Jan Sinot
0

Wie noem jij in je dankwoord?

0

In veel boeken vind je achterin een dankwoord. Is dat verplicht? Nee. Wel is het voor auteurs een uitgelezen kans om mensen die meewerkten aan het boek expliciet te bedanken. De een doet dat kort, de ander maakt er een heel verhaal van. We stelden een overzicht op van ‘bedank-kandidaten’. Doe er je voordeel mee.

Partner/kinderen

Een logische keuze: als er iemand de afgelopen tijd heeft gemerkt dat jouw boek veel tijd opslokte, dan zijn zij het wel.

Marcel Adriaanse (Zakendoen op gevoel): “Mijn lieve vrouw en kinderen, die tomeloos geduld met mij hebben gehad in al die jaren dat we al samen zijn. Hun onvoorwaardelijke steun, geduld, (on)gevraagde adviezen en hulp om me op het rechte pad te houden, zijn van onschatbare waarde.”

Berry Koeleman (Boven de Lijn): “En lieve kids! Wat ben ik blij dat jullie in mijn leven zijn. Dank Tom, Dave en Jitske! Voor al het leven in de brouwerij en het oefenen om weer boven de lijn te komen. Wat ervaar ik puike momenten met ons gezin, op puike plekken. Dank, lieve mooie mensen!” 

Ouder(s)

Hoe je het ook wendt of keert: onze ouders hebben een grote invloed gehad op wie wij nu zijn. Voor veel auteurs is dit een reden om ze in het dankwoord apart te noemen.

Diana de Koning (Baby’s onder stress): “En pap, jij vooral bedankt dat je me geleerd hebt dat als je echt iets wilt, je alles kunt bereiken.”

Silvie Kroef (Over afscheid): “José, dank je wel voor je onvoorwaardelijke liefde. Je bent de liefste moeder en mijn grote voorbeeld.”

Inspirator

Heb je een groot voorbeeld zonder wie je zelf nooit bereikt had waar je nu staat? Prima reden om deze persoon in je dankwoord te noemen.

Birgit Smit (Van doemscenario naar droombaan): “Via deze weg wil ik ook Annemarie van Gaal bedanken. Zij is voor mij een groot voorbeeld. Haar ontwikkeling van alleenstaande moeder tot succesvolle zakenvrouw heeft me gestimuleerd om door te gaan. Succes is geen toeval. Het is voor iedereen weggelegd. Ook voor jou en mij.”

Boeken, cursussen, tools

Een originele voor in het dankwoord, maar zeker van toepassing op wie de benodigde kennis en inspiratie opdeed in boeken, cursussen en/of tools.

Karel Emck (Road to freedom): “Dan zijn er nog de vele tools die mijn leven makkelijker maakten. Evernote – waar zo ongeveer mijn leven in zit – Gmail, Google Agenda, enzovoort. Een bijzonder bedankje ook aan Taco Oosterkamp. Zijn programma Fingertips bespaart mij elke dag minimaal 10 minuten aan ‘onzinnig werk’. Op een mensenleven is dat meer dan een jaar! Dus een heel jaar extra vakantie, met dank aan Taco!”

Schrijfcoach

Natuurlijk: schrijfcoaches zijn al betaald voor hun diensten. Die zou je dus kunnen overslaan in je overzicht. Aan de andere kant: ze zijn wel onmisbaar geweest bij de totstandkoming van je boek.

Josien Sneek (De V-factor): “Dank aan de boekencoaches bij BoekenBusiness: Janneke Sinot, Jan Sinot en Suzanna van der Laan. Vanaf onze eerste ontmoeting gaven jullie mij het vertrouwen dat mijn boek er zou komen. Jullie uiterst deskundige begeleiding, gekoppeld aan een menselijke benadering, ondersteunde een spannende reis. Op belangrijke momenten leefden jullie intens met me mee door een grappige attentie, een opbeurend e-mailbericht of een passende kaart.”

Mensen die meewerkten aan het boek

Heb je mensen geïnterviewd om input te verzamelen voor je boek of hebben ze op een andere manier bijgedragen? Overweeg dan om ze in je dankwoord te noemen.

Edwin de Haas (Sales beter de baas): “De mooie, grappige, pittige, constructieve en inspirerende gesprekken met de mensen die aan dit boek meewerkten, hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat het is geworden wat het nu is. Dus nogmaals Ton, Hans, Wim, Wendy, Piet, Toine, Lex en Onno, heel erg bedankt voor de moeite die jullie voor mij hebben gedaan.”

