Een boek schrijven en uitgeven, het is een wens van veel ondernemers. Toch komt het er vaak niet van. Enthousiast aan het boek beginnen lukt de meesten nog wel, maar het ook afmaken blijkt een ander verhaal. Herken je dit? Weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen of loop je vast tijdens het schrijven?
In deze blog vijf zaken die je schrijfflow blokkeren … en wat je kunt doen om de impasse te doorbreken.
Geen tijd
Ik moest naar een verjaardag, ik had een ziek kind thuis, het laatste seizoen van La Casa de Papel staat online, ik ben geen ochtendmens: er is altijd wel een reden waarom je niet aan je boek kon werken. Maar dit soort redenen – hoe valide ook – hebben meer te maken met een gebrek aan prioriteit dan met een gebrek aan tijd.
Herken je dit? Dan heb ik goed nieuws voor je, want in de meeste gevallen zijn er best mogelijkheden om tijd te vinden (vooropgesteld dat je dat boek echt wilt, natuurlijk). Plan bijvoorbeeld je schrijftaken in, overleg met je omgeving en laat je niet afleiden door randzaken.
Wie structureel meer tijd wil, raad ik de techniek aan die Karel Emck toepaste:
- Elimineer
Besteed geen tijd en energie aan zaken die niks (of onvoldoende) opleveren. - Automatiseer
Maak gebruik van de vele handige tools en programma’s waardoor jij je werk sneller kunt doen. - Delegeer
Besteed uit wat je niet leuk vindt en wat een ander efficiënter, sneller en goedkoper kan dan jijzelf.
Voor wie er meer over wil weten: hij werkt dit uitgebreid uit in zijn boek Road to freedom. Nou wil ik niet meteen zeggen dat een 4-urige werkweek je doel moet zijn, maar als je elke dag een halfuur tijd bespaart met zijn tips, dan heb je al tweeënhalf uur per week extra om aan je boek te werken.
Het onderwerp of de doelgroep is niet helder
Naast een gebrek aan tijd is ook ‘vastlopen tijdens het schrijven’ een blokkade die de droom van een eigen boek in gevaar brengt. Dit is een moment waarop veel auteurs bij ons aankloppen. Vaak blijkt er een duidelijke oorzaak te zijn: de schrijver heeft het onderwerp en de doelgroep niet helder.
Misschien herken je het. Je bent enthousiast begonnen je expertise op papier te zetten, maar je loopt vast in de grote hoeveelheid informatie die je hebt. Wat vertel je wel, wat vertel je niet? De oplossing voor dit probleem is een stap terug doen naar de basis: het afbakenen van de doelgroep en het onderwerp.
Vind je het lastig om dit zelf te doen? Neem dan contact op met een schrijfcoach. Die kan je op weg helpen met bijvoorbeeld een structuursessie.
Dit probleem speelt ook bij veel manuscripten die al af zijn (niet voor niets wijzen uitgeverijen de meeste voorstellen af). Ook dan is de oplossing teruggaan naar de basis. Werk eerst de structuur goed uit en kijk daarna welke al geschreven delen je waar kunt gebruiken.
De visie is niet ver genoeg ontwikkeld
Wel een heldere doelgroep en een duidelijk onderwerp, maar nog geen goed ontwikkelde visie. Dit komt geregeld voor bij klanten die hun boek willen gebruiken om een nieuw bedrijf op de kaart te zetten. Logisch dat je in dit proces vast kunt komen te zitten: de richting die je met je bedrijf opgaat, bepaalt de richting voor het boek, en omgekeerd. Omdat je waarschijnlijk te maken krijgt met voortschrijdend inzicht, is het beste advies dat ik je kan geven: neem de tijd voor je boek. Schakel eventueel een schrijfcoach met strategische kwaliteiten in om je bij dit proces te helpen.
Perfectionisme
Blijf je eindeloos je inleiding herschrijven tot deze helemaal perfect is en ga je dan pas verder met het volgende hoofdstuk? Dan ben je mogelijk nogal perfectionistisch van aard. Niet erg als je een redacteur bent, maar onhandig als je een heel boek aan het schrijven bent.
Houd in gedachten dat je bezig bent met – zoals een van onze klanten het noemt – een ‘shitty first draft’. Die mag, nee moet zelfs, nog niet volmaakt zijn. Zet de onderwerpen erin die je wilt behandelen en maak je later druk om de exacte volgorde en de correcte spelling. Eerst maar even verder met het volgende hoofdstuk. Natuurlijk is er niks mis met proberen een foutloze tekst af te leveren, maar doe dat dan aan het eind, als de inhoud staat.
Een trauma te verwerken
Een laatste serieus obstakel waardoor schrijvers vastlopen, is een nog niet (volledig) verwerkt trauma. Schrijven over een heftige gebeurtenis is een manier om deze te verwerken. Hoe mooi is het als daar uiteindelijk een boek uit rolt waarmee je lotgenoten kunt helpen?
Maar … door over die gebeurtenis te schrijven, beleef je deze als het ware opnieuw. Dat kan heftige emoties bij je losmaken, zeker als het nog niet zo lang geleden gebeurd is. Het gevolg? Je kunt niet verder.
Ook hier is het advies: overhaast het schrijven niet. Verder kan een schrijfcoach je helpen het onderscheid te maken tussen wat interessant is voor de lezer, en wat beter in het dagboek blijft.
Tot slot: al heeft schrijven een therapeutische werking, het vervangt natuurlijk niet de psycholoog. Dus verkeer je in psychische nood? Zoek dan professionele hulp.
~ ~ ~
Herken jij (een of meer van) deze blokkades? Wat weerhoudt jou ervan om je boek af te maken? Is de oorzaak hier al voorbijgekomen, of speelt er nog wat anders? Laat het ons weten. Misschien is de oplossing dichterbij dan je denkt.
Door: Jan Sinot