De Nederlandse taal kent een rijkdom aan uitdrukkingen. Dus ja, ook met het woord ‘boek’ erin. Omdat spelen met taal leuk is, zetten we er zeven op een rij. We combineren ze met wat wij bij BoekenBusiness meemaken in de praktijk. Zo heb je er als schrijver nog wat aan ook!
Daar kan ik boeken over vol schrijven
Is er iets waar je boeken over vol kunt schrijven? Vooral doen! Schrijven is een boeiend creatief proces. En schrijf je over je expertise, dan leer je daar altijd van bij. Een boek verplicht je namelijk je gedachten scherp te krijgen en helder te verwoorden. Wat we vaak zien gebeuren, is dat het schrijfproces het hele bedrijf op een hoger plan brengt. Pas wel op: schrijf boeken niet vol om het volschrijven zelf. Baken je onderwerp af en kies je woorden zorgvuldig. Godfried Bomans zei het al: “Schrijven is schrappen.”
Alles loopt volgens het boekje
Gaan de dingen zoals je ze van tevoren bedacht, dan loopt alles volgens het boekje. Helaas gaat bij het schrijven van een boek lang niet altijd alles volgens plan. Misschien schrijf je over een emotionele ervaring en merk je tijdens het schrijven dat je die minder goed verwerkt hebt dan je dacht. Misschien ben je een drukke ondernemer en loopt je agenda onverwacht snel vol. Dan kun je de neiging hebben het schrijfwerk voor je uit te schuiven en moeite hebben met het halen van de deadline. Onverwachte verrassingen kunnen zich natuurlijk ook voordoen in de proefleesfase: voordat je manuscript naar de (eind)redacteur of uitgever gaat, laat je het een paar kritische mensen lezen. Het is even spannend en misschien schrik je van de feedback, maar je boek wordt er altijd beter van!
Buiten zijn boekje gaan
Auteurs zijn nog weleens bang, als ze een manuscript of publicatievoorstel insturen, dat de uitgever er met hun boekidee vandoor gaat. Gelukkig hebben wij nog niet meegemaakt dat uitgevers op die manier ‘buiten hun boekje gaan’. Wat we wel zien is dat sommige schrijvers zich rijkelijk laten inspireren door het internet en daarbij teksten vrijwel letterlijk overnemen. Pleeg je op die manier plagiaat, dan ga je natuurlijk zelf je boekje te buiten.
De boeken neerleggen
Het zullen vooral de Vlamingen zijn die deze uitdrukking kennen. Het is een manier om ‘failliet gaan’ te benoemen. Als ondernemer hoop je natuurlijk ver bij een faillissement vandaan te blijven. Liever maak je lekker winst en bouw je je bedrijf verder uit. Mensen met plannen om een boek te schrijven vragen ons weleens: hoeveel levert dat nou op, zo’n boek? Sommige rekenen zich vooraf rijker dan realistisch is. Natuurlijk, je kunt een bestseller schrijven – en bij BoekenBusiness doen we er alles aan om onze klanten daarbij te helpen – maar lukt je dat niet, dan word je niet rijk van een boek. Waarom al die ondernemers dan toch boeken schrijven? Omdat het op andere vlakken enorm veel oplevert! Denk aan gratis persaandacht, meer klanten, hogere tarieven kunnen vragen voor je lezingen en volop nieuwe kansen. Om maar een paar voorbeelden te noemen…
Een boekje over iemand opendoen
Iets ongunstigs vertellen over een ander dat nog niet bij iedereen bekend is. Dat is de betekenis van ‘een boekje over iemand opendoen’. In het dagelijks leven doen we dat allemaal weleens, maar schrijf je een boek, wees daar dan voorzichtig mee. Je wilt je natuurlijk niet schuldig maken aan smaad of laster. Is een boek eenmaal in omloop en heb je spijt van wat je geschreven hebt, dan is het te laat. Natuurlijk mag je kritisch zijn in een boek, misstanden aan de kaak stellen en tegen heilige huisjes schoppen. Maar neem daarbij voldoende afstand van je emoties en houd het constructief. Bedenk ook: een boek is niet de plek om een appeltje met een ander te schillen.
Een omgevallen boekenkast
Voor wie de uitdrukking niet kent: ‘een omgevallen boekenkast’ wordt gebruikt voor iemand die veel gelezen heeft, maar weinig inzicht heeft in wat hij daarover zegt. Iets soortgelijks maken we wel mee bij BoekenBusiness: ondernemers die wel waardevolle kennis hebben, maar al die wijsheid niet goed naar boven kunnen halen. Droom je van een boek, maar lukt het je niet je gedachten echt helder te krijgen? Roep dan de hulp in van een ghostwriter. Dat levert een boek op van hoge kwaliteit, waarmee je echt voor de dag kunt komen en dat een fantastisch visitekaartje is. Zo voorkom je dat je na verschijnen wordt uitgemaakt voor omgevallen boekenkast. Staat je gedachtegoed helder op papier? Dan zul je zien dat dit ook heel waardevol is voor de rest van je business.
Het Boek der Boeken
Een mooie om mee af te sluiten. Van Dale Uitdrukkingen geeft hierbij als omschrijving: ‘het belangrijkste boek, dat wil zeggen: de bijbel, de Heilige Schrift’. Ben je auteur, dan heb je natuurlijk ook je eigen ‘boek der boeken’: een informatief werk, met jouw naam op de cover, dat je expertise toont. Zo heb je je eigen bijbel om mee het land in te trekken en het podium te pakken.
Dus … zet ’m op!
Door: Janneke Sinot