Cook & Book Brussel
Jan Sinot
0

Tien promotietermen die iedere auteur moet kennen

0

Weet jij wat een recensie-exemplaar is? Of waarom je een boekhandelaar boeken in consignatie zou geven? Hier leggen we het uit, plus nog een aantal andere termen die van pas komen bij het promoten van je boek.

Blurb

Een korte aanbevelingstekst van een of twee regels voor een boek die meestal een plekje krijgt op het omslag. Vaak is de blurb afkomstig van een expert in het betreffende vakgebied, van een bekende Nederlander of Vlaming, of van een tevreden klant.

Persbericht

Een aankondiging – meestal digitaal – waarmee je de pers laat weten dat jouw boek binnenkort verschijnt (of net verschenen is). Het persbericht bevat onder andere informatie over jou en je boek, contactgegevens en de mogelijkheid tot het opvragen van een recensie-exemplaar.

Recensie-exemplaar

Exemplaren van jouw boek die je (gratis) opstuurt naar de pers, in de hoop dat ze een positief stuk schrijven. Je stuurt journalisten en recensenten een persbericht met daarin de aankondiging van je boek. Daarin bied je de mogelijkheid om een exemplaar op te vragen. De meest interessante media kun je ook ongevraagd een boek sturen. Zorg wel dat het bij de juiste persoon terechtkomt.

Tip: Heb je slechts een beperkt budget beschikbaar om recensie-exemplaren weg te geven? Bied dan de voor jou belangrijkste media de mogelijkheid om het papieren boek op te vragen en de rest het e-book

POS-materiaal 

Point-of-Salemateriaal. Reclamemateriaal en weggevers die je gebruikt om boekhandelaren te verleiden jouw boek in de collectie op te nemen.

Door het reclamemateriaal – een display, poster, schapkaart – krijgt jouw boek meer aandacht in de winkel.

Weggevers zijn kleine cadeautjes die de boekhandelaar aan zijn klanten kan geven: boekenlegger, ansichtkaart. Een extra prikkel voor potentiële lezers om juist jouw boek te kopen.

In consignatie

Nog een middel om de boekhandel te verleiden om jouw boek in de winkel te leggen. De boekhandelaar krijgt een aantal exemplaren en rekent na een afgesproken periode (meestal enkele maanden) de verkochte boeken af. Daardoor loopt hij geen enkel risico.

Ook mogelijk (en iets gunstiger voor jou) is recht van retour: de boekhandelaar koopt een aantal boeken in, maar mag de niet-verkochte exemplaren na een afgesproken verkoopperiode retourneren.

Aanbiedingsbrochure

De meeste uitgeverijen bundelen twee of drie keer per jaar (voor- en najaar, soms ook zomer) alle verwachte titels in een folder, zodat boekhandels en pers ruimschoots van tevoren weten welke boeken er gaan verschijnen. De brochure verschijnt enkele maanden voorafgaand aan de periode waarvoor de aanbieding geldt. Op basis van de aanbiedingsbrochure koopt de detailhandel in en vragen journalisten recensie-exemplaren op. Steeds meer uitgeverijen gaan over op digitale brochures.

Dummy

Een proefboek met het omslag en een grotendeels blanco binnenwerk. Uitgevers sturen hun vertegenwoordigers hiermee voor de verschijningsdatum langs de boekhandel ,zodat die alvast een indruk krijgt van hoe je boek eruit komt te zien.

Wet op de vaste boekenprijs

Een wettelijke regeling die de (minimum)verkoopprijs van een boek vastlegt voor een bepaalde periode na het verschijnen. De wet voorkomt prijsconcurrentie en stelt boekhandelaren in staat om ook minder rendabele titels op voorraad te houden.

Let op: de vaste boekenprijs geldt ook voor de auteur zelf. Zelf cadeautjes weggeven – bijvoorbeeld een gratis training als iemand het boek rechtstreeks bij jou koopt – wordt gezien als verkapte korting en is dus niet toegestaan.

Boektrailer

Een korte film als reclame voor je boek, meestal te vinden op YouTube.Een goede boektrailer is kort, wervend en pakkend, geeft de juiste sfeer weer en bevat praktische informatie als de titel en de auteur. De trailer maakt bovendien duidelijk waarom de lezer het boek moet aanschaffen.

Tip: maak de boektrailer niet te lang (1½ tot 2 minuten is lang genoeg) en zorg ervoor dat de cover van je boek op tijd prominent in beeld komt.

Embargo

Het dringende verzoek dat uitgevers bij de boekhandel neerleggen om een boek niet voor een bepaalde datum te verkopen. Dit wordt gedaan om een hype te creëren (denk aan de nachtverkopen bij de Harry Potterreeks) of omdat het boek bij een belangrijk tv-programma gepresenteerd wordt. De uitgever heeft dan in de week ervoor de gelegenheid om alle winkels te bevoorraden, zodat iedereen op hetzelfde moment met de verkoop kan starten.

Door: Jan Sinot



Reacties
Categorieën