Bol.com is de grootste online boekwinkel van Nederland. Janneke Siebelink is er Redacteur Boeken. Ze vult wekelijks de pagina Tips van de redactie, organiseert events en houdt interviews met schrijvers. Onder het genot van een kop goede koffie deed ze een boekje open over haar werkwijze. Waar wij vooral benieuwd naar waren: hoe kun je als auteur je boek promoten op bol.com?
Welk doel heeft bol.com met de ‘Tips van de redactie’?
“Mensen inspireren. Ze beleving en verstrooiing bieden, verrassen. Daarnaast is de rubriek bedoeld om bol.com een gezicht te geven. En te laten zien dat je, naast een groot assortiment, ook voor achtergrondinformatie en kennis bij bol.com terechtkunt als lezer. Ik krijg wel eens te horen: ‘Je bestaat echt!’ De foto bij de boekenrubriek komt niet van een fotostockbureau, het is geen marketingtruc. Bij bol.com werken echte mensen, en echte liefhebbers van boeken.”
Hoe komt de boeken-top 5 op de site tot stand?
“Die stel ik samen op basis van wat nieuw is en mij interessant lijkt voor de bezoekers van bol.com. Uitgevers en schrijvers dragen ideeën aan. Daarnaast haal ik mijn inspiratie uit de krant, van tv en bij vrienden en collega’s vandaan. Verder kies ik graag boeken die standaard in de CPNB-top 60 staan. Maar ik ga ook niet krampachtig om een Jos Burgers heen manoeuvreren, om maar eens een non-fictieauteur te noemen. De top 5 wordt in principe eens per week ververst, maar sommige titels blijven er langer in staan. Dat hangt af van mijn tijd. Bij ieder boek dat erin staat, staat namelijk een review.”
De genoemde reviews schrijft Janneke Siebelink zelf. Ze droomt ervan dit met een heel redactieteam te kunnen doen…
Hoe kan een auteur zijn boek onder de aandacht brengen?
“Een mail sturen, met daarbij een persbericht. En een papieren boek. Ik ontvang liever geen digitale drukproeven, want die raken uit mijn vizier. Ik wil aantekeningen in een boek kunnen maken, erdoorheen kunnen bladeren, het zien en voelen. Er liggen stapels boeken op mijn bureau. Aandacht voor een boek kan ik niet garanderen, maar ik probeer altijd te reageren op een mail.”
Kunnen uitgevers en auteurs nog leuke pr-ideeën bij je kwijt?
“Zeker. Goede ideeën zijn altijd welkom. Ik organiseer zo nu en dan events met auteurs. Van belang is dat deze lezingen, meet-and-greets en interviews een haakje hebben naar onze boekwinkel, om de cirkel mooi rond te maken. Zo organiseerde ik een Kinderboekenweekfestijn in het kader van de Kinderboekenweek en kwam Ilja Gort een wijnproeverij geven naar aanleiding van zijn nieuwste boek en onze vernieuwde Kookboekenwinkel. Wij faciliteren zo’n evenement en zorgen voor exposure op onze site. De uitgevers en auteurs doen ook. Hoe meer ruchtbaarheid, hoe beter. Denk aan het verloten van enkele boeken via Twitter. Hoe interactiever, hoe leuker. Is er een boektrailer beschikbaar? Dan plaats ik die graag bij een eventuele review.”
Waaraan moet – in jouw ogen – een non-fictieboek voldoen om succesvol te worden?
“Het boek moet een bijzondere invalshoek hebben, aan iets bijzonders appelleren. Maar ook weer niet te specialistisch zijn, want dan is de doelgroep te klein. Het moet toegankelijk geschreven zijn en zeker niet te veel jargon bevatten. Een boek als Het lot van de familie Meijer bijvoorbeeld, van Charles Lewinski. Daarin struikel je over de joodse termen. Het blijft uiteraard subjectief, maar ik stoorde me eraan dat ik steeds naar de verklarende woordenlijst moest bladeren. Een tip voor auteurs? Ga niet uit van veel voorkennis bij de lezer, maar waak er ook voor dat je een knieval voor hem doet. Het is een precair evenwicht. Omschrijf bovendien je doelgroep duidelijk en kies een heldere indeling. En tot slot: schrijf het boek dat je zelf wilt lezen.”
Na een slok van haar dubbele espresso voegt ze er nog aan toe:
“Bedenk ook dat mensen niet alleen hallelujaverhalen willen lezen. De kracht schuilt in het leren van falen. Kijk naar Amerika: daar word je pas serieus genomen als je twee keer failliet bent gegaan.”
Door: Janneke Sinot
Meer weten over boekpromotie? Lees ook Zo kom je op nummer één bij Managementboek.