Weet je heel veel van een onderwerp af? Dan is je grootste valkuil bij het schrijven dat je dit allemaal in één boek wilt stoppen. Doe dat je lezers niet aan! Bedenk voor je begint voor wie je je boek schrijft.
- Durf je doelgroep te kiezen en schrijf het boek speciaal voor hen. Zo ervaren jouw lezers dat namelijk ook: jouw boek is hun op het lijf geschreven.
- Ken je je doelgroep, dan weet je waar de informatiebehoefte van je lezers ligt (of je kunt er gericht naar op zoek). Precies daarover schrijf jij dus je boek.
- Je doelgroep bepaalt ook de inhoud van je boek (wat leg je wel uit en wat niet?)
- Je doelgroep bepaalt de stijl van je boek: formeel of informeel, wel of geen jargon, etc.
- Je doelgroep bepaalt de opzet van je boek. Kies je voor een wetenschappelijke opzet of juist een stap voor stap uitleg?
- Je doelgroep bepaalt de titel en de uitstraling van je boek. Zo herkennen je lezers zich direct in wat jouw boek hun biedt.
- Een duidelijke doelgroep maakt de marketing voor je boek een stuk doeltreffender en effectiever. Je kunt je doelgroep direct aanspreken.
- Je kunt de sociale media veel gerichter inzetten bij de promotie van je boek.
- Jouw boek is sneller interessant voor de (traditionele) media wanneer je precies hun doelgroep aanspreekt. Hoe groter de ‘match’, hoe groter de kans op publiciteit.
- Een boek ‘voor iedereen’ verkoopt moeizamer. Voor uitgevers is een boek met een duidelijke doelgroep daarom interessanter om uit te geven.
Door: Suzanna van der Laan