Steeds meer serieuze schrijvers kiezen voor uitgeven in eigen beheer. Het biedt zeker voordelen, zo bepaal je alles zelf: de inhoud, vormgeving en uitgeeftermijn. Het lijkt eenvoudig om zelf je boek op de markt te brengen, maar er komt veel bij kijken. Kies je voor eigen beheer? Weet waar je aan begint en houd in ieder geval rekening met deze obstakels.
Boekhandel en pers overtuigen
Dankzij gratis selfpublishing-platformen is het heel makkelijk geworden om een boek te publiceren. Het gevolg is een wildgroei aan boeken waarbij de kwaliteit ontbreekt en waar niemand op zit te wachten. Boekhandel en pers zijn huiverig geworden voor de selfpubs en vertrouwen liever op het kwaliteitsstempel van een bekende uitgever. Als zelfpublicerend schrijver heb je daarom een extra drempel te overwinnen.
Gelukkig zijn er steeds meer schrijvers die bewijzen dat in eigen beheer óók kwaliteitsboeken verschijnen, zodat dat beeld langzaam wordt bijgesteld. Zolang je professionaliteit uitstraalt met je boek én in de communicatie naar pers en boekhandel, zul je merken dat je serieus genomen wordt. Wat daarbij helpt, is laten zien dat je kennis hebt van de boekenwereld. Dat je weet hoe het werkt, en dat je kunt meedenken vanuit het perspectief van de boekhandelaar of de journalist.
Wees extreem kritisch
Als schrijver zit jij zo diep in het onderwerp dat je misschien niet meer overziet hoe een lezer jouw boek ervaart. Natuurlijk zet je proeflezers in, maar weten die ook echt alle zwakke plekken te benoemen? Kunnen die je op ‘overbodige tekst’ wijzen en durven die aan te geven dat een hoofdstuk slecht is en herschreven moet worden? Ervaren redacteuren en schrijfcoaches kunnen dat namelijk. Die weten feilloos aan te wijzen waar het in je tekst misgaat, waarom én hoe je het oplost.
Schakel dus een kritische redacteur of schrijfcoach in die ook kijkt naar structuur, vorm en opbouw en je genadeloos wijst op alle zwakke plekken in je tekst. Ook als het betekent: terug naar de tekentafel.
Bedenk daarbij dat recensenten net zo genadeloos zijn, maar dat zij die zwakke plekken ook gelijk publiek maken. En dat wil je uiteraard voorkomen.
Schrijven is maar een deel van het werk
Ja, het kost veel tijd om een boek te schrijven. Maar een belangrijke misvatting is dat daarmee het meeste werk is gedaan. Om je boek tot een succes te maken, moet je namelijk net zoveel tijd – of misschien zelfs meer – steken in de marketing en promotie. Helemaal als eigenbeheerschrijver. Met een persbericht sturen en een CB-aansluiting regelen – beide zeker aan te raden – verkoop je bijna geen boek extra. Nee, je moet zelf de boer op. Netwerken, zorgen dat je op podia komt om je verhaal te doen en bovendien dagelijks online aanwezig zijn. Zo bouw je bekendheid op als schrijver. En dan pluk je er ook zakelijk gezien de vruchten van.
Wil je meer weten over het schrijven, uitgeven of promoten van je boek? Als je alle drie onze masterclasses volgt ben je helemaal op de hoogte, weet je hoe het werkt en staat niets je meer in de weg om van je boek een succes te maken. Bovendien krijg je het bijna cadeau, want wie ze alle drie volgt, krijgt bijna de helft korting!
Door: Suzanna van der Laan