Johan de Kruijf (Artsen zijn ook maar mensen): “Dank ook aan al die mensen die ik mocht interviewen, zowel ervaringsdeskundigen als experts. Lang niet iedereen komt expliciet aan het woord, maar zonder jullie inbreng zou dit boek vele wijze adviezen missen.”

Proeflezers

Doorgaans geheel belangeloos nemen proeflezers de moeite om jouw manuscript te lezen en te voorzien van feedback. Mooi om ze te kunnen noemen in je dankwoord.

Thea Bombeek (Hoe overleef ik mijn collega’s?): “Annick, Christa, Hilde, Jo, Katrien, Nancy, Patrick, Philip en Sonja om mijn manuscript te lezen. Dankzij hun waardevolle feedback is het een echt boek geworden.” 

Redacteur

Als je goed schrijft, denk je waarschijnlijk dat er nog maar weinig fouten in je manuscript staan. Maar oei, wat haalt een redacteur er (in de meeste gevallen) nog veel uit. Daardoor is je boek nog beter geworden. Fijn!

Albert Sonnevelt (De levenscode): “Janneke Sinot, zonder jouw kritische redactie was dit boek slechts een schaduw geweest van wat het nu is. Dank!”

Uitgever

De meeste auteurs weten niet veel van het uitgeefproces. Hoe fijn is het dan als je een uitgever gevonden hebt die gelooft in jouw manuscript en je vervolgens al het werk uit handen neemt?

Miet Ooms (Buurtaal): “Om te beginnen wil ik Katrien Devreese bedanken om als uitgever in dit project te geloven. Zonder haar was dit boek waarschijnlijk veel moeizamer of misschien zelfs niet tot stand gekomen.”

Inwoners van

Zo veel ontmoetingen en zo veel gesprekken. Niet vreemd om een algemeen woord van dank te richten aan iedereen uit de plaats waar je boek zich afspeelt.

Wil Thijssen (Wandola – Hoe Boeddha verdwijnt uit Cambodja): “Dank bovenal aan de inwoners van Kampong Khleang voor hun hulp, hun medewerking, openhartigheid en ongekende gastvrijheid. Zij hebben me geleerd dat bijna niks ontzettend veel kan zijn. Een verblijf in hun hoge, mooie paaldorp is niets meer en niets minder dan een indrukwekkend lesje nederigheid.” 

Lezer

Zonder lezers wordt je boek nooit een bestseller. Niet onlogisch dus om je publiek te bedanken.

Deirdre Deprettere (Theeroutes – met thee de wereld rond): “Dank je wel ook aan jou, de lezer, dat je dit boek kocht. Ik hoop dat je het met veel plezier leest.”

Ron van der Maarel/Joost Zonneveld (Telefacing): “Dank aan jou als lezer van dit boek. Aan wie ga je het aanbevelen?”

Auteur(s)

Het voltooien van een manuscript vergt veel discipline en doorzettingsvermogen. Waarschijnlijk heb je jezelf ook het een en ander ontzegd de afgelopen periode. Dus waarom zou je jezelf niet een schouderklopje geven?

Klaas Koster (Vitalogie!): “Allereerst wil ik mijzelf bedanken! Dat kan nogal arrogant overkomen als je het boek nog niet gelezen hebt. Heb je het wel gelezen, dan snap je dat het een ultieme daad van zelfliefde en dus heel vitalogisch is om mijzelf juist als eerste te bedanken.”

Jannie Boer/Pauline van der Veeken (Krijg toch allemaal de kleuren): “Onze wederzijdse dank is voor elkaar. Dit boek is ONS boek. Het boek dat we al zo lang wilden schrijven om onze passie en liefde voor kleur te delen met iedereen die hiervoor openstaat. Dit is het boek dat we alleen maar samen konden maken.”

Iedereen

Als je niet iedereen persoonlijk kunt of wilt bedanken: zo vergeet je beslist niemand!

Martine van Zijll Langhout (Over leven in het wild): “Ik ontmoet bijna elke dag lieve, bijzondere en wijze mensen die ieder op een unieke wijze bijdragen aan mijn leven. Het is onmogelijk om jullie allemaal bij naam te noemen. Daarom via deze weg: ‘Dank aan jullie allen.’”

Terugkijkend op onze eigen boeken, ontdekte ik dat we in geen ervan een dankwoord hebben opgenomen. Dat zou ik nu anders doen!

Wat we wel gedaan hebben, is een presentexemplaar sturen naar mensen die veel hebben bijgedragen aan onze boeken.

Tip: schrijf een persoonlijke boodschap in de boeken die je cadeau geeft. Wordt zeer gewaardeerd, zo kan ik je verzekeren.

En … wie ga jij in je dankwoord noemen?

Door: Jan Sinot


Reacties
Categorieën