“De afgelopen maanden is het produceren van boeken via printing on demand explosief gestegen”, kopte het CB. Alleen al in augustus rolden er ruim 55.000 boeken uit de printstraat, een stijging van bijna 50% ten opzichte van een jaar eerder. Hoog tijd om deze druktechniek onder de loep te nemen. Welke kansen biedt POD en waar moet je op letten?
Printen op vraag
De naam zegt het al: printing on demand is een proces binnen de grafische industrie waarbij een boek pas wordt geproduceerd als er een bestelling is. Bij bijvoorbeeld het CB gaat dit zo snel dat het niet uitmaakt of een boek op voorraad ligt of dat het nog gemaakt moet worden: de boekhandel krijgt het op dezelfde dag binnen. Veel POD-uitgevers maken gebruik van de printstraat van het CB om de boeken te produceren, maar ook andere bedrijven bieden een dergelijke dienst aan.POD heeft voor zowel schrijver als uitgever een aantal voordelen:
- Iedereen kan uitgeven
In het verleden moest je een uitgever overtuigen om jouw boek uit te geven, maar met deze druktechniek hoeft dat niet meer. Zelf een boek uitgeven behoort voor iedereen tot de mogelijkheden, ook voor jou! - Geen investeringskosten
Je uploadt je opgemaakte boekbestanden en vanaf de allereerste bestelling ga je verdienen aan je boek. Dit is handig voor beginnende schrijvers die nog geen idee hebben hoe het boek gaat lopen, of voor schrijvers die geen financieel risico willen lopen. - Geen restvoorraad
Op een gegeven moment zakt de verkoop van een boek in. Uitgeverijen ruimen de resterende voorraad dan op: ze verkopen het restant aan een opkoper of vernietigen de laatste boeken. Slecht voor het milieu en de portemonnee.Wat doe jij met je restvoorraad als de verkoop van je boek terugloopt? Als zelfpublicerende auteur zit je er niet op te wachten dat je zolder nog jarenlang vol boeken ligt. Met POD heb je daar geen last van. - Geen nee-verkoop
Met de combinatie voorraadbeheer en printstraat biedt het CB een extra voordeel. Wanneer een boek zo goed verkoopt dat de huidige voorraad op is voordat de nieuwe druk klaar is, neemt POD de productie tijdelijk over. Als doe-het-zelfuitgever wil je profiteren van het momentum: de lezer is nú geïnteresseerd. Maar als hij in de boekhandel hoort dat de nieuwe oplage pas over twee weken beschikbaar is, kiest hij waarschijnlijk een ander boek. - Langere looptijd
Bij boeken die al wat ouder zijn, zakt de verkoop op een gegeven moment in. Het is dan financieel niet interessant om nog voorraad aan te houden. Met de POD-techniek blijft een titel ook daarna nog beschikbaar: fijn voor de consument die meer boeken tot zijn beschikking heeft en fijn voor de auteur die aan zijn boek kan blijven verdienen.
POD is duur
Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Het is niet meer dan logisch dat je duurder uit bent wanneer je boeken per stuk bestelt in plaats van met duizend tegelijk. Dat kun je niet compenseren in de verkoopprijs van je boek (de klant heeft er geen boodschap aan hoe het boek gemaakt wordt), dus je houdt minder marge over. Bij sommige POD-uitgevers loopt de productieprijs aardig op; meer dan 10 euro per exemplaar komt geregeld voor. Dat kan nog net wanneer je zelf je boeken verkoopt, maar via de boekhandel houd je dan niets meer over.
Tot voor kort was het niet interessant om boeken met een kleurenbinnenwerk via POD te maken (dat was gewoon te duur), maar dankzij nieuwe technieken komt daar volgens het CB snel verandering in.
Pas op voor pulp
Iedereen kan met behulp van POD een boek uitgeven. Daar zit meteen ook het probleem: de kwaliteit van veel van die boeken laat te wensen over. Er staat geen uitgever klaar die met je meedenkt, geen redacteur die het manuscript controleert op spelling en grammatica, geen vormgever die het boek professioneel opmaakt. Overweeg je uit te geven via POD, schakel dan in ieder geval een redacteur en een vormgever in (meestal kun je deze diensten bijkopen bij de POD-uitgever). Een slecht boek is geen goed visitekaartje voor je bedrijf!Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor de promotie van je boek. Standaard sta je in de etalage van je uitgeverij, maar dat is behoorlijk mager als je droomt van stapels boeken in de boekhandel.
Contract
Veel uitgevende partijen maken tegenwoordig gebruik van POD. Het is helemaal niet moeilijk om er een te vinden die jouw manuscript wil uitgeven, maar let goed op: de onderlinge verschillen zijn groot. Sommige platforms faciliteren uitsluitend het productieproces, waarbij de auteur in eigen beheer uitgeeft. Jij laadt je opgemaakte boekbestanden in het systeem, dat er vervolgens een boek uitspuugt. Alle rechten blijven bij jou.Bij andere draag je de exploitatierechten van je boek over aan de uitgevende partij. Daar is op zich niks mis mee, dat doe je ook als je je boek via een kwaliteitsuitgever op de markt brengt. Wel is het belangrijk om het contract goed door te lezen. Wat verdien je precies aan je boek? Welke rechten draag je over aan de uitgever? Hoelang zit je aan je contract vast? Welke andere eisen stelt de uitgever aan jou?
Conclusie
Printing on demand kan een goede oplossing zijn om laagdrempelig je boek op de markt te brengen, maar er kleven – vaak verborgen – risico’s aan. In een coachingssessie kijken we graag met je mee naar de beste optie in jouw situatie.
Door: Jan Sinot