Google Analytics
Suzanna
0

Zo maak je van je auteurswebsite een echte klantenlokker

0

De grootste uitdaging voor beginnende schrijvers is naamsbekendheid krijgen. Hoe zorg je dat zo veel mogelijk mensen horen en lezen over jou en je boek? Zorg in ieder geval dat je online zichtbaar bent. Een auteurswebsite is een uitgelezen mogelijkheid om je boek onder de aandacht te brengen. Daar bied je alle informatie die geïnteresseerde lezers zoeken. Maar hoe zorg je dat je gevonden wordt? Vijf tips om van je auteurswebsite een echte klantenlokker te maken.

1. Verwijzen

De snelste manier om bezoekers naar je site te lokken, is door gebruik te maken van de bezoekersstromen van andere websites. Natuurlijk link je naar je bedrijfswebsite. Maar zorg ook dat je op andere goedbezochte websites, die interessant zijn voor jouw doelgroep, genoemd wordt. Met websiteverwijzing uiteraard. In ruil voor gratis content, zoals een artikel of gastblog, is vaak veel mogelijk. Denk hierbij niet alleen aan online magazines en nieuwssites, maar ook aan webpagina’s van populaire bloggers en recensiesites.

Nog een voordeel: hoe vaker andere sites naar jouw website doorverwijzen, hoe hoger jouw site voorkomt in de zoekresultaten van Google. 

2. SEO

Het is een specialisme op zich: search engine optimization, ook wel SEO genoemd. Doel ervan is je webpagina zo hoog mogelijk te laten scoren in de organische zoekresultaten van (vooral) Google. Het betekent onder meer dat je site zo veel mogelijk relevante zoekwoorden bevat, waar jouw doelgroep op zoekt. Niet alleen in de teksten, maar vooral in de koppen en liefst ook in de linkstructuur (dus als onderdeel van de URL van die specifieke pagina). Daarmee zorg je dat mensen jouw site sneller vinden. Een systeem als WordPress – waarin je gemakkelijk en gratis je site maakt – heeft veel van deze functies al op een gebruiksvriendelijke manier ingebouwd.

Tip: kies een slimme URL voor je auteurswebsite. Als de titel van je boek geen goede zoekwoorden bevat, overweeg dan om naast de boektitel ook het thema van je boek als URL te kiezen. Zo wordt je site veel sneller ‘organisch’ gevonden door potentiële klanten.

3. Acties

‘Gratis’ verkoopt! Met cadeautjes en winacties trek je mensen naar je site. Tenminste als je effectief gebruikmaakt van de mogelijkheden van de sociale media. Geef een deel van je boek weg als pdf in ruil voor een e-mailadres voor op je mailinglijst. Of verloot een paar exemplaren van je boek. Breng deze acties continu onder de aandacht via de sociale media. Niet alleen krijg je zo direct verkeer naar je auteurswebsite, je vergroot ook het aantal volgers op bijvoorbeeld Twitter en Facebook aanzienlijk. Helemaal als je gebruikmaakt van de advertentiemogelijkheden van Facebook. Voor een paar euro kun je je bereik enorm vergroten.

4. Visitekaartje 

Zorg dat al jouw contacten van je auteurswebsite weten. Voeg ’m toe aan je LinkedIn-profiel en zet ’m op je visitekaartje. Je kunt zelfs overwegen om aparte visitekaartjes te laten maken waarop je jezelf presenteert als ‘schrijver van’. Zo kun je op netwerkbijeenkomsten, of plekken waar jouw doelgroep veel komt, mensen direct wijzen op jouw boek en site.

Tip: lok ze via je visitekaartje ook echt naar je site en zet op je kaartje een QR-code waarmee ze via jouw site wat leuke extra’s kunnen krijgen. 

5. Adverteren

Heb je een klein marketingbudget? Dan loont het om te onderzoeken hoe je dat kunt inzetten voor de vindbaarheid van je site. Google biedt daar prima mogelijkheden voor, via AdWords. Maar je kunt ook een bannercampagne plaatsen op een populaire website, waar jouw doelgroep veelvuldig komt. Let wel op waar je dan precies voor betaalt, want sommige sites tellen alleen het aantal ‘views’ (dus hoe vaak je banner in beeld was bij bezoekers), bij andere betaal je per keer dat er op je advertentie wordt geklikt. Die laatste, daar heb je uiteraard meer aan (maar kost je ook meer)!

Tip: zorg dat je een programma op je website hebt draaien dat de bezoekersstatistieken bijhoudt. Zo kun je de effectiviteit meten van dit soort acties en daar direct op inspelen. Google Analytics is hiervoor een handig en gratis hulpmiddel, maar er zijn ook tientallen WordPress-plug-ins waarmee je eenvoudig je sitestatistieken bijhoudt.

Met bovenstaande tips kun je je online vindbaarheid en bekendheid behoorlijk vergroten.

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën