Vragen vragen
Jan Sinot
5

Vijf cruciale vragen voor auteurs

5

Een boek schrijven is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een langdurig proces van een goed plan uitwerken, weken tot maanden schrijven, en veelvuldig schaven voor een optimaal resultaat. Een boek zet je ook aan het denken over je bedrijf. Sommige auteurs gooien hierdoor zelfs hun business om.

Elk boek is uniek. Toch loopt iedere schrijver vroeg of laat tegen dezelfde problemen aan. Vijf cruciale vragen rondom het schrijven, uitgeven en promoten van je boek.

Voor wie schrijf jij je boek?

De meeste auteurs zijn geneigd om op deze vraag ‘voor iedereen’ te antwoorden. Logisch, want met een boek ‘voor iedereen’ heb je de grootste afzetmarkt. Toch?

Nou, niet dus.

Kijk maar eens naar je bedrijf. Beloof jij je klanten de hoogste kwaliteit met een uitstekende garantie? Of ben jij de goedkoopste in jouw segment? Twee benaderingen die moeilijk samengaan.

Een boek Onderwijs in Nederland kan interessant zijn voor leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs. Voor onderwijsbestuurders en ouders. Misschien val ik zelf ook wel in de doelgroep, ik weet het niet. Bij een boek Lesgeven op het vmbo is de doelgroep duidelijker: elke vmbo-docent voelt zich aangesproken.

Weet jij al voor wie je schrijft? En … past het onderwerp dat je in gedachten hebt ook bij die doelgroep?

Hoe neem ik de lezer mee in mijn verhaal?

Niet iedereen is een geboren schrijver. En dat hoeft ook niet, want je bent geen literair werk aan het schrijven. Het gaat om het onderwerp en jouw visie daarop. Met een aantal trucjes kun je je schrijfstijl al heel wat verbeteren, zodat je boek lekker leesbaar wordt.

Maar echt aangesproken voelt de lezer zich pas als je concreet wordt, als je voorbeelden geeft uit de dagelijkse praktijk. En dat kun je, omdat je je doelgroep goed hebt afgebakend.

Het boek IQ te koop!, dat we met en over onze hoogbegaafde dochter schreven, staat vol met anekdotes. Juist die verhalen zorgen voor herkenning. “Een kind van 6 dat voor het slapengaan nog een moeilijke som wil boven de 1000? Hé, dat wil die van mij ook.” Door de herkenning blijft je boodschap beter bij de lezer hangen. En dat is toch waar je het voor doet. Of niet soms?

Wat wordt de titel van mijn boek?

Dit is een onderdeel waar sommige auteurs maanden mee worstelen. Je hebt zó weinig ruimte en in die paar woorden wil je vertellen waar je boek over gaat. Tegelijkertijd wil je origineel zijn. Sommige auteurs kiezen voor een prikkelende titel met een verklarende ondertitel. Wie kent er niet de bestseller Wie heeft mijn kaas gepikt? – Omgaan met veranderingen van Spencer Johnson en Kenneth Banchard.Denk bij het kiezen van een geschikte titel ook aan de volgende onderdelen:

- Bestaat de titel al?
Het is niet erg als er vroeger een boek is verschenen met dezelfde titel, maar een recent concurrerend boek is niet handig. Op de site van het Commissariaat voor de Media kun je kijken of een titel al in gebruik is. Meteen vastleggen kan ook.

- Is de url nog beschikbaar?
Zo ja, leg hem in een vroeg stadium vast. Grote verkoopsites als bol.com en Managementboek.nl komen hoog in de zoekresultaten wanneer iemand op jouw boektitel zoekt. Maar door zelf de url te hebben, zien ze ook jou in het eerste rijtje terug. In een later stadium kun je nog kiezen of je een aparte website voor je boek maakt, of dat je het webadres laat doorlinken naar je persoonlijke site of een bedrijfspagina.Je kunt de beschikbaarheid checken op de site van SIDN.

Wie geeft mijn boek uit?

Er bestaan talloze manieren om van je manuscript een boek te maken. Maar wie op het woord ‘uitgever’ googelt, komt erachter dat er wel heel veel spelers op de markt zijn, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Laat ik de twee uitersten tegenover elkaar zetten:

- De traditionele kwaliteitsuitgever
Het ultieme visitekaartje. De uitgever ziet iets in jouw onderwerp en is bereid erin te investeren (redactie, vormgeving, drukkosten, enzovoort). Dan móét jouw boek wel de moeite waard zijn. De lijntjes naar pers en boekhandel zijn kort, en door de goede naam krijg je makkelijker aandacht. Grootste nadeel? Omdat de uitgever het risico draagt, verdien jij minder per boek.Dit is een interessante optie voor auteurs die weinig rompslomp willen.

- Uitgeven in eigen beheer
De ultieme vrijheid in alles: inhoud, vormgeving, uitgave. Bovendien heb je een hoge marge per verkocht boek, omdat je zelf de prijs bepaalt. Grootste nadeel: je moet tijd en geld investeren in je project.

Tip: Uitgeven in eigen beheer kan erg lucratief zijn als je nu al weet dat je grote aantallen boeken gaat verkopen binnen je eigen netwerk of via het geven van lezingen. Richard de Leth verkocht op die manier al meer dan 20.000 exemplaren van zijn boek OERsterk!

Hoe maak ik een verkoopsucces van mijn boek?

Laten we eerlijk zijn: het valt niet mee om van je boek een bestseller te maken. Successen als dat van Sonja Bakker (Bereik je ideale gewicht) en Paulien Cornelisse (Taal is zeg maar echt mijn ding) vormen een uitzondering.

Zelf kun je heel wat doen zonder dat het je veel geld kost, maar realiseer je wel dat dit vraagt om een tijdsinvestering die vooral op jou als auteur neerkomt. Ook als je boek bij een kwaliteitsuitgever verschijnt.

Tip:- Maak een website of een speciale pagina voor je boek. Hierop kun je zowel lezers als de pers voorzien van de juiste informatie. Dit is bovendien heel goed voor de digitale vindbaarheid.

- Maak een kalender en plan je promotieactiviteiten in. Zo houd je het overzicht en voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt.

Door: Jan Sinot



Reacties
Categorieën