Heb je enig idee hoeveel persberichten een nieuwsredactie dagelijks ontvangt? En hoeveel er daarvan na een vluchtige blik in de digitale prullenmand verdwijnen? Afhankelijk van het medium vult de inbox van de redactie zich al snel met tientallen tot honderden berichten. Waarvan er misschien één of twee de krant of de uitzending halen. Hoe ga jij tot die laatste categorie behoren?
In deze blog drie belangrijke tips, zodat ook jij je boek met succes onder de aandacht brengt van de pers.
Wat is de essentie?
Ooit zat ik aan de andere kant van de tafel. Ik werkte als journalist bij een regionale krant en kreeg daarbij heel wat persberichten onder ogen. Aanvankelijk dook ik – jong en gedreven als ik was – nog overal in, op zoek naar nieuwswaarde of bijzondere verhalen. Ik wilde niets missen. Maar al snel ontdekte ik dat in veel van die persberichten de essentie ontbrak. Het was vooral veel nietszeggende tekst...
Soms werd me pas in de laatste regels duidelijk waar het om ging en moest ik eerst twee(!) pagina’s tekst doorwroeten om dat te ontdekken. Soms ontbraken belangrijke gegevens die ik nodig had voor een compleet beeld – en dus een artikel. En soms kon ik helemaal niet ontdekken wat de schrijver van het persbericht me nu eigenlijk duidelijk wilde maken.
Wanneer ik snel meerdere nieuwsartikelen moest produceren, had ik geen tijd dit nog allemaal verder uit te zoeken. Dus koos ik de persberichten waaruit ik direct een nieuwsartikel kon maken. De persberichten die er echt uit sprongen, daar plande ik een interview voor in, voor een langer verhaal.
En de rest?
‘Delete’...
Kortom: hoe beter het persbericht was opgesteld, hoe groter de kans dat ik er iets mee deed.
Toen ik na mijn werk bij de krant in het boekenvak belandde, zo’n vijftien jaar geleden, bleek deze ervaring van grote waarde bij het promoten van boeken. En kon ik makkelijk de aandacht trekken van nieuwsredacties.
Mijn belangrijkste tip is dan ook: probeer met journalistenogen je onderwerp te bekijken. Dat valt niet altijd mee, want je zit natuurlijk vol van je boek en wilt dolgraag je boodschap overbrengen. Toch is dat dé manier om interesse te wekken bij de ontvanger.
Over een goed persbericht valt veel te vertellen. Ik wil je alvast de drie belangrijkste ingrediënten meegeven.
1. Kies een sterke kop
De kop van een persbericht is het eerste wat een journalist ziet. Zet je boven zo’n bericht een saaie, nietszeggende kop, dan is de kans groot dat de ontvanger niet verder leest.
Een sterke kop prikkelt, geeft de essentie weer of het belangrijkste nieuws. In een kop hoef je niet te nuanceren, dat kan in het bericht zelf. De belangrijkste functie is de aandacht trekken. Heb je een heel sterke boektitel bedacht? Dan kun je die zelfs als kop gebruiken. Maar meestal is een boektitel niet geschikt.
Denk in krantenkoppen. Wat voor kop zou er in de krant boven een artikel over jouw boek staan? Zo help je de journalist alvast een handje en is de kans op plaatsing groter.
2. Schrijf een intro met de belangrijkste feiten
Hoe maak je in een paar regels duidelijk waar het om gaat? Als journalist leerde ik de regel van de 5 W’s: wie, wat, waar, waarom, wanneer. Verwerk het antwoord op deze vijf vragen in de intro, dan weet de lezer van je bericht direct waar het om gaat. En kan deze meteen besluiten door te lezen, of het aan de juiste collega door te spelen.
3. Gebruik niet een-op-een je flaptekst
Waarschijnlijk heb je veel tijd en moeite gestoken in het opstellen van de ideale flaptekst. Heel goed, want dat is tenslotte de verkooptekst van je boek, waarmee je potentiële kopers over de streep trekt. Dan lijkt het logisch om die perfect geformuleerde tekst ook in je persbericht te gebruiken. Toch werkt dat meestal niet. Want met je persbericht wil je geen lezers overtuigen, maar de journalist. En die hoeft jouw boek niet te kopen. Zijn of haar interesse is: kan ik er een interessant verhaal over schrijven, of ben jij een geschikte interviewkandidaat?
Door: Suzanna van der Laan