Blog -  Wat je moet weten voor je je boek gaat schrijven
Suzanna
5

Wat je moet weten voor je je boek gaat schrijven

5

Je kunt natuurlijk gewoon beginnen aan het schrijven van je (non-fictie)boek. Maar een gedegen voorbereiding bespaart je veel tijd en behoedt je voor valkuilen. Begin daarom goed en lees eerst onze 10 tips hierover.

1. Planning

Een boek schrijven kost nu eenmaal tijd en als drukbezet mens heb je daar weinig van. Wil je zeker weten dat je boek er komt? Maak een planning, zet het in de agenda, houd je schrijftijd vrij! Elke week een paar uur schrijven levert je na een paar maanden al een behoorlijk manuscript op.

2. Structuur

Een heldere structuur van een boek is niet alleen prettig voor je lezer, maar ook voor jou als schrijver. Het geeft je houvast en duidelijke schrijfdoelen. Denk daarom eerst na over hoe je de informatie het beste vorm kunt geven.

3. Indeling

Vooral bij non-fictie kun je van tevoren al een inhoudsopgave maken, inclusief paragrafen of subkoppen. Zo weet je zeker dat ieder onderwerp aan bod komt en op de juiste plek komt te staan en voorkom je onnodige herhalingen in de tekst.

4. Stijl

Schreef je tot nu toe vooral zakelijke of beleidsmatige teksten? Dan is het nuttig vooraf alvast te oefenen met een vlotte, toegankelijke schrijfstijl. Het is even wennen om je lezers zo direct ‘toe te spreken’. Maar door vooraf te oefenen en jouw stijl te bepalen, voorkom je dat je halverwege je boek moet herschrijven.

5. Research

Beheers je niet alle onderwerpen van je boek of zijn er zaken die bijvoorbeeld een historische context of achtergrondinformatie nodig hebben? Als je eenmaal aan het schrijven bent, is het handig om de benodigde gegevens binnen handbereik te hebben. Doe de belangrijkste research daarom vooraf.

6. Doelgroep

Voordat je aan je boek begint, is het zinvol na te denken over voor wie je dit boek schrijft. Wie wil je bereiken? Omschrijf je doelgroep zo precies mogelijk, liefst als ‘de ideale lezer’ en houd die lezer ook tijdens het schrijven zo veel mogelijk voor ogen.

7. Beginnen

Dan is het tijd om te gaan schrijven. Je kunt eindeloos blijven voorbereiden en plannen, maar dat eerste witte blanco vel moet toch beschreven worden. Uitstel (“volgende week begin ik echt”) levert je niets op, dus ga ervoor zitten en begin.

8. Gun het tijd

Je moet er even inkomen, dus laat je niet ontmoedigen als het de eerste paar keer niet zo wil. De eerste zin hoeft echt nog niet perfect te zijn, de eerste alinea kun je later nog herschrijven. Schrijf eerst je gedachten op, het verfijnen komt later wel.

9. Volgorde

Vind je het lastig om met hoofdstuk 1 te beginnen? Probeer dan het tweede hoofdstuk of kies het onderwerp waar je het meeste mee hebt. Als je eenmaal aan het schrijven bent, lukt dat eerste hoofdstuk ook wel weer.

10. Schrijf door!

Staan de eerste teksten op papier? Blijf in de flow en schrijf door! Bij het herlezen van je eerdere hoofdstukken kom je soms in de verleiding te gaan herschrijven. Het is effectiever eerst alles op te schrijven, het een week te laten rusten en er dan pas kritisch doorheen te lopen. Herschrijven kost veel tijd, maar als de basis van je boek eenmaal staat, is de rest van het werk een peulenschil.

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën