Meer bezoekers naar de website trekken om uiteindelijk meer klanten te krijgen. Is dat niet waarom we met z’n allen bloggen en delen dat het een lieve lust is? De vraag daarbij is: hoe zet je sociale media efficiënt in, zodat je snel een lezerspubliek opbouwt? Zonder dat je alleen nog maar bezig bent met Twitter en Facebook.
Vier tips waarmee je het verschil maakt:
1. Plaats waardevolle content
Promoot je je blog via de sociale media? Dan zijn deze niet meer en niet minder dan een ‘voertuig’ waarmee jij mensen naar je website leidt.
Jij bent de expert op jouw vakgebied. Laat dat dan ook zien met interessante blogs voor de lezers. Als je blog weinig inhoudelijk is en vol reclame staat, haken lezers af. En terecht: hun tijd is kostbaar!
Bang zijn dat je te veel weggeeft, is niet nodig. Natuurlijk leest de concurrentie mee. Maar dat jij het bent die de dingen opschrijft – en niet jouw concurrent – bewijst dat de lezer bij jóú moet zijn als hij hulp nodig heeft.
Tip: plaats regelmatig nieuwe content. Dat nodigt mensen uit om vaker naar je site terug te keren. Bovendien is dit goed voor de ranking door Google.
2. Maak keuzes
Er zijn heel veel sociale netwerken voorhanden. Je hoeft ze echt niet allemaal in te zetten. Beter een of twee sociale media goed gebruiken, dan een heleboel half. Volgens Marketingfacts.nl plaatst het overgrote deel van de Twitter-gebruikers zelden of nooit een tweet. Kijk, dat schiet dus niet op.
De populairste platforms zijn Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Pinterest, Instagram en Google+. Velen verwachten dat dit laatste het grootste wordt, maar het gaat nog niet zo snel als eerder gedacht.
3. Vertel het aan de buitenwereld
Natuurlijk zijn er mensen die jouw boek en bedrijf uit zichzelf weten te vinden. Maar waarom zou je het moeilijker maken dan nodig? Maak jezelf dus zichtbaar en
- vermeld je accounts in je e-mailhandtekening;
- gebruik bij je blogposts volgknoppen van de sociale media waarin jij actief bent;
- plaats een widget op je website (dan is het voor lezers een fluitje van een cent om je berichten te delen);
- zet de naam van je social-media-accounts op je visitekaartje, bijvoorbeeld twitter.com/boekenbusiness of facebook.com/boekenbusiness.
4. Regel volgers
Het liefst wil je dat de mensen vanzelf naar je toe komen. De praktijk leert dat dit langzamer gaat dan je zou willen. Neem voor Twitter eens de volgende stappen:
- Volg relevante mensen op jouw vakgebied en mensen die geïnteresseerd zijn in jouw onderwerpen. Dit is een tijdrovend klusje, ook omdat je voortdurend ‘moet’ controleren of mensen je terug volgen. Doen ze dat niet, ontvolg ze dan weer. Het is namelijk prettig als het aantal accounts dat jij volgt, niet veel groter is dan jouw schare volgers. Is dat wel het geval, dan kom je nogal sneu over.
Tip: het gebruik van hashtags (#) is een goede manier om (voor jou) interessante accounts te vinden.
- Retweet interessante berichten van anderen die iets toevoegen voor jouw volgers. Daarmee kweek je sympathie en is de kans groter dat mensen jouw berichten ook gaan retweeten.
Tip: vraag mensen rechtstreeks om jouw berichten te retweeten.
- Wissel een gastblog uit met iemand die jou aanvult. Zo maken jullie gebruik van elkaars netwerk.
- Koop volgers. Tja: het idee erachter is dat een groot aantal volgers sociaal bewijs vormt voor anderen; blijkbaar ben je een interessante twitteraar. De vraag is of je het moet willen: dit zijn geen relevante volgers.
Volgers en likes op sociale media zijn leuk, maar je uiteindelijke doel is om hun e-mailadres te bemachtigen. Wat je daarmee doet – nieuwsbrieven naar versturen of actieve e-mailmarketing op loslaten – is aan jou. Maar houd in ieder geval het marketinggezegde in je achterhoofd: “The money is in the list!”
Door: Jan Sinot