Preken voor eigen parochie is eenvoudig. Maar wat als jouw visie indruist tegen de overtuigingen van potentiële lezers die je wilt bereiken? Of als jouw boodschap zo ver buiten hun belevingswereld ligt, dat ze er niet voor openstaan? Hoe overtuig je ze dan? Eenvoudig is het niet, maar wie het aandurft en het goed aanpakt, kan een enorme markt aanboren. In deze blog geef ik je handreikingen en ideeën voor jouw boek. Hoe onconventioneel durf jij te zijn?
Als er één gemeenschappelijke eigenschap te noemen is van de klanten die wij begeleiden bij hun boek, is het wel de enorme gedrevenheid hun boodschap de wereld in te brengen. Ze zijn gepassioneerd over hun werk en zien hoe bij anderen, door gebrek aan kennis of onwetendheid, veel misgaat. Juist hun expertise en ervaring kan zo veel mensen écht verder helpen. En daar is het probleem: lang niet iedereen staat daarvoor open.
Nu kun je als schrijver kiezen voor de lezers die wél openstaan voor wat jij te delen hebt. Die het al met jou eens zijn en graag lezen wat al in hun straatje past. Vaak adviseren we schrijvers daarvoor te kiezen, want dit vergroot de succeskansen van je boek. Deze groep bereik je veel makkelijker: waarschijnlijk zijn dat al jouw klanten, of je volgers op Facebook.
Maar wie de uitdaging aandurft een stap verder te gaan en ook de sceptici wil overtuigen, kan een heel nieuw marktpotentieel ontginnen. Dat lukt je echter niet zomaar en vergt wel wat van je schrijverskunsten. Hoe pak je het aan?
Stap van je zeepkist
De grootste valkuil is dat je vol passie en vuur gaat preken. Want jij hebt ‘het licht’ gezien en wilt dit dolgraag met anderen delen. Op zich is dat enthousiasme aanstekelijk en het is zeker aan te raden dit ook te gebruiken in je boek. Maar wil je sceptici overtuigen, dan is het veel slimmer je aanvankelijk in te houden. Begin wat kleiner, wat nederiger. Kies een neutrale positie, of beter nog: kies eerst de kant van je doelgroep. Som op wat ze denken en waar ze in geloven, dat geeft herkenning en bevestiging, het maakt je ‘een van hen’. Zo win je veel sneller het vertrouwen van je lezers. En kun je daarna de volgende stap zetten in het overtuigen. Door ze geleidelijk te introduceren in jouw gedachtegoed.
Een voorbeeld: Je bent overtuigd veganist en wilt met je boek vooral ook de verstokte vleeseters bereiken in de hoop dat ze hun leefstijl aanpassen naar een meer flexibel dieet. Begin dan niet met de nadelen van het eten van vlees, maar noem bijvoorbeeld eerst de voordelen ervan op. Of begin met een stuk geschiedenis: waarom vlees eten onmisbaar is geweest in de ontwikkeling van de mens. Dan heb je de aandacht van je vleesminnende lezers!
Kruip in de huid van de lezer
Sceptici overtuig je alleen als je ze ook echt begrijpt. Sta open voor die andere mening, probeer echt te snappen waar die overtuigingen op gestoeld zijn. Doe vooraf onderzoek, met een open mind. Dat valt niet altijd mee, want het betekent dat ook jij (tijdelijk) je overtuigingen en oordelen moet loslaten. Maar juist door het onderwerp vanuit de positie van de ander te bekijken, kun je je boek heel gericht voor die doelgroep schrijven en je lezers echt meenemen in je verhaal. Als jij nog oordelen hebt over de overtuigingen van je lezers, zullen ze dat feilloos herkennen in je teksten en afhaken.
Een voorbeeld: Je schrijft een boek over hoe je gezond en fit wordt en je immuunsysteem versterkt, en liefst wil je daarmee de verstokte rokers bereiken. Je hebt persoonlijk een sterke antipathie tegen roken, omdat je van dichtbij hebt meegemaakt hoe ernstig het de gezondheid schaadt. De enige manier waarop je de niet-fitte rokers meekrijgt, is door ze ook echt te begrijpen. En ze vanuit die positie stap voor stap naar een gezondere leefstijl te begeleiden. Het sterkste is het als je nergens specifiek noemt dat ze moeten stoppen met roken, maar als ze zo enthousiast worden over het versterken van hun immuunsysteem, met meetbare resultaten, dat ze zélf besluiten te stoppen.
Bouw je verhaal langzaam en doordacht op
Een overtuigd atheïst kun je niet in een paar pagina’s ervan overtuigen dat er een grotere drijvende kracht in het spel is. Een agrariër die al twintig jaar op dezelfde manier landbouw bedrijft en ervan overtuigd is dat dit voor hem de beste manier is, die kun je niet in één stap meenemen in de slimmere en duurzamere alternatieven die weinig extra investering vragen. Je moet eerst hun argwaan overwinnen en de grote hoeveelheid bezwaren wegnemen. Dat doe je geleidelijk, stap voor stap in je boek.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een boek over het bestaan van buitenaards leven, waar je jezelf misschien al twintig jaar in hebt verdiept en wat voor jou vanzelfsprekend is. Ligt dit voor jouw lezers nog compleet buiten hun denkwereld, dan vertel je niet meteen over ufo’s, maar over bijvoorbeeld de onderzoeken naar water op Mars.
Geef veel voorbeelden en bewijs
Marketeers weten hoe belangrijk voorbeelden en verhalen zijn wanneer je iets wilt verkopen. Vertel in je boek dus niet alleen je eigen verhaal, maar gebruik ook uitgebreid andere voorbeelden. Bijvoorbeeld van mensen die, net als jouw lezers, tot de sceptici behoorden, maar door allerlei gebeurtenissen tot inzichten kwamen die jouw verhaal onderstrepen. En die met vallen en opstaan fantastische resultaten behaalden. Vertel bijvoorbeeld hoe onderzoekers die buiten de gebaande paden durfden te kijken tot dezelfde resultaten kwamen. Hoe ze niet geloofd werden, of voor gek verklaard – maar keer op keer weer hetzelfde aantoonden.
Kies een aansprekende titel
Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel wanneer je juist de sceptici wilt aanspreken: de boektitel. Wat zet je op de cover, als je recht wilt doen aan je boodschap én tegelijkertijd die doelgroep wilt aanspreken? Dat vergt wel wat creativiteit, maar is zeker mogelijk. De kracht zit ’m dan juist in de tegenstelling, zoals een Bijbel voor atheïsten of Het mega-vega-gehaktballenboek.
Je leest het: overtuigen met een boek lukt niet zomaar. Maar het is zeker niet onmogelijk én de moeite waard. Waar kies jij voor met jouw boek? Je vertrouwde achterban of de sceptici? Laat het weten in de reacties!
Door: Suzanna van der Laan