Zo werkt sprekersbureau ZijSpreekt
Met een boek op je naam word je gezien als expert. Voor wie die autoriteit wil verzilveren, is lezingen geven een gouden kans. Sprekersbureau ZijSpreekt helpt deskundige vrouwen aan een podium. We spraken oprichtster Marga Miltenburg, vrouw met een missie. Over tarieven, trends en tips.
Hij spreekt al genoeg
Hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen – met die slogan treedt ZijSpreekt naar buiten. Marga Miltenburg, jarenlang programmamaker bij de KRO en het gezicht achter het bureau, heeft een eenvoudige verklaring voor de gekozen bedrijfsnaam: “Hij spreekt al genoeg.” Het is dan ook haar persoonlijke missie om op congressen, podia en in de media een gelijkwaardige verdeling van mannen en vrouwen te realiseren. “Je denkt misschien: dat gaat toch al best goed. Maar vrouwen zijn nog steeds in de minderheid.”
Kosten en opbrengsten
Bij Marga kloppen opdrachtgevers aan op zoek naar een (vrouwelijke) spreker. De website werkt met overzichtelijke categorieën, die de keuze vergemakkelijken. “Opdrachtgevers hebben standaard twee vragen: wat kan ze en wat kost ze?” vertelt Marga. Dat verschilt uiteraard per spreker. Wie zich aanmeldt bij ZijSpreekt bepaalt zijn eigen honorarium, Marga bemiddelt en adviseert als dat gewenst is. “De ene spreker hanteert een vast tarief. Met een ander kijken we hoe groot het evenement is, wat er mogelijk is en dan komen wij met een voorstel.” Uiteraard draag je een deel van je honorarium af aan ZijSpreekt, namelijk 20% per boeking. Daarnaast werkt het platform met een vaste contributie van 75 euro per jaar.
Wat is je tarief?
Heel wat sprekers, zeker beginnende, vinden het lastig om hun honorarium te bepalen. Hoe liggen de tarieven bij ZijSpreekt? “Die variëren van 750 tot 4000 euro”, vertelt Marga. “Het verschil zit hem vooral in naamsbekendheid. Over het algemeen geldt: hoe bekender, hoe duurder. Ik krijg ook weleens een verzoek van opdrachtgevers die nauwelijks budget hebben. Dan zeg ik tegen de spreker: je mag zelf bepalen of je het doet. Voor sommigen is het een mooie kans om ervaring op te doen. Er zijn ook sprekers die verschillende tarieven hanteren voor de profit- en de non-profitsector.”
Aanmelden = zichtbaarheid
Wil je ook een plekje op de website van ZijSpreekt? Zorg dan allereerst dat je vrouw bent. 😊 Daarnaast is het belangrijk dat je deskundig bent, op wat voor gebied dan ook. Na aanmelding krijg je extra informatie en een inschrijfformulier toegestuurd. Van de gegevens die je achterlaat is, naast natuurlijk je deskundigheid, ook je ervaring heel belangrijk. Marga: “Maar spreek je graag en heb ik vertrouwen in je, dan kom je er ook wel zonder dat je al vaak op het podium hebt gestaan.” Wat kan helpen? Referenties noemen die Marga mag bellen als ze nog twijfels heeft over je geschiktheid. Natuurlijk kan ZijSpreekt niet garanderen dat je na aanmelding ook geboekt wordt, maar je bent in elk geval zichtbaar. Dat is fijn voor jouzelf als spreker natuurlijk, maar ook belangrijk voor Marga, gezien haar missie. “Mediamensen kunnen dan niet meer zeggen ‘we konden geen vrouwelijke deskundige vinden’. Op een platform als VIDM zie je het ook: er is deskundigheid genoeg.”
Tips voor de minder ervaren spreker
Heb je nog weinig ervaring, maar wil je een betere spreker worden en een plekje op de site van ZijSpreekt verdienen? Dan heeft Marga een goede tip voor je: “Vertel je verhaal, laat je zien. Uren maken is belangrijk. Je kunt op veel manieren de benodigde ervaring opdoen. Dat hoeft niet meteen een lezing te zijn voor vier- of vijfduizend mensen, het kan ook voor een kleiner gezelschap. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een ondernemersnetwerk en steek daar je vinger op. Stel jezelf voor, presenteer je en leer jezelf te verkopen. Je moet voor publiek willen staan en er het lef voor hebben.” Wie beter wil leren presenteren, kan bij ZijSpreekt ook een training (Sprankelend Presenteren) volgen.
Boek en lezing: een gouden combi
Ook het schrijven van een boek draagt natuurlijk enorm bij aan je zichtbaarheid. En het mooie is: een boek combineert fantastisch met het geven van lezingen. Net als met blogs laat je ermee zien dat je bestaat en expertise hebt. Marga: “Een boek op je naam staat goed in je profiel op de site en helpt voor je naamsbekendheid. Bovendien krijgen sprekers na een lezing nog weleens de vraag: heb je hier ook over gepubliceerd? Het is mooi als je dan iets kunt laten zien.”
Welke expertises zijn gewild?
Lezingen willen geven is natuurlijk één ding. Er ook voor uitgenodigd worden is twee. Op de vraag welke expertises gewild zijn antwoordt Marga: “Dat wisselt sterk. De actualiteit speelt een rol. Zo hebben we in 2019 honderd jaar vrouwenkiesrecht. Gemeenten en provincies houden tentoonstellingen over het onderwerp en zoeken daar sprekers bij. Er is ook veel vraag naar longspecialisten die tegen roken acteren.” Op zoek naar meer voorbeelden van veelgevraagde sprekers duikt Marga in haar database. Onderwerpen als duurzaamheid, veiligheid in bedrijven en vrouwen in de politiek komen naar boven. “Het is mooi om te zien hoeveel deskundigheid er is, in heel wisselende categorieën. Een Zuid-Afrika-deskundige die wordt gevraagd door reisbureaus, een trendwatcher die bij een voetbalclub gaat praten, een mantelzorger, een dierenexpert, vrouwen komen overal in terug.”
Podium vinden
Naast ZijSpreekt zijn er natuurlijk nog andere manieren om een podium te vinden. Marga: “Lees je iets in de krant waarover je een mening hebt? Schrijf dan een opiniestuk. Die stukken worden goed gelezen door redacteuren van radio- en tv-programma’s. Er kan zomaar een uitnodiging voor een interview volgen.” Ze raadt beginnende sprekers ook aan in de eigen regio hun gezicht te laten zien. “Daar begint het mee. Doe eens een interview en zorg dat journalisten je leren kennen. Hoe meer je in de media bent, hoe meer je gevraagd wordt.”
Tips voor toppers
Tot slot nog twee presentatie-adviezen van Marga:
- Start sterk. Je publiek vraagt zich af: What’s in it for me? Zorg dat de zaal meteen overeind komt en doorheeft: hier moet ik naar luisteren.
- Ga voor interactie. Een vraag opwerpen, mensen kort laten kennismaken met hun buurman – het werkt lekker als je toehoorders iets kunnen doen. Zeker als dat ook nog op de lachspieren werkt.
Als BoekenBusiness sluiten wij ons natuurlijk aan bij haar basisboodschap: wees zichtbaar, laat van je horen en deel je kennis. Wil je dat doen in de vorm van een boek, dan helpen wij je graag.
Meer lezen?
- Boek en lezing – een ideale combi
- Wat vraag je voor een lezing?
- Lezingen gaan geven, zo doe je dat!
- Gratis lezingen geven? Echt niet!
Foto Suzanne Hanekamp
Door: Janneke Sinot