Danielle Braun en Jitske Kramer schreven het Managementboek van het Jaar 2016: De corporate tribe. Het auteursduo ontving de bijbehorende prijs – een bronzen beeldje ontworpen door Riky van Lint – tijdens het Managementboekengala op donderdag 21 april. Dat vond dit jaar plaats op een bijzondere locatie: het historische stoomschip ‘Rotterdam’.
Verandering
“Meedoen is belangrijker dan winnen”, grapte trendwatcher Joshua Blackwood tegen de gespannen auteurs. Hij nam het publiek mee op een reis door de tijd, met auteurs als Tony Robbins (NLP), Stephen Covey (leiderschap) en Ben Tiggelaar (zelfmanagement). Stuk voor stuk schrijvers van boeken die een nieuwe trend hebben ingezet. Verandering is volgens Blackwood het centrale thema van 2016: “We weten niet wát er gaat komen, maar dat we moeten veranderen is zeker.” De trendwatcher riep het publiek op om geen angst voor het nieuwe te hebben en “te surfen on the wind of change”.
Shortlist
De jury – bestaande uit Eric van Arendonk, Nico Jong, Leike van Oss, José Otte, Pierre Spaninks en Mirella Visser – selecteerde uit het ruime aanbod van managementboeken vijf titels voor de shortlist:
Nooit af – Martijn Aslander en Erwin Witteveen
De veranderversneller – Kilian Bennebroek Gravenhorst
De corporate tribe – Danielle Braun en Jitske Kramer
Werken aan de wakkere stad – Jan van Ginkel en Frans Verhaaren
Je binnenste buiten – Manon Ruijters
Zoals Blackwood al vertelde, gaan de vijf genomineerde titels allemaal over de veranderingen waarmee managers momenteel te maken hebben. Toch is er geen overlap in de boeken, onder meer door de totaal verschillende invalshoeken die de auteurs kozen. Juryvoorzitter Visser noemde het opvallend dat dit jaar een aantal actuele thema’s, zoals big data en dataprivacy in het aanbod ontbraken.
Criteria
“In elf maanden hebben we een ontelbare hoeveelheid pagina’s managementliteratuur gelezen”, meldde Visser. “De criteria die wij hierbij hebben gehanteerd, komen u bekend voor:
- (praktische) relevantie,
- actualiteit,
- originaliteit,
- leesbaarheid,
- bestendigheid,
- onderbouwing,
- verzorging.
Alle boeken op de shortlist scoren goed op al deze criteria. Wat wij bij de keuze van het winnende boek zwaar hebben laten meewegen, is het antwoord op de vraag: waarom moet iedereen die zich serieus bezighoudt met management dit boek lezen?”
De corporate tribe
Over het winnende boek zegt de jury:
- “Een boek dat bij alle managers, of ze nu werken voor de overheid of in het bedrijfsleven, nieuwe vensters op hun organisatie opent.
- Een boek waar je helemaal ingezogen wordt, en waarvan je zegt als je het aan het einde dichtslaat: ik wil meer.
- Een boek dat meeslepend en toegankelijk is geschreven, maar waarin een stevige academische onderbouwing niet ontbreekt.
- Een boek dat door zijn interdisciplinaire aanpak de tijdgeest van verbinding, verdieping en zingeving weerspiegelt.
- Een boek dat inspiratie en praktische tips geeft aan managers die worstelen met dagelijkse vraagstukken als hoe je een aanspreekcultuur organiseert of hoe je leidinggeeft aan een netwerkorganisatie.
- Kortom: een boek waarin hedendaagse managementvraagstukken nieuwe betekenis krijgen in het perspectief van eeuwenoude bronnen.”
In de wandelgangen gold De corporate tribe al als de grote kanshebber, maar dat maakte de blijdschap van de schrijfsters niet minder groot. “Culturele antropologie heeft geen goede naam,” meldt Jitske Kramer, “iedereen zei tijdens mijn studie al: daar vind je nooit een baan in. Maar kijk eens waar we nu staan!”
Niet alleen inhoudelijk is het boek sterk. Het is ook nog eens heel aantrekkelijk vormgegeven met veel beeld, waardoor je gewoon zin krijgt om het door te bladeren. Kijk zelf, zou ik zeggen. En wie weet haal je er ook nog inspiratie uit voor je eigen (management)boek.
Fotografie: Jan Boeve
Door: Jan Sinot