12 manieren om alvast te wennen aan het idee
Je bent een boek aan het schrijven. Nog even en je bent auteur. Begin je al te wennen aan het idee? Dit helpt!
Vertel erover
Vertel familie en vrienden over je boek in wording. Ga daarna een stapje verder en betrek ook de kapper, de slager en vakgenoten bij je plannen. Zo heb je niet alleen een stok achter de deur, het is ook leuk vanwege de reacties die je krijgt. En je kunt meteen beginnen met het opbouwen van een lijst van geïnteresseerden. Die houd je vervolgens op de hoogte van je vorderingen.
Begin op tijd met de marketing
In het ideale geval begin je met de marketing van je boek op het moment dat je besluit het te gaan schrijven. Heb je dat niet gedaan? Begin er dan nu mee. Het is een goede oefening in het presenteren van jezelf, als persoon én als schrijver.
Bedenk een goede pitch voor je boek
Zorg dat je in een paar regels kunt vertellen waar je boek over gaat, voor wie het bedoeld is en wat de lezers er voor resultaat mee behalen. Stel jezelf op netwerkbijeenkomsten (en bij toevallige ontmoetingen) voor als ‘auteur van [boektitel]’. Handig om te wennen aan het idee. Zijn je toehoorders geïnteresseerd? Kom dan met je pitch.
Pas je profiel aan
Heb je een LinkedIn-profiel, een Facebook-pagina? Noem jezelf ook daar alvast ‘auteur van …’ en zet de te verwachten verschijningsdatum van je boek erbij.
Schakel proeflezers in
Regel mee- en proeflezers voor je boek. Zo wen je er alvast aan dat anderen straks een mening hebben over wat jij hebt neergeschreven. Want boekrecensies horen bij een leven als auteur.
Regel het voorwoord
Benader een bekende persoon voor het voorwoord. Dit kan een expert uit je vakgebied zijn, maar bijvoorbeeld ook een politicus of actrice. Om zo iemand te overtuigen, moet je jezelf als een interessante auteur presenteren. Je gaat steeds meer inzien dat je dat ook écht bent. En dat is de overtuiging die je nodig hebt om straks, als het boek verschenen is, je potentiële lezers te overtuigen.
Vraag om blurbs
Vraag interessante, gezaghebbende, aansprekende personen om een blurb. Dit is een korte aanbevelingstekst voor op of in je boek. Ideaal om de verkoop omhoog te stuwen. En voor jou een mooie manier om nóg meer in je succes te gaan geloven. Complimenten geven je bovendien extra energie om je boek verder af te schrijven.
Schrijf een publicatievoorstel
Met een goed publicatievoorstel verleid je de kwaliteitsuitgever om te investeren in jouw boek. Het laat je niet alleen nadenken over de inhoud, maar ook over je doelgroep en marketing. Dit zorgt voor extra vertrouwen, zowel bij jezelf als bij de uitgever.
Ga bloggen
Ga bloggen. Plaats met regelmaat interessante content op een blogwebsite of je eigen bedrijfssite. Of regel gastblogs bij anderen. Het is niet hetzelfde als een papieren boek, maar je bent wel al aan het schrijven én aan het publiceren.
Begin met verkopen
Benader organisaties die straks mogelijk meerdere exemplaren van je boek willen afnemen. Je dwingt jezelf zo om je als auteur te presenteren. Het kan je bovendien meer inzicht in de doelgroep opleveren, blurbs (even om vragen!) en natuurlijk … extra verkoop.
Laat je inspireren
Kijk bij anderen de kunst af. Hoe doen andere auteurs hun boekpresentatie? Waar geven ze lezingen? Hoe pakken ze hun promotie aan? Wat voor recensies krijgen ze?
Reserveer een domeinnaam
Reserveer een domeinnaam voor je boek of auteurswebsite. Kondig op je bedrijfswebsite en in de sociale media aan dat je boek er aankomt. Kortom: zorg voor tamtam. Zo gaat het idee van ‘jij als schrijver’ steeds meer voor je leven.
Is je boek al verschenen? Dan vertel je in jouw pitch natuurlijk: “Ik werk aan mijn tweede boek.” Dat is een goede manier om te laten zien dat je geen eendagsvlieg bent, maar een succesauteur.
Door: Janneke Sinot