Ondernemers hebben vaak een prachtige missie en visie geformuleerd voor hun bedrijf. Veelal vanuit de ambitie om met hun kennis en ervaring het leven van hun doelgroep mooier en beter te maken. Een boek past daar perfect bij en helpt om die ambitie waar te maken. Hoe zet je jouw visie helder en toegankelijk op papier? Hoe vertaal jij je missie naar je boek? In deze blog een praktisch stappenplan voor visionaire denkers: in 5 stappen naar een waardevol boek.
Wat is jouw grote doel als ondernemer? Wat wil jij bereiken of teweegbrengen? Het zijn vragen waar je vast al vaak over nagedacht hebt, en die je ook al op allerlei manieren toepast in je bedrijf. In welke branche je ook werkt, een missie en visie vormen een stevige basis en geven de reden aan waarom jij doet wat je doet.
Die drive, kennis en ambitie vormen ook de belangrijkste ingrediënten voor je boek. Wat daarbij niet mag ontbreken is een plan van aanpak. Want in het wilde weg beginnen aan je boek leidt vaak tot niets. Of tot een half geschreven boek waarmee je niet verder komt. Pak je het stapsgewijs aan, dan kom je steeds dichter bij je doel.
Hoe pak je het aan?
Stap 1: Laat je inspireren!
Je hebt vast meerdere boeken in de kast staan van ondernemers en schrijvers die jou inspireerden. Pak ze er nog eens bij en kijk of je kunt ontdekken hoe zij hun missie en visie verwerken in hun boek. Wat kun je daaruit leren? Wat spreekt je aan in het boek? Wat is de kracht van hun boodschap?
Vaak zul je merken dat deze schrijvers – wat hun missie of vakgebied ook is – kozen voor een eenvoudige opzet, voor toegankelijke teksten en een overzichtelijke presentatie van hun ideeën. Juist in die eenvoud schuilt hun kracht. Denk dus vooral niet te moeilijk, maak het ook in jouw boek zo gemakkelijk mogelijk voor de lezer. En voor jezelf!
Stap 2: Schrijf alles op wat in je opkomt
Veel ondernemers hebben een creatief brein en barsten van de ideeën, ook over hun boek. Daar verzuip je snel in. De beste manier om je hoofd leeg te maken en orde te scheppen in deze creatieve chaos is alles op te schrijven. Een letterlijke braindump-sessie: schrijf alles op wat je rond je boek kunt bedenken. Dat kan op allerlei manieren. Gewoon op papier, bijvoorbeeld als mindmap, of in een tekstverwerker als Word. Maar nog praktischer is het om al die losse flodders bij te houden in programma’s die gemaakt zijn om te organiseren, zoals Evernote. Ook bestaan er digitale mindmapprogramma’s. Kies wat bij je past, en maak je hoofd leeg. Neem daar gerust enkele dagen tot enkele weken de tijd voor. Laat maar stromen, die creatieve energie!
Stap 3: Bedenk een invalshoek of afbakening
Voor de volgende stap – een slimme insteek of invalshoek vinden voor je boek – ga je alles wat je bedacht hebt ordenen, rangschikken, op volgorde zetten, groeperen. Zodat je meer overzicht krijgt over het materiaal. Vaak merk je daarbij dat sommige onderwerpen of ideeën duidelijk boven de rest uitsteken. Of dat er patronen zichtbaar worden. Welk onderdeel of idee spreekt je het meeste aan? Wat past het beste bij jou en je missie?
Hoe duidelijker je hierbij afbakent, hoe makkelijker het straks is om – net als jouw inspirators – je boodschap helder en toegankelijk over te brengen.
Stap 4: Vind de kern van je boodschap
Dit is het allerleukste (en allermoeilijkste) onderdeel: wat wordt de kern van je boek? Kun je al een korte beschrijving maken van je boek? Kun je al een pakkende werktitel bedenken? Hoe concreter je nu bent, hoe makkelijker het vervolg. Misschien schrijf je al een eerste versie van je flaptekst (de tekst op de achterkant van een boek).
Heb je de kern van je boek in een paar krachtige zinnen op papier? Deel het met anderen, met je doelgroep of toekomstige lezers. Feedback is bijzonder waardevol en helpt je jouw plan nog verder aan te scherpen.
Stap 5: Werk het uit tot hapklare brokken
Nu je de kernboodschap van je boek hebt bedacht, is de volgende stap om die te vertalen naar een werkbare indeling. Kun je je verhaal in kleine stukjes opdelen, zodat het voor lezers straks makkelijk te volgen is?
Bedenk een duidelijke structuur voor je boek. Dat is niet alleen prettig voor je lezers, maar ook voor jou. Want dat maakt het schrijven van je boek opeens veel overzichtelijker. Nu weet je wat je waar moet vertellen en kun je in kleine stappen aan je boek werken. En daarmee aan die grootse visie van je bedrijf.
Door: Suzanna van der Laan