1. Persbericht
Schrijf een persbericht en verspreid dat onder relevante media. Dat gaat tegenwoordig allemaal via e-mail. Al pikt maar één journalist het op, dan bereik je meteen een grote doelgroep. Zet altijd een nieuwsfeit in je persbericht, bijvoorbeeld de verschijningsdatum van je boek. Haak aan bij de actualiteit. Wie weet levert het een recensie op, of een uitnodiging voor een interview.
TIP: niet alleen je boek kan interessant zijn voor een medium, maar ook (het verhaal van) de schrijver erachter.
2. Boektrailer
Maak een opvallende boektrailer en plaats die op YouTube. Geef deze de juiste tags mee, zodat je potentiële lezer hem makkelijk vindt.
3. Lezingen
Geef lezingen over jouw expertise en neem een stapel boeken mee. Zo verkoopt het ‘zichzelf’.
TIP: Geef je een betaalde lezing? Bied elke deelnemer een gratis boek aan en neem de kosten hiervan op in de prijs van de lezing. Of doe het eens andersom: laat mensen het boek betalen en geef de lezing er gratis bij.
4. Facebook
Maak een Facebook-pagina aan, voor jezelf (als je die nog niet hebt) en/of voor je boek. Nu is Facebookmarketing een vak apart, maar het goede nieuws is: voor de meest populaire promotieacties zijn standaard-apps verkrijgbaar. Denk aan het verloten van je boek, een quiz of een cadeautje voor je meest trouwe fans. Zo ben je snel op weg om likes te scoren. En hoe meer mensen van je boek horen, hoe meer verkoop.
5. LinkedIn
Vraag in discussiegroepen van LinkedIn anderen om hun mening. Doe dit ook bij je Twittervolgers en op je Facebookpagina. Laat twee boekomslagen zien en vraag welke de voorkeur heeft. Vraag iedereen om mee te denken over een goede titel. Kortom: creëer buzz rond je boek. Het maakt mensen nieuwsgierig en is veel leuker dan eenzijdig een reclameboodschap op hen afvuren. Wie weet worden sommigen zo enthousiast dat ze het gaan doorvertellen. Mond-tot-mondreclame – een like op Facebook is de moderne variant – is nog altijd de beste reclame.
Zet een samenvatting van je boek op Slideshare. Dit is een community waar je presentaties met elkaar kunt delen. Lekker maken en daarna verkopen, dat is het idee.
7. Twitter
Ga twitteren. Als je nog geen account hebt, maak dat dan aan. Stuur op regelmatige basis tweets de wereld in met goede tips of leuke weetjes die een link hebben met je boek.
8. Columns
Bied je aan als columnist bij een blad op jouw vakgebied. Spreek af dat bij elke column een kader komt met jouw achtergrond en belangrijkste wapenfeiten. Je boek is er een van, natuurlijk.
9. Sharing
Sharing (delen) is hét marketingwoord van tegenwoordig. Geef (digitaal) één hoofdstuk gratis weg. Zo wakker je bij lezers de interesse aan. Vergeet niet onderaan een duidelijke call to action op te nemen. Dit is een slimme zin die de lezer aanzet om actie te ondernemen. Jouw boek bestellen bijvoorbeeld.
TIP: Heb je je boek niet in eigen beheer uitgegeven, overleg dan met je uitgever. Sommige uitgevers zijn erg behoudend als het om ‘gratis weggeven’ gaat.
10. NBD Biblion
Stuur je boek (2 exemplaren) op naar NBD Biblion. Deze organisatie beoordeelt boeken en schrijft er recensies over. Aan de hand hiervan bepalen bibliotheken of ze je boek in hun aanbod opnemen. Het resultaat: directe verkoop aan de bibliotheken, plus een vergoeding voor elke keer dat een exemplaar vervolgens wordt uitgeleend.
Door: Janneke Sinot
Wat is jouw beste promotietip? Deel je ervaringen in het commentaarveld hieronder.