Een boek schrijven heeft veel weg van het opzetten van een bedrijf. Het begint met een idee en het gevoel dat je iets van waarde te bieden hebt. Om dit idee om te zetten in een concreet product, volg je in grote lijnen dezelfde route als een startende ondernemer. Dus wil je een boek schrijven? Zie het als jouw volgende start-up en ga ervoor!
De visie
Weet jij nog hoe het was? Dat moment dat je besloot om voor jezelf te beginnen? Je startte omdat het allemaal beter kon of anders, omdat jij je vaardigheden op je eigen manier wilde inzetten of omdat je simpelweg marktkansen zag. Vrijwel ieder bedrijf begint met de visie van de ondernemer. En precies die visie heb je ook nodig voor het schrijven van je boek.
Het plan
Heb jij je businessplan nog liggen? Het maken van zo’n plan vergt veel denkwerk en marktonderzoek. Je wilt antwoord geven op al die cruciale vragen: Heeft je onderneming potentie? Welk probleem los jij op voor de klant? Wat zijn de Unique Selling Points (USP’s)? Hoe zet jij je product in de markt en hoe bereik jij je klanten? Maar ook: wat wil je bereiken, welke doelen stel jij jezelf?
Het zijn vragen die je niet alleen als ondernemer, maar ook als schrijver moet stellen. Sterker nog, precies die vragen staan in het businessplan voor je boek: het publicatievoorstel. Met dit voorstel probeer je potentiële investeerders – de uitgevers – te overtuigen van de kansen van jouw boek. Pak je het goed aan, dan staan de uitgevers voor je in de rij!
De planning
Iedere ondernemer weet: met plannen maken alleen kom je er niet. Je zult ook echt in actie moeten komen. Een bedrijf opzetten of uitbouwen kost je ongelooflijk veel tijd en inzet, maar je weet dat het dat waard is. Je stelt deadlines en gaat tot het uiterste om ze te halen.
Wil je binnen een jaar je boek op de markt hebben, dan zul je ook flink moeten aanpakken en er gedisciplineerd aan moeten werken. Stap voor stap, hoofdstuk na hoofdstuk. Het is een waardevolle investering voor je bedrijf en voor jezelf.
Van vele markten thuis
Als ondernemer – zeker als zzp’er – moet je van alle markten thuis zijn. Je moet naast de productie of uitvoering je ook bezighouden met marketing en sales, klantenservice, financiën en de online promotie. Voor een schrijver geldt dat in zekere zin ook, zelfs wanneer deze via een uitgever publiceert.
Maar een goede ondernemer kent óók zijn beperkingen, zoekt samenwerking, schakelt experts in en gebruikt zijn netwerk. Voor zijn business én voor zijn boek.
Laat je inspireren
Lees je graag managementboeken omdat ze je helpen een betere ondernemer te worden? Probeer die populaire theorieën – over leiderschap, coaching, communicatie, enzovoort – nu eens toe te passen op je boek. Zie je de mogelijkheden? Niet alles is op die manier bruikbaar natuurlijk, maar laat je inspireren en wees creatief.
Door: Suzanna van der Laan