Blog - Ja, ik wil met mijn boek op tv
Janneke
2

Ja, ik wil met mijn boek op tv!

2

De hele oplage van je boek verkopen dankzij één optreden op televisie? Het kan! Maar hoe zorg je dat je wordt uitgenodigd door de programmamakers? Hoe krijg je de redactie warm voor het verhaal achter jouw boek? In deze blog vijf gouden tips voor auteurs én een inspirerend voorbeeld uit de praktijk.

Kostbare boekpromotie

“Als ik het boek vandaag nog kan hebben, komt het vanavond in de uitzending.” De redactrice van het Jeugdjournaal weet wat ze wil: het boek Joey slikte zijn sleutel in dezelfde dag nog noemen bij een item over ADHD. Ik krab eens achter mijn oren. Ik moet een exemplaar uit België laten komen en dat kost me zo’n 250 euro aan koerierskosten. Is het dat waard?

Ik besluit het erop te wagen.

’s Avonds zit ik voor de buis, benieuwd naar wat ze ervan gemaakt hebben. Tot mijn schrik is het boek maar 8 seconden in beeld. Ik zie mezelf al op het matje geroepen worden bij de directeur: hoe ik toch zo onverantwoord met het promotiebudget van de uitgeverij kon omgaan! Lang duurt die angst gelukkig niet, want de volgende dag al wordt duidelijk wat de impact is van televisie: de hele oplage van het boek is uitverkocht.

Boost je boek en boodschap

Zo snel kan het dus gaan. Enkele seconden aandacht van een paar honderdduizend kijkers en je bent door je hele voorraad heen. Ook als je boek besproken wordt bij De Wereld Draait Door kun je maar beter meteen een nieuwe druk bestellen. Is dat succes voor jou ook weggelegd? Dat hangt af van je onderwerp, van de actualiteit en van je pr-factor. Maar het zou zomaar kunnen. Televisietijd voor je boek genereren is hoe dan ook de moeite van het proberen waard, simpelweg omdat het de verkoop van je boek – en daarmee de verspreiding van je boodschap – een enorme boost geeft.

Hoe pak je het aan?

Dagen kan ik vertellen over boekpromotie, maar ik beperk me in deze blog tot vijf belangrijke televisietips:

1. Know the show!

Sluit aan bij het programma en de presentator. Bekijk van tevoren een aantal afleveringen van het programma dat je benadert en stel je op de hoogte van de aanpak. Wat voor gasten hebben ze? Past jouw boek in het format? Wat vindt de doelgroep boeiend om te horen?

2. Kom met een goed idee

Bedenk een interessante insteek voor een tv-item rond jouw boek. Met welke invalshoek maak je de meeste kans? Wees origineel en actueel. Bied je geniale idee vervolgens op een presenteerblaadje aan. Dat geeft journalisten inspiratie en bespaart ze denkwerk. Natuurlijk sta je ook open voor creatieve ideeën van de redactie zelf.

Wil je dit grondig en gestructureerd aanpakken? Bedenk dan wat de belangrijkste punten zijn die je onder de aandacht wilt brengen. Bedenk daar vragen voor de presentator bij. Laat je verhaal aansluiten op de behoeften van je publiek en integreer er op een natuurlijke manier succesverhalen van klanten in.

3. Zet teasers en soundbites in

Een goed idee krijgt veel meer kracht als je het ook goed presenteert. Zet daarvoor teasers en soundbites in. Een teaser is een ‘lokkertje’: een korte, aansprekende tekst die de nieuwsgierigheid van de kijker prikkelt en hem verleidt toch vooral te blijven kijken. Wie kan die teasers nou beter verzinnen dan de schrijver zelf? Als auteur ken jij je boek natuurlijk het beste. Oefen meteen ook je soundbites: kernachtige, opvallende uitspraken die het goed doen in de media.

4. Oefen je presentatievaardigheden

Goed uit je woorden komen is een noodzaak als je wilt optreden in een tv-programma. Natuurlijk kun je een keer struikelen over een woord of wat zenuwachtig zijn, maar in de basis moeten je presentatievaardigheden goed zijn. Kijk niet raar op als een journalist je belt nadat je jouw boek hebt gepitcht, want veel redacties checken je sprekerskwaliteiten met een voorgesprek. Zo kregen wij de redactie van Pauw & Witteman aan de lijn, nadat we hadden voorgesteld dat onze dochter Ellen in de uitzending in discussie zou gaan met de minister van Onderwijs. De programmamakers wilden wel even zeker weten dat dit (toen nog) 17-jarige meisje goed uit haar woorden kon komen.

Ben je al eerder op tv geweest, plaats dan vooral enkele interviews op je site. Heb je nog helemaal geen media-ervaring? Dan is een demo-interview een goed begin. Een filmpje of videoportret naar de redactie sturen kan ook. Zorg dat je er goedgekleed op staat, geef inhoudelijk sterke informatie, maak er een onderhoudend geheel van en … vergeet vooral je soundbites niet!

5. Kies strategisch wie je de primeur geeft

Heb je echt wat boeiends te melden? Gun dan het voor jou interessantste tv-programma de primeur. Waar komt je boodschap het beste tot haar recht? Welk programma bereikt jouw doelgroep het beste? Wat is de beste keuze voor jouw personal branding? Het zijn terechte overwegingen. Belangrijk zijn ze ook, want ben je eenmaal in één tv-programma te gast geweest, dan wordt het lastiger om bij een directe concurrent nog aandacht te krijgen.

Met een glimlach denk ik terug aan mijn tijd als pr-manager bij Uitgeverij Lannoo. Toen ik oud-politicus Karel Van Miert ‘in de aanbieding’ had – zijn boek Mijn jaren in Europa verscheen – werd er door tv-programma’s bijna om hem gevochten.

Dat waren ze: mijn vijf boekpromotietips voor auteurs met ambitie. Wil je er meer over leren? Kom dan naar de masterclass Zo promoot je je boek! of besteed (een deel van) je promotiecampagne aan ons uit. Lees ook mijn interview met Astrid Peters van White Oaks Media: “Iemand met een boek op zijn naam nodigen we graag uit als spreker”.

Zie ik je binnenkort op tv?

Door: Janneke Sinot



Reacties
Categorieën