Deirdre Deprettere en Karlijn Dapper
Jan Sinot
0

Crowdfunding voor je boek? Zo pakte Deirdre Deprettere het aan

0

Geen uitgever voor mijn boek? Dan geef ik het zelf wel uit, besloot Deirdre Deprettere. Om dit te financieren zette ze samen met haar schrijfpartner Karlijn Dapper een succesvolle crowdfundingcampagne op. Want dat boek, dat moest er wel komen. In Theeroutes – met thee de wereld rond vertelt het duo alles over thee. De lezer wordt meegenomen op een bijzondere wereldreis langs theeplantages die ook echt zelf te bezoeken zijn. Als theeliefhebber ben ik nieuwsgierig naar het boek – Zou mijn favoriete thee uit Taiwan er ook in voorkomen? – maar ook naar de ins en outs van het crowdfundingtraject. Hoe hebben ze het aangepakt en welke tips heeft Deirdre voor auteurs die ook op deze wijze hun boek willen financieren? 

Waarom hebben jullie gekozen voor crowdfunding?

“Er was een uitgever met serieuze interesse, maar die hebben we er uiteindelijk niet van weten te overtuigen dat ons marketingverhaal sterk genoeg is. Dan moet je het boek dus zelf uitbrengen. Nou schrijf ik Theeroutes niet om er veel aan over te houden, maar ik wil het ook niet zelf betalen. Crowdfunding is dan een middel om dit voor elkaar te krijgen. Als ik alle kosten op een rijtje zet, dan gaan we ruim over de 20.000 euro heen. Dat is veel geld, maar ik wil wel dat het een mooi boek wordt waar we écht tevreden over zijn.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“We hebben eerst het platform gekozen voor onze campagne: CrowdAboutNow. Het is Nederlandstalig en redelijk bekend. Bovendien was het reclamepraatje goed: ze bieden je onder meer begeleiding aan. Vervolgens hebben we ons doelbedrag vastgesteld: 12.000 euro. Gezien de begroting had ik wel iets hoger in willen zetten – op 15.000 tot 18.000 euro – maar dat durfde ik niet aan. Realiseer je goed dat je helemaal niets krijgt als je je streefbedrag niet haalt. Houd er ook rekening mee dat je een fee kwijt bent voor het gebruik van het platform: bij CrowdAboutNow 450 euro om in te stappen plus 6% van wat je ophaalt.

Dan vul je je campagnepagina verder in: je vertelt iets over jezelf en wat je gaat doen. Een promotiefilmpje (zie hieronder) is verplicht.

Daarnaast stel je de donatiemogelijkheden vast. In ons geval konden mensen kiezen uit:

  • 35 euro voor het boek
  • 55 euro voor het boek + 2 exclusieve theesoorten uit het boek
  • 75 euro voor het boek + thee van je eigen geadopteerde theeplant
  • 175 euro voor het boek + masterclass thee
  • 250 euro voor het boek + elke maand een theesoort uit het boek
  • 500 euro voor 5 boeken + boekpresentatie en theeproeverij bij donateur thuis
  • 1000 euro voor 10 boeken + boekpresentatie en theeworkshop bij donateur thuis

 Qua campagne hebben we bijna niets gedaan. Ik wilde niet de hele tijd bezig zijn met promotie omdat we het ontzettend druk hadden met het boek zelf.

Wat we wel gedaan hebben? De dag voor we begonnen plaatsten we een bericht op de sociale media: ‘Woehoe, spannend! Ik mag morgen EINDELIJK meer vertellen over het project waar ik al het hele jaar aan werk! Ik kijk er zo naar uit! Nog één nachtje slapen . #kannietwachten
De dag erna volgde de feitelijke aankondiging met een link naar CrowdAboutNow. Het enige dat ik daarna nog gedaan heb, is een heleboel mensen die ik zelf ken of die mij volgen en reageren op posts, benaderen met een persoonlijk berichtje. ‘Hoi xxx, mag ik je wat vragen, ik heb je hulp nodig, super als je meedoet, enzovoort.’ De campagne ging hard: na twee weken zaten we al op 85% van ons streefbedrag en we hebben de finish ruimschoots binnen de tijd gehaald. Achteraf gezien hadden we best nog wat hoger in kunnen zetten 😉. Nou is 12.000 euro natuurlijk nog lang geen 20.000. Het resterende bedrag hebben we bij elkaar gekregen dankzij een paar flinke donaties en grootafnemers.”

