Uitgeven in eigen beheer of bij een kwaliteitsuitgever

Uitgever gezocht! Vroeg of laat ben je als auteur toe aan het (laten) publiceren van je boek. Ga je op zoek naar een kwaliteitsuitgever* of geef je liever in eigen beheer uit? In deze blog belichten we drie punten van overweging, om je te helpen bij je keuze. Bij alle drie is het verschil tussen de twee genoemde uitgeefvormen groot. Wat weegt voor jou het zwaarst?

Het kwaliteitslabel

Een boek staat sowieso goed op je cv, maar extra goed als het is uitgegeven door een kwaliteitsuitgever. Waarom dat is? Simpel: er verschijnen jaarlijks ruim 6500 nieuwe Nederlandstalige boeken op de markt. Slechts een klein deel daarvan wordt uitgegeven door een uitgever. Die moet je er echt van overtuigen om met jou in zee te gaan. Er zijn verschillende redenen waarom een manuscript wordt afgewezen (past niet in het fonds, er is geen markt voor het onderwerp), maar meestal komt het hierop neer: de inhoud is niet sterk genoeg. Een manuscript dat het wél haalt heeft dus een belangrijke kwaliteitscheck overleefd. Journalisten weten dit en daarom is het niet vreemd dat de lijntjes van de uitgever naar de pers kort zijn.

Een eigenbeheeruitgave, die dit kwaliteitslabel mist, is daarnaast een stuk lastiger in de boekhandel te krijgen. De boekhandelaar weet namelijk ook dat veel van dit soort boeken gewoon niet goed zijn. Tegenover dat (voor)oordeel moet jij opboksen, ook al is jouw boek nog zo goed.

De investering

Als je alleen naar het schrijven kijkt, maakt het weinig uit of je een kwaliteitsuitgever hebt of dat je in eigen beheer uitgeeft. In beide gevallen geldt: heb je geen hulp nodig, dan betaal je niets. Heb je wel ondersteuning nodig, dan hangt het ervan af hoe véél je nodig hebt. Sommige auteurs zetten we in één coachingssessie op het goede spoor, bijvoorbeeld met een structuursessie. Anderen hebben meer intensieve begeleiding nodig of kiezen zelfs voor ghostwriting. Dat vraagt natuurlijk om een grotere investering.

Waar het verschil tussen een kwaliteitsuitgever en uitgeven in eigen beheer dan in zit?Nou, dat heeft vooral te maken met alle stappen ná het schrijven. Je uitgever zorgt voor een redacteur, laat een cover ontwerpen, de tekst opmaken en je boek drukken. Ook regelt hij het aanvragen van het ISBN, de distributie van je boek en het aankondigen ervan bij boekhandel en pers. Al deze zaken zijn bepaald niet gratis als je het zelf doet, en beknibbelen op het budget leidt in de meeste gevallen tot een minder verzorgd boek. Vandaar dat kwaliteitslabel, weet je nog?

De verdiensten

Van je uitgever krijg je royalty’s over elk verkocht boek. De meeste uitgevers rekenen met een percentage van 8 tot 10% over de verkoopprijs minus 9% btw (bij een succesvolle verkoop kan dit percentage oplopen tot 12%). Staat er een royalty-percentage van 15% genoemd in je contract, dan berekenen ze dat waarschijnlijk over het bedrag dat overblijft na aftrek van de boekhandelsmarge (42-45%). Als eigenbeheeruitgever houd je – afhankelijk van de gekozen verkoopprijs – 30 tot 40% over per verkocht exemplaar. In beide gevallen geldt dat het financieel gezien een stuk interessanter wordt als je zelf (en niet de boekhandel) je boek verkoopt. Van je uitgever krijg je 30 tot 40% auteurskorting, die je in je eigen zak kunt steken (en je krijgt nog steeds royalty’s); in eigen beheer lopen de verdiensten op tot wel 80%. Dat maakt uitgeven in eigen beheer erg interessant als je zelf makkelijk boeken kunt verkopen, bijvoorbeeld omdat je veel lezingen geeft, een groot nieuwsbriefbestand hebt, of omdat je zelf midden in de doelgroep zit.

Let wel: omdat bij uitgeven in eigen beheer alle productiekosten voor jouw rekening zijn, moet je heel wat exemplaren verkopen voor je winst gaat maken.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook:

Door: Jan Sinot

* Ik gebruik in dit artikel ‘kwaliteitsuitgever’ en ‘uitgever’ door elkaar. Hiermee bedoel ik in beide gevallen de uitgeverij die alle kosten in het uitgeefproces voor haar rekening neemt. Ze verdient niet aan de auteur, maar uitsluitend aan de verkoop van het boek. De toevoeging ‘kwaliteit’ suggereert misschien dat alleen bij deze uitgevers goede boeken verschijnen, maar zo bedoel ik het niet. Ook in eigen beheer (en bij andere uitgevende partijen) worden mooie boeken geproduceerd. Schrijvers zijn hier alleen zelf verantwoordelijk voor de kwaliteitscheck.