Online boeken bestellen, voor jongeren van nu is het doodnormaal. Ze zijn opgegroeid met bol.com en vinden het heel gewoon dat een vandaag besteld product morgen op de deurmat valt. Stenen winkels verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Dappere boekhandelaren die de crisis overleefden, zien de boekverkoop gelukkig weer stijgen. En er is meer goed nieuws: generatie z ontdekt hoe handig de boekhandel is.
Wobbler
In september verscheen Het geheim van bol.com, een boek geschreven door Michel Schaeffer. Hij vertelt hierin hoe het bedrijf succesvol werd en erin slaagt succesvol te blijven. Het geeft de lezer een zeldzaam kijkje achter de schermen van bol.com in een tijdperk waarin de wereld de stap naar online maakte. Uitgeverij Atlas Contact drukte uitdagende wobblers (schapwiebelaars) voor de boekhandel, met de tekst: “Ook Het geheim van bol.com is hier echt direct leverbaar!”
En dat maakte heel wat los…
De ene boekhandelaar reageerde met: “Die gaan we echt niet ophangen!” Een andere zag er de humor wel van in. En een derde dacht: wat een mooie kans om mij als boekhandelaar te onderscheiden van de online shops!
Samen met Jan (mijn man en zakenpartner) heb ik jarenlang een boekwinkel gehad. Ik had die wobbler zeker opgehangen. Want hoeveel trouwe boekhandelklanten besluiten na het lezen van dit boek: ik bestel voortaan bij bol.com? Weinig, lijkt me. Maar onlineshoppers die vanwege de directe leverbaarheid van het boek je winkel binnenstappen, denken misschien wel: hé, wat leuk, hier moet ik vaker heen!
Op Facebook ontstond een levendige discussie over de poster.
Handig, die boekhandel
Wat blijkt? Generatie z, die opgroeide met bol.com en helemaal vertrouwd is met het online winkelen, herontdekt de boekhandel!
Marischka Verbeek van de Utrechtse boekhandel Savannah Bay: “Studenten zijn soms oprecht verbaasd dat ze voorgeschreven studieboeken kunnen meenemen zonder eerst een bestelling te plaatsen. Sommigen staan al klaar met hun mobiel om iets in te vullen. Dan zeggen wij: ‘Je mag de boeken nu gewoon al meenemen, hoor’ en dat vinden ze dan chill. De next generation is tot vervelens toe vertrouwd met bol.com, maar een echte boekwinkel is nieuw voor ze. Ze vinden het geweldig!”
Niet gek natuurlijk. Want hoe handig is het dat een boek direct leverbaar is. Niet binnen 24 uur op je deurmat, maar nu meteen meenemen. Zonder eerst een account aan te maken, in te loggen en gegevens te moeten achterlaten. Wat een gemak! Je hoeft zelfs niet thuis te blijven voor de postbode.
Daar komen al die andere voordelen van een echte boekhandel nog bovenop. Je bent er meer dan een setje marketingdata. Je kunt een praatje maken met de boekhandelaar, die ook nog eens precies weet welke boeken interessant voor je zijn. Je kunt er heerlijk rondneuzen, de sfeer opsnuiven en inspiratie opdoen. Jezelf verbazen ook. En andere boekenliefhebbers treffen.
Dat gun je toch iedereen?
Vooruitgang
Juist daarom is het zo mooi dat de boekhandel blijft bestaan. Gewoon naast bol.com, want met digitale vooruitgang is ook niets mis. En juist daarom zijn initiatieven van de boekhandel zo welkom die ook generatie z dit (voor sommigen nog) onbekende paradijs laten ontdekken.
Een voorbeeld? Dat mailtje van de boekhandelaar aan jonge klanten die online bij hem bestellen en automatisch ‘alles thuisbezorgen’ aanklikken. Met in die mail de suggestie om het boek in de winkel te komen ophalen. Op een moment dat het de klant uitkomt. Dat levert geregeld reacties op als: “Jee, wat handig! Ik kom langs.” Veel jonge klanten zien het als service!
Kortom: is de boekhandel ouderwets? Nee, juist niet. Wel zijn er boekhandelaren die moeite hebben met nieuwe ontwikkelingen. Persoonlijk ben ik van mening dat je verandering niet tegenhoudt. Dat je dat ook niet moet willen. Is meegaan met je tijd en jezelf opnieuw uitvinden niet een veel betere besteding van energie?
Toen een jaar of vijf geleden de regionale woonbijlage van Wegener werd opgeheven, was ik als freelancer ineens niet meer nodig. En met mij vele anderen. Tijdens een afscheidsetentje was het gejammer niet van de lucht. “Wat moeten we nu?” – “Freelancers hebben het al zo moeilijk!” – “En het is nog crisis ook.” Op mijn vraag wat die klagers gedaan hadden om nieuwe opdrachtgevers te vinden, bleef het akelig stil.
Zelf was ik ondertussen volop bezig met nieuwe ideeën en initiatieven. Het belangrijkste daarvan? BoekenBusiness! En zie hoe leuk dat is geworden in die vijf jaar. Tegen de boekhandelaar die dat bol.com-boek niet in zijn winkel wil, maar ook tegen jou als schrijver en ondernemer wil ik zeggen: Omarm verandering. Onderscheid jezelf en kijk hoe je met de nieuwe situatie je voordeel kunt doen. Het levert prachtige kansen op!
Door: Janneke Sinot
(Met dank aan de leden van de Facebook-groep ‘Tips uit het boekenvak’, voor de inspiratie.)