Hoe tevreden zijn jullie over CrowdAboutNow?

“We zijn redelijk tevreden. Het platform heeft een aantal belangrijke pluspunten:

  • Zelf krijg je het niet zo gemakkelijk voor elkaar om een crowdfundingactie op touw te zetten. Zij hebben dit al heel veel gedaan, ze weten wat werkt en wat niet. Dat was een hele geruststelling voor ons.
  • Het platform is Nederlandstalig en hier ook bekend, dat schept vertrouwen voor potentiële donateurs.
  • Ze hebben een fantastische handleiding waarin precies staat wat je wanneer moet doen. Je krijgt bij elke nieuwe mijlpaal handige tips tot en met ‘Wat zeg je tegen mensen als je ze telefonisch gaat benaderen?’
  • Ze zijn heel goed bereikbaar. Als je vragen hebt of vastloopt in de techniek helpen ze je snel.

Niet alles verliep soepel: Nederlanders zijn duidelijk meer gewend aan crowdfunding dan Vlamingen. Daar heerste meer wantrouwen tegenover het platform, en dat wantrouwen werd nog versterkt doordat donateurs bij CrowdAboutNow uitsluitend met iDeal kunnen betalen. Dat kan niet in België. Ik heb heel wat Belgische fans moeten uitleggen dat ze alleen via een omweg mee konden doen: door het bedoelde bedrag aan mij persoonlijk over te maken, zodat ik in hun naam de donatie kon doen.

Zou ik het nog een keer doen? Ik denk van niet, alhoewel ik nu wel weet hoe het kunstje werkt. Bij het maken van een boek komt toch meer kijken dan ik vooraf had gedacht en dat leg ik, denk ik, liever bij een uitgeverij neer. Dat is bij een volgend boek misschien wat eenvoudiger, omdat die nu heeft kunnen zien dat we voldoende marketingpotentieel hebben.”

7 tips voor een succesvolle crowdfundingcampagne:

1. Zoek het platform dat bij je past
We hebben voor ons project ook gekeken naar Voordekunst en naar internationale platforms als Indiegogo. Maar Voordekunst gaat vooral over de creatieve sector: theater en kunst. En bij die laatste waren we bang dat ons Nederlandstalige boek ondergesneeuwd zou raken. Overigens zijn boeken bij CrowdAboutNow ook een vreemde eend in de bijt, omdat er vooral horecaprojecten op staan. Dan is er weinig kans op toevallige donateurs die ook al in andere projecten investeren.”

2. Denk een goed concept uit dat je snel en duidelijk kunt vertellen
Mensen gaan echt geen twintig pagina’s lezen over jouw idee, dus schrijf die ook niet 😉.”

3. Begin er alleen aan als je een goed eigen netwerk hebt
Er komt echt niemand vanzelf op je crowdfundingpagina! De toestroom van investeerders die op het platform actief zijn, is verwaarloosbaar. Het moet van jouw eigen achterban komen.”(Deirdre is bekend van haar columns en reisreportages voor het vakblad koffieTcacao en heeft bijna 16.000 volgers op Instagram. Karlijn is als voormalig theetrainer aan de International Tea & Coffee Academy bekend bij veel (ex-)studenten en heeft sterke zakelijke contacten.)

4. Bied meer aan dan je boek
Met alleen de verkoop van boeken ga je je streefbedrag niet halen. Zorg er dus voor dat donateurs meer kunnen bestellen dan alleen het boek.”

5. Bied voldoende keuze in kleine beloningen
Veel donateurs zijn echt wel bereid om iets extra te geven, maar de sprong van 35 euro (het boek) naar 175 euro (boek + masterclass thee) is net te veel van het goede.”

6. Besef het belang van beeld in het verhaal dat je vertelt
Mensen willen zien wat ze kunnen verwachten voor ze hun geld ergens in stoppen.”

7. Kom snel ter zake
Een filmpje maken is verplicht. Vertel in een paar zinnen waar je project over gaat, schep een goede sfeer en sluit af met een duidelijke call to action.”

Door: Jan Sinot



Reacties
Categorieën