Blog  Voor wie schrijf jij je boek? Kies je doelgroep!
Jan Sinot
5

Is crowdfunding het ei van Columbus?

5

Je bent expert en schrijft een boek over jouw specialisme. Maar hoe gaat het verder? Hoe voorkom je dat tientallen uitgeverijen je ego knakken door jouw manuscript af te wijzen? Is het mogelijk een kwalitatief hoogstaand boek in eigen beheer te publiceren, zonder vooraf duizenden euro’s te investeren?

Het antwoord op deze vragen? Crowdfunding.

Het idee is simpel: maak een project van je boek (liefst met een aansprekende titel) en maak het bekend op internet. Zo probeer je mensen te verleiden je financieel te steunen. Vergeet niet erbij te vermelden welk bedrag je in totaal nodig hebt. Iedereen die interesse heeft in het project kan een bijdrage leveren. Die hoeft niet groot te zijn want vele kleintjes (de massa, ofwel de crowd) maken een grote. 

TenPages

In Nederland bestaan verschillende platformen waar je een project kunt plaatsen. Op boekengebied is TenPages de meest bekende. Aspirant-schrijvers presenteren daar de eerste tien pagina’s van hun boek. Bezoekers van de site kunnen aandelen kopen voor € 5 per stuk. Slaag je erin om binnen vier maanden alle aandelen te verkopen? Dan geeft een gevestigde uitgeverij jouw boek gegarandeerd uit.

Een doorslaand succes dus?

Nou, nee. De resultaten vallen vier jaar na de oprichting tegen. Van 81 manuscripten zijn de benodigde 2000 aandelen verkocht. Daarvan zijn er inmiddels 51 als boek uitgegeven. Slechts twaalf titels hebben op dit moment de grens van 1000 verkochte boeken bereikt, drie daarvan die van 2000. Alleen Zo Zuidas komt boven de 10.000 stuks uit. Al met al dus geen resultaat om over naar huis te schrijven.

En niet alleen de verkoop valt tegen. Ook de interesse van aandeelhouders loopt terug. In 2010 kwamen 22 manuscripten tot publicatie, een jaar later waren dat er 31. Vorig jaar haalden 22 schrijvers de eindstreep en in de eerste helft van 2013 slechts vijf.

Update: Op 7 februari 2014 maakte TenPages bekend te stoppen.

Toch kan het wel…

Toch kan crowdfunding wel degelijk succesvol zijn. Fréderike Geerdink (www.journalistinturkije.nl) werkt als journalist in Turkije. Door crowdfunding in te zetten – ze deed dit op het platform Voor de Kunst – kan ze zich volledig wijden aan haar boek over de Koerdische kwestie, dat in het najaar bij uitgeverij Spectrum verschijnt.

Haar geheim? “Maak een campagne van je project. Bouw van tevoren momentum op. Maak een filmpje waarin je uitlegt wat je gaat doen. En creëer tamtam rondom de crowdfunding. Elke dag een tweet in vier talen de deur uit doen, is verschrikkelijk saai.” Als tegenprestatie voor een donatie kwam Fréderike bijvoorbeeld vertellen over de Koerdische kwestie of serveerde ze een Koerdische maaltijd.

De verkoop bepaalt het succes

Uiteindelijk bepaalt de verkoop van je boek het succes ervan. Crowdfunding is niet het ei van Columbus, wel een voertuig om je boek gepubliceerd te krijgen. Misschien gaat het daar wel mis. Je kreeg je boek gefinancierd en vond een uitgever. Maar dan? Wat gaat de uitgever voor jou doen wanneer je boek verschenen is? Stuurt hij alleen een persbericht? Komt er een boekpresentatie? Kortom: hoe actief zet hij zich in om van jouw boek een verkoopsucces te maken?

Door: Jan Sinot



Reacties
Categorieën