Mark Tigchelaar - focus
Janneke
1

Zo focus je op het schrijven van je boek

1

Met een boek op je naam word je gezien als expert. Het levert naamsbekendheid op, autoriteit en volop nieuwe klanten. Maar hoe focus je als ondernemer op het schrijven van een boek, als je ook die belangrijke klant moet bellen en dat sollicitatiegesprek moet voeren? Mark Tigchelaar weet er alles van. Hij is breinexpert en directeur-eigenaar van de Focus Academy. Dit voorjaar verscheen zijn boek Focus AAN/UIT. We hadden een interessant gesprek met hem, dat de volgende tien tips opleverde:

1. Laat je niet storen

“Als je een boek schrijft, wil je uiteraard de diepte induiken en niet gestoord worden. Elke keer dat je wel gestoord wordt, kost dat aandacht en moet je er daarna opnieuw inkomen. Hierdoor kan het letterlijk 50% langer duren om een taak af te ronden. Wil je in zo min mogelijk tijd een kwalitatief zo sterk mogelijk boek neerzetten, creëer dan schrijftijd waarin je niet gestoord wordt.”

2. Plan themadagen in

"Een manier om ongestoord te kunnen werken: plan themadagen in. Ik had bijvoorbeeld standaard op donderdag en vrijdag mijn schrijfdagen. Ik ging dan letterlijk op een andere plek zitten dan op kantoor. Vroeger deed ik het schrijven hapsnap tussendoor, maar dat is veel minder effectief.”

3. Schrijf je hoofd leeg

“Als ondernemer heb je heel wat petten op. Waarschijnlijk moet je dit nog doen en dat nog doen. Wil je voorkomen dat dit ten koste gaat van je schrijfcapaciteit, schrijf dan een dag of avond van tevoren letterlijk je hoofd leeg. Een to-dolijst op papier kost veel minder mentale energie dan een to-dolijst in je hoofd.”

4. Telefoon uit, autoreply aan

“Zet tijdens je schrijftijd je telefoon uit. Enkele keren zelf checken of je iets hebt gemist mag best, maar laat je niet door oproepen onderbreken. Ben je ondernemer en wil je geen business missen? Stel dan je autoreply in, bijvoorbeeld met de boodschap: ‘Vandaag schrijf ik aan mijn nieuwe boek. Ik kijk daarom onregelmatig in mijn mailbox. Is het echt belangrijk, stuur me een berichtje en dan bel ik je in mijn eerstvolgende pauze terug.’ Zo heb je gelijk mooie promotie voor je boek.”

5. Scheid het schrijven van het nadenken

“Het nadenken over je content en het schrijven van je boek zijn twee aparte fasen. Je moet het muurtje niet schilderen als je nog aan het metselen bent. Dit gaat in de praktijk vaak fout. Het is heel belangrijk om eerst na te denken over de structuur van je verhaal – schrijf je betoog bijvoorbeeld in steekwoorden uit – en daarna pas te beginnen aan de lopende zinnen.”

6. Werk met tijdblokken

“Je moet opladen om gas te kunnen geven. Pauzeren voelt misschien als tijdverspilling, maar dat is het niet. De tijd die je verliest met een pauze is namelijk kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorgaat. Hoe vaak je moet pauzeren hangt af van de taak. Voor focuswerk zijn tijdblokken van 90 minuten handig (of 45 minuten als het onderwerp je goed ligt). Voor het creatieve nadenkwerk kun je beter langer de tijd nemen.”

 

cover focus aan focus uit Mark Tigchelaar


7. Pauzeer echt!

“In het werken met tijdblokken schuilt een gevaar. De meeste mensen gaan in hun pauze eerst op hun telefoon de e-mail checken. Dat is logisch, maar technisch gezien ben je dan niet aan het pauzeren. Je hebt alleen maar een ander onderwerp gekozen om aan te ‘werken’. Voor je hoofd is het afhandelen van e-mails hetzelfde als het schrijven aan je boek: je neemt info op en verwerkt die. Het is dan ook belangrijk om echt pauze te nemen. Ga bijvoorbeeld een blokje om, of kijk een tijdje naar buiten.”

8. Vang je ideeën

“Nieuwe ideeën voor je boek kunnen je te binnen schieten op de raarste momenten. Belangrijk is om die ideeën uit je hoofd te halen. Zelf gebruik ik daarvoor de app Braintoss. Pen en papier werkt ook. Waar het om gaat is dat je de ideeën niet in je hoofd houdt. Doe je dat wel, dan neemt tijdelijk je IQ af. Het vasthouden van zo’n idee kost namelijk extra mentale inspanning.”

9. Koester je creatieve momenten

 “Raak niet meteen gefrustreerd als je papier eens een dag blanco blijft. Waarschijnlijk heb je het niet door, maar op zulke momenten is je creativiteit aan het werk. Onder water gebeurt van alles. En dus kan het zomaar zijn dat een paar dagen later de ideeën als vanzelf naar boven komen en je zo tien pagina’s volschrijft.”

10. Sla niet door in fakework

“Zit je laag in je energie en komt er niks uit je handen? Vul die tijd dan niet op met zaken als e-mail en Facebook. Het is prima om een niet-complexe denktaak uit te voeren, bijvoorbeeld het opstellen van een literatuurlijst, maar zorg dat je niet doorslaat in fakework. Iets simpels doen omdat je er niet uitkomt, is de weg van de minste weerstand. Maar soms moet je gewoon even doorbijten om de open aandacht op te roepen die je creativiteit laat stromen.”

Meer focus?

Wil je meer focustips om je productiviteit én creativiteit te vergroten? Je bestelt Mark Tigchelaars boek Focus AAN/UIT eenvoudig bij Managementboek of bol.com. Of bekijk het trainingsaanbod op www.focusacademy.com.

Door: Janneke Sinot



Reacties
Categorieën