijsten

Naast reviews plaatst de redactie ook interviews met auteurs op lees.bol.com. Wie daarvoor in aanmerking komt? “Daar is geen blauwdruk voor”, vertelt Fenna. “Het ene boek leent zich meer voor een recensie, het andere meer voor een interview omdat de auteur er veel over te vertellen heeft. Het verschilt ook per genre. Daarnaast houden we bij de keuze rekening met het zoekgedrag van lezers: wat willen zij en wat kunnen wij daarin bieden?”

Leuk zijn ook de toplijsten waarmee lees.bol.com de lezers inspireert. Van de beste biografieën en cadeauboeken tot de meest waardevolle relatiegeschenken en bestverkochte boeken op dit moment. “Ze worden goed gelezen”, zo verklaart Fenna de frequentie waarmee de lijsten verschijnen. Hoe komen ze tot stand? “We kijken wat er op bol.com goed verkoopt, wat er in De Bestseller 60 van het CPNB staat, waar lezers naar op zoek zijn en wat er wordt aangedragen door uitgevers. Daar maken we een mooie mix van.” Binnen de non-fictie zijn de meest populaire genres: zelfhulp, geschiedenis en spiritualiteit. De laatste jaren doen ook biografieën het goed.

Wees op tijd en origineel

Het is verstandig om Fenna ruim voor je boek verschijnt informatie te sturen. Dat mag een mail zijn met een digitale drukproef (fwitteveen@bol.com), maar liever nog een vooruitexemplaar van het boek per post (Postbus 8080, 3503 RB UTRECHT). Zo kan de redactie van Lees Magazine al voor verschijnen de promotie voorbereiden. Ze spelen bij bol.com namelijk graag in op de actualiteit, daar is ook de winkel op ingericht. Is er een persbericht beschikbaar, stuur dat dan vooral mee.

Goed om te weten: lees.bol.com houdt elke woensdag een winactie. Ben je bereid daar enkele boeken voor ter beschikking te stellen (richtlijn: drie tot tien exemplaren), dan kun je dat bij Fenna melden. Gaat ze akkoord, dan doe jij de boeken cadeau, stuur je ze naar de redactie en neemt bol.com de verzending naar de winnaars voor zijn rekening. Heb je andere leuke, creatieve promotie-ideeën? Ook die zijn welkom op de redactie. Van een originele lezing tot een meet-and-greet met jou als auteur. Past het in de planning, dan zal lees.bol.com een samenwerking minimaal overwegen, zeker als het idee origineel is en bij de doelgroep van het boek en Lees Magazine past. Fenna: “We kunnen altijd kijken wat we kunnen bereiken met elkaar.”

Marjolijn benadrukt nog het belang van een goede boekpromotie door de auteur zelf. “Door in de sociale media je volgers aan te spreken, kun je veel impact maken. Ook zelf reviews stimuleren binnen je doelgroep is echt een aanrader. Door direct naar bol.com te linken, maak je het je volgers ook nog heel makkelijk om direct je boek te bestellen.”

* * *

Samengevat

  • Stuur zo snel mogelijk een (vooruit)exemplaar van je boek naar de redactie van Lees Magazine.
  • Benader de voor jou relevante recensent eventueel persoonlijk.
  • Stel een (liefst originele) promotieactie voor.
  • Promoot zelf je boek. Meld je aan voor het partnerprogramma, zodat je een fee ontvangt voor elk via jouw link verkocht boek.

En verder…

Interesse in een samenwerkingsovereenkomst of je boeken aanbieden via het boekenplatform? Mail naar inkoop-boeken@bol.com.

Door: Janneke Sinot

Meer weten over boekpromotie? Lees ook Zo kom je op nummer één bij Managementboek.

Natuurlijk ben je ook welkom bij de BoekenBusiness-masterclass Zo promoot je je boek. Doe je voordeel met deze dag vol promotietips en praktijkvoorbeelden. En maak je boek tot een succes.



Reacties
Categorieën