Welke boeken zijn onmisbaar als je schrijft? Wij zetten enkele van onze favoriete naslagwerken voor je op een rij.
Schrijfwijzer – Jan Renkema
De Schrijfwijzeris onmisbaar voor elke redacteur, maar ook handig voor schrijvers. Het boek behandelt alle taalkwesties die je maar kunt verzinnen. Zo weet je zeker hoe het zit met hen en hun, bijvoeglijke naamwoorden, getallen in cijfers of letters, aaneenschrijven of niet.Met een heldere inhoudsopgave en een register van 43 pagina’s vind je redelijk snel het antwoord op jouw taalvraag. Maar wat nog handiger is: met de aanschaf van dit boek krijg je gratis toegang tot de online schrijfwijzer via Schrijfwijzer.nl.De Top 33 taalvragen en tekstanalyses op die website zijn sowieso interessant om eens te bekijken. Mooie voorbeelden van hoe je een tekst kunt verbeteren.
Verwarwoordenboek – Jan Renkema
Twijfel je, of weifel je? Wanneer beslis je of besluit je? Ben je schrijver of auteur? Deze woorden hebben een andere waarde en je voelt vaak intuïtief aan welk woord het beste past bij wat je bedoelt. Weet je het niet zeker? Dan geeft het Verwarwoordenboek uitsluitsel. Hoe zit het bijvoorbeeld met immers en namelijk? Ze lijken hetzelfde, maar bij ‘immers’ had je iets kunnen weten, wat met ‘namelijk’ uitgelegd wordt. ‘De zaken gaan immers slecht’ betekent iets anders dan ‘de zaken gaan namelijk slecht’. Dus, twijfel je over de juiste woordkeuze? Zoek het op. Extra leuk: aan het einde van de zomer van 2015 komt het Verwarwoordenboek gratis online voor mensen die de Schrijfwijzer van Renkema hebben aangeschaft.
Spelling geregeld – Leestekens geregeld – Grammatica geregeld – Tekstvorm geregeld – Taaladviesdienst Genootschap Onze Taal
Raak je ontmoedigd door uitgebreide naslagwerken als Renkema’s Schrijfwijzer? Dan is de Geregeld-serie van Onze Taal ideaal. Compact en compleet zoomen deze handzame gidsjes in op één deelonderwerp: spelling, leestekens, grammatica of tekstvorm. De taaladviezen staan ook op Onzetaal.nl, maar heel wat schrijvers gebruiken de boekjes liever dan de website.
Combinatiewoordenboek – Piet de Kleijn
Taal kun je verwerven, studeren, bestuderen, oppikken, spreken, schrijven, begrijpen, doorspekken met, opfrissen, verhaspelen, of geweld aandoen. Dit is slechts een kleine greep uit een lange lijst woorden die je kunt combineren met het woord ‘taal’. Het Combinatiewoordenboek koppelt ruim 50.000 werkwoorden aan zelfstandige naamwoorden. Schrijf je veel en kun je even niet op het woord komen dat erbij hoort? Deze dikke pil is het medicijn.
Prisma Voorzetsels – dr. Riemer Reinsma en drs. Will J.B. Hus
Nog zoiets waar je flink mee kunt worstelen als schrijver: voorzetsels. Begin je met iets, of aan iets? Prisma Voorzetsels laat het verschil zien. Het is een overzichtelijke verzameling van welke voorzetsels bij welke woorden passen. Het boek concentreert zich op de probleemgevallen. Combinaties die voor de hand liggen, zoals ‘op de stoel’ en ‘om tien uur’, staan er niet in. Prisma Voorzetsels is opgebouwd rond hoofdwoorden die een combinatie vormen met voorzetsels. Dus ‘in verband met’ vind je bij ‘verband’.
Het grootste citatenboek ter wereld – Gerd de Ley
Wil je jouw boek verlevendigen met quotes, bijvoorbeeld aan het begin van elk hoofdstuk? Dan zijn de naslagwerken van citatenkoning Gerd de Ley een uitkomst. Zo verzamelde hij in Het grootste citatenboek ter wereld maar liefst 40.000 uitspraken, van de oudheid tot nu. Een trefwoordenlijst maakt het je makkelijk om snel een geschikte uitspraak te vinden. Voordeel voor jou is dat de auteur zijn huiswerk goed gedaan heeft. Vind je op internet nog wel eens verkeerde namen en jaartallen bij quotes, op de informatie van De Ley kun je vertrouwen. Ben je vooral geïnteresseerd in uitspraken van hedendaagse schrijvers, politici, filosofen, cabaretiers en journalisten, schaf dan Het groot citatenboek van de 21ste eeuw aan.
Hoe Vlaams mag uw Nederlands zijn? – Ludo Permentier en Rik Schutz
Ben je Vlaming en schrijf je een boek dat ook voor de Nederlandse markt bedoeld is? Wees je er dan van bewust dat eenzelfde woord totaal verschillende betekenissen kan hebben in beide landen. Welke uitdrukkingen zelfs voor de redactie van de krant De Standaard te Vlaams zijn, vind je in Hoe Vlaams mag uw Nederlands zijn? Het leuke is dat dit boek gratis voor iedereen beschikbaar is. Je kunt het downloaden via deze link.
Handboek stijl – Peter Burger en Jaap de Jong
Als je wilt weten hoe je een leesbaar boek schrijft, dan is het Handboek stijl een aanrader. De schrijvers gaan uitgebreid in op allerhande schrijftechnieken en illustreren die met sprekende voorbeelden uit de praktijk. Als je dit vlot leesbare boek uit hebt, weet je precies wat wordt bedoeld met concreet, beeldend, menselijk, duidelijk en bondig schrijven. Ook weet je dan alles over het gebruik van leestekens en een goede opbouw van je tekst en zinnen. De laatste druk is van 2009, maar het boek is nog steeds verkrijgbaar. En dat is niet voor niets.
Natuurlijk is de Dikke Van Dale ook een onmisbaar schrijfmaatje. Die kun je ook online raadplegen, al heb je zonder abonnement geen toegang tot het volledige woordenboek. De officiële spelling zoek je op in Het groene boekje, of online via Woordenlijst.org.
Ben je nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Schrijf je dan nu in (rechtsboven aan deze pagina). Je ontvangt dan wekelijks gratis tips in je mailbox over het schrijven, uitgeven en promoten van je boek.
Door: Brenda van Dijk