5 Coachingsvragen
Suzanna
2

5 coachingsvragen over het schrijven van een boek

2

Schrijf je een boek, dan loop je tegen veel vragen aan. Over het schrijfproces, het uitgeven en de promotie en wat er al niet meer op je pad komt als schrijver. Het is een nieuwe, onbekende wereld waarmee je te maken krijgt. Hoe vind je je weg daarin, hoe voorkom je dat je verdwaalt? Met een coach! In deze blog vijf coachingsvragen over doelgroepen, boektitel, planning, structuur en blokkades – en het antwoord daarop.

Ik wil verschillende doelgroepen bereiken met mijn boek. Hoe doe ik dat?

Het korte antwoord: niet. We raden het schrijvers bijna altijd af om meerdere doelgroepen tegelijk te bedienen in hun boek, tenzij daar heel goede redenen voor zijn. Want wil je bijvoorbeeld zowel je klanten als je vakgenoten aanspreken in je boek? Dan kom je tijdens het schrijven voor lastige keuzes te staan. Op welk niveau spreek je je lezer aan? Wat leg je uit en op welke manier? Welke cases neem je op in je boek? Wat is interessant voor de lezer en wat laat je beter weg? Uiteindelijk kies je voor de middenweg en spreek je geen van beide doelgroepen écht aan. Zonde!

Maak deze keuze nog voordat je begint met schrijven, zodat je verhaal vanaf het begin staat als een huis voor de doelgroep van jouw keuze. Het leuke is dat je daar – door er nu zo goed over na te denken – ook veel profijt van hebt voor je bedrijf. Zo ontdekte jaarprogrammaklant Josien Sneek tijdens het schrijven van haar boek dat ze zich op een nieuwe doelgroep wilde richten. Ze veranderde er zelfs de naam van haar bedrijf voor: Ervaren Ambtenaren Training en Coaching.

Ik weet wel wát ik wil vertellen, maar hoe breng ik dat gestructureerd over aan de lezer?

Structuur in een boek is essentieel. Zonder een duidelijke indeling en vaste elementen verdwaalt een lezer snel in je boek en schuift hij het aan de kant. Lezers vinden het prettig om te weten wat ze zoal kunnen verwachten in je boek. Geef vooraf uitleg over hoe je boek is opgebouwd (en waarom) en plaats tussendoor ook richtingaanwijzers. Benoem het als een onderwerp later nog aan bod komt of verwijs terug als je iets herhaalt.

Er zijn veel mogelijkheden om je boek te structureren en je keuze hangt onder meer af van het type boek dat je wilt schrijven, je doelgroep en jouw eigen doelstellingen. Samen met een coach kun je die structuur uitwerken.

Het grote voordeel van een heldere structuur is dat het ook jou als schrijver veel houvast geeft. Je schrijft sneller en efficiënter je boek, zonder te veel af te dwalen. Zelf de ‘plonzers’ biedt zoiets nog voldoende ruimte voor creativiteit.

TIP: Bespaar tijd door een structuursessie te boeken. In een halve dag heb jij de basis voor je boek staan! Zo kun je snel verder.

Ik ben nu halverwege mijn boek, maar ik loop vast. De flow is eruit, het lukt niet meer. Hoe moet ik verder?

Ben je als schrijver op dit punt beland, dan is hulp van buitenaf meer dan welkom. Wat hier vrijwel altijd speelt, is dat schrijvers in het voortraject niet de juiste keuzes maakten, hun onderwerp niet genoeg afbakenden of geen heldere insteek kozen. Een pas op de plaats is dan nodig.

Want ploeter je ondanks dat verder, dan merken jouw lezers dat straks geheid in je boek. Je proeflezers geven bijvoorbeeld als commentaar dat die laatste hoofdstukken niet lekker lezen en dat ze moeite hebben de aandacht erbij te houden. Ze merken direct dat je bij het schrijven stuurloos was.

De beste methode om die blokkade te doorbreken, is een paar flinke stappen terug doen. Dat is niet eenvoudig als je tot over je oren in het boek zit. Dus schakel daar gerust hulp bij in. Kijk nog eens kritisch naar jouw uitgangspunten en keuzes voor je boek. Wil je te veel onderwerpen in dat ene boek proppen omdat je zo graag ál je kennis etaleert? Probeer je meerdere doelgroepen te bedienen? Heb je vooraf niet goed nagedacht over de structuur? Of heb je geen centrale boodschap met je boek?

En inderdaad: vaak kom je erachter dat je onderweg, tijdens het schrijven, de verkeerde afslag nam. Het doet even zeer om een deel van je teksten in de digitale prullenbak te deponeren, maar je zult zien: daarna kun je in volle vaart weer verder. En schrijf je een beter leesbaar en beter verkoopbaar boek.

Natuurlijk kun je dit ook voorkomen door vooraf meer tijd te steken in die primaire keuzes. Niet voor niets besteden we binnen ons jaarprogramma veel tijd aan het voortraject en lezen we de eerste twee hoofdstukken extra kritisch door. Soms betekent dit dat je opnieuw moet beginnen. En dan kun je maar beter niet je halve boek al geschreven hebben...

Waar voldoet een goede titel aan en hoe vind ik die voor mijn boek?

Een goede titel vinden is een uitdaging voor elke schrijver en uitgever. Een goede titel is kort, krachtig, prikkelt en blijft hangen. En hij bevat een of meer kernwoorden waarmee je de doelgroep aanspreekt. Een titel hoeft niet altijd de lading van het boek te dekken, want waar je boek over gaat kun je beter kwijt in een verklarende ondertitel, ondersteund door een sterk beeld op de cover.

Soms heb je ’m zomaar, soms is het een proces van maanden. Denk daarom al tijdens het schrijven na over de titel. Zo voorkom je dat je straks, bij gebrek aan tijd, genoegen moet nemen met een middelmatige keuze en kun je tijdig starten met de promotie.

Sparren over je titel is essentieel. Wat voor jou een heldere titel is, kan voor een ander compleet nietszeggend zijn. Natuurlijk kun je ook altijd een coach inschakelen voor creatieve feedback. Zo hebben wij al heel wat schrijvers geholpen bij het vinden van de perfecte titel. Het is een van de leukste onderdelen bij het begeleiden van klanten, waarbij we al onze creativiteit en expertise kunnen inzetten... Dus kom maar op met je titelvraag!

Mijn agenda is zo vol, het lukt me niet om regelmatig tijd vrij te maken voor het schrijven. Hoe zorg ik dat dat boek er toch komt?

Druk, druk, druk. Als ondernemer ben je nooit echt vrij. Hoe heerlijk het ook is om in je bedrijf te werken, zo nu en dan moet je er even uit stappen om áán je bedrijf te werken. Kom jij ook maar niet aan dat boek toe? Het beste is om dan een vakantie te boeken. Eentje naar een fijne, stille plek met wifi en goede koffie. En een week (of twee) even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen. De telefoon op stil, geen afleiding om je heen. Zo heb je in no time de eerste hoofdstukken staan. Het is misschien even wennen om lang gefocust te werken, maar zit je eenmaal in de flow, dan wil je niet anders meer.

Wat ook werkt: eens stok achter de deur. Ben jij een deadlinewerker? Dan kom je wél in actie als jouw coach overmorgen het volgende hoofdstuk van je verwacht. Dan maak je wel tijd vrij en vullen de pagina’s zich opeens in rap tempo. Ook dat is de kracht van coaching!

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën