Persoonlijke groei boek schrijven
Suzanna
1

Wat gebeurt er met je als je een boek schrijft?

1

Wie een boek schrijft, zet heel wat in gang. Natuurlijk zakelijk, maar óók persoonlijk. En daar zit (zeggen vrijwel alle schrijvers achteraf) vaak de grootste en meest onverwachte winst. Want juist die innerlijke groei die het schrijven en publiceren van je boek veroorzaakt, werkt als raketbrandstof voor je zakelijke groei. In deze blog belichten we het onvoorziene groeiproces dat plaatsvindt bij het schrijven van je boek. Wat ervan herken jij?

Verwerking

Vrijwel alle ondernemers en professionals die een boek schrijven, hebben naast zakelijke doelen ook een sterke persoonlijke drijfveer. Een boodschap of visie waarmee zij anderen helpen of de wereld mooier en beter maken. Om een verhaal kracht bij te zetten, gebruiken schrijvers – ook in zakelijke boeken – persoonlijke verhalen en anekdotes. Dat werkt namelijk goed om lezers bij je betoog te betrekken en je geloofwaardigheid als schrijver en expert te vergroten.

Maar soms komt zo’n persoonlijke bijdrage onverwacht hard terug. Want nu staat het er zwart-op-wit. Dit gaat over jou, dit is wat jij meemaakte. Ai, dat is confronterend. En opeens merk je dat er onverwerkte emoties komen bovendrijven…

We zien het ook bij onze klanten, zelfs als ze het schrijven van hun boek overlaten aan een ghostwriter. Overkomt dit ook jou? Neem er de tijd voor. Sterker nog, vaak moet je wel pauzeren, omdat je schrijfwerk door dit verwerkingsproces stagneert.

Ondanks die mogelijke vertraging is het een prachtige bevestiging dat je op de goede weg bent en iets wezenlijks en waardevols neerzet. Want als jouw verhaal al zo veel losmaakt bij jezelf, dan heeft het de potentie ook veel lezers te raken. En dat is precies wat je beoogt.

Het verwerken van dit soort oude bagage, waar je je soms niet eens echt bewust van was, levert je mentale rust en ruimte op. En daar heb je zowel in je werk als privé veel profijt van.

Door de weerstand heen

Wat als na het aanvankelijke enthousiasme, waarbij die eerste hoofdstukken zo uit je toetsenbord vlogen, het schrijven helemaal stagneert? Opeens krijg je geen fatsoenlijke zin meer op papier of misschien kun je jezelf er niet eens meer toe zetten om verder te werken aan je boek... Je bent op het bekende dode punt aanbeland, ook wel het writer’s block genoemd.

Je bent daarin zeker niet de enige – al is dat een schrale troost. Maar: er is altijd een weg door die weerstand heen. Er zijn allerlei manieren om met zo’n writer’s block om te gaan. De bekendste: laat het allemaal los en ga even iets anders doen. En dan, na een tijdje, tijdens het wandelen, douchen, hardlopen of bij het in slaap vallen, krijg je die briljante ingeving hoe je verder moet met je boek. En begint het weer te kriebelen. Schrijf je ingeving gauw op en pak het eerst mogelijke schrijfmoment de draad weer op met hernieuwde energie.

Achteraf snap je opeens waarom je niet verder kon. Vaak is het de twijfel die opeens toeslaat: Is dit wel goed genoeg? Wie zit hierop te wachten? Is het wel zinvol wat ik doe?

Ben je eenmaal voorbij die twijfels, dan kun je met hernieuwd zelfvertrouwen verder en je boek en je boodschap met nog meer kracht neerzetten.

Inzichten

Misschien werk je al jaren met een zelfontwikkelde methode in jouw bedrijf en heb je zeer tevreden klanten. Maar beschrijf je die methode uitgebreid in je boek, dan komen genadeloos de zwakke plekken aan het licht.

Bij het uitwerken van zo’n methode of model in een boek, moet je alle onderdelen onder een vergrootglas leggen. Alles wat niet duidelijk is of onvoldoende uitgewerkt, krijg je namelijk ook nooit helder op papier. Het schrijven maakt je bewust van je blinde vlekken.

Bovendien, wanneer je op dat niveau naar je werk kijkt, komen er soms verrassende nieuwe inzichten bovendrijven. Nieuwe invalshoeken, voor je boek, maar ook voor je bedrijf.

Dat is voor veel schrijvende ondernemers een belangrijke bonus bij het schrijfproces.

Moed en zelfvertrouwen

Veel zelfstandig ondernemers en professionals hebben zelf nauwelijks door hoe goed ze zijn in hun vak. Ze doen hun werk met passie, maar denken nog klein en spreken bijvoorbeeld over hun ‘bedrijfje’.

Een boek schrijven en publiceren kan dat zelfbeeld radicaal omgooien. Een boek op je naam maakt je een autoriteit, of je dat wilt of niet. Voor de buitenwereld ben jij nu iemand die iets belangrijks te vertellen heeft!

Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe ondernemers groeien in dat zelfbewustzijn, dat dat boek ze ook daadwerkelijk expert maakt. Niet alleen voor de buitenwereld, maar vooral ook vanbinnen.

Kortom: het schrijven van een boek is een prachtig proces, dat zal iedere schrijver die het achter de rug heeft beamen. En dat gunnen we jou ook!

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën