Er komt veel kijken bij het zelf publiceren van je boek. Dat kon je lezen in het tweede deel van dit drieluik over uitgeven in eigen beheer: In 10 stappen naar succes. Deze week wijzen we je op de grootste valkuilen. Juist als je geen uitgever achter je hebt staan, moet je zelf alert zijn op deze missers.
Valkuil #1 – Alles zelf willen doen
Het is een eigenschap waar veel zelfstandig ondernemers last van hebben: het ik-doe-alles-zelf-syndroom. Dat is niet alleen af te raden in je bedrijf, maar ook bij je boek. Als jij van mening bent dat de spellingschecker de fouten wel uit je tekst haalt en dat je de cover net zo goed zelf maakt, lees dan vooral even verder.
In onze masterclasses nemen we altijd een paar voorbeelden mee van eigenbeheerboeken waarbij duidelijk de professionaliteit ontbreekt. Al kan de inhoud van die boeken nog zo waardevol zijn, veel lezers kijken niet verder dan de kaft. En als die niets uitstraalt, niet aanspreekt of zelfs afbreuk doet aan je boek, dan is dat een gemiste kans. Die eerste indruk van je boek bepaalt of lezers je serieus nemen of niet.
Heb je wel geïnvesteerd in de cover, maar niet in een goede redacteur, dan verkoop je misschien meer boeken, maar zullen lezers je boek alsnog teleurgesteld aan de kant leggen als ze merken dat de teksten warrig en wollig zijn en vol fouten staan. Ook dat doet afbreuk aan jouw naam als professional. Zonde, toch?
Valkuil #2 – De lezer vergeten
Als schrijver wil je graag je verhaal vertellen, maar soms ga je daar zo in op, dat je gemakkelijk je toekomstige lezers uit het oog verliest. Het resultaat: een veel te dik boek, waarin de rode draad nogal eens zoek is door de vele randverhalen die je zo graag vertellen wilde. Daarin raakt iedere lezer de weg kwijt, of in ieder geval de interesse.
Doe dat je lezers niet aan. Het is zonde om een boek te schrijven alleen voor jezelf. Houd steeds je doelgroep voor ogen en vraag je geregeld af: is dit werkelijk nuttig en waardevol voor mijn lezers?
Ook nu weer is de inbreng van een kritische redacteur van grote waarde. Die geeft je precies aan welke passages je beter schrapt – al had je nog zo veel plezier bij het schrijven ervan. “Kill your darlings” is niet voor niets een gevleugelde uitspraak in de schrijverswereld.
TIP: Laat een QuickScan maken van je manuscript en je weet direct (en heel voordelig) of jij voldoende aan je lezers hebt gedacht bij het schrijven.
Valkuil #3 – 5000 boeken ineens bestellen
Je proeflezers zijn razend enthousiast en je gelooft er heilig in dat jouw boek een succes wordt. Daar kun je er gemakkelijk duizend van verkopen, toch? Bij het opvragen van drukprijzen blijkt dat het drukken van hogere oplagen wel heel voordelig is. Je betaalt per exemplaar nog maar de helft van de prijs! Het is dan wel erg verleidelijk om een grote oplage ineens te bestellen. Anders ben je toch een dief van je eigen portemonnee, nietwaar?
Pas op! Dit is een heel bekende valkuil, waar eigenbeheerschrijvers nog steeds intuinen. Het resultaat: zolders vol onverkochte voorraden. Slecht voor je zelfvertrouwen en je portemonnee.
Kijk liever naar wat uitgevers doen: die kiezen steeds vaker voor kleine startoplagen, omdat de boeken toch snel zijn bijgedrukt en het risico van onverkochte voorraad zo aanzienlijk kleiner is. Denk dus als een uitgever en kies ook in eigen beheer een slimme startoplage.
TIP: Verkoop je boek al in de voorverkoop via voorintekening. Niet alleen kun je het zo voor verschijnen al flink in de schijnwerpers zetten, ook geeft dit een goede indicatie van de belangstelling voor je boek en kun je een reële inschatting maken voor een eerste oplage. In een korte coachingssessie helpen we je daarmee graag op weg.
Door: Suzanna van der Laan