Je boek verkopen via de boekhandel? Zo doe je dat!
Heb jij een boek in eigen beheer uitgegeven? Dan weet je vast hoe lastig het is om je boek in de boekhandel te krijgen. Die heeft namelijk vaste inkoopkanalen en daar ben jij er niet een van. Moet je dan uitsluitend op de online boekhandel inzetten? Ik denk van niet. Je loopt dan verkoopkansen mis, en een mooi podium voor jou en je boek. Vijf tips om je boek toch in de stenen boekhandel te krijgen.
Bied een lees-exemplaar aan
Klanten in een boekwinkel gaan graag af op het advies van de verkoper. En wat is het makkelijkst te verkopen denk je: een boek waarvan je de inhoud kent omdat je het hebt gelezen, of een boek waarvan je alleen de kaft hebt gezien? Bied de boekhandel daarom een gratis lees-exemplaar aan (of twee als het een grote boekhandel betreft). Wil je dat ze je boek al kunnen lezen voor de verschijningsdatum, laat dan een aantal exemplaren maken waar nog geen laatste check op is uitgevoerd. Vermeld dan wel op de kaft (vaak doen uitgeverijen dat met een stempel) dat het om een leesexemplaar gaat. Het zou geen goede reclame voor je zijn als ongecontroleerde boeken toch verkocht worden. Op deze manier voorkom je dat.
Geef extra voordeel
Iedereen is gevoelig voor een voordeeltje, ook de boekhandelaar. Je kunt je boeken bijvoorbeeld met recht van retour aanbieden. Daarbij krijg je meteen betaald, maar moet je achteraf onverkochte exemplaren terugnemen en crediteren.
Een stap verder gaat het aanbieden in consignatie: de winkelier krijgt boeken en rekent alleen de uiteindelijk verkochte exemplaren bij je af. Beide methoden kunnen de boekhandelaar over de streep trekken, maar ze zijn minder gunstig voor jou als schrijver. Onverkochte exemplaren moet je namelijk weer ophalen, bovendien loop je het risico dat de retouren licht beschadigd zijn. Daardoor kun je ze niet meer verkopen.
Een andere mogelijkheid is het bieden van extra korting bij een grotere afname. Je kunt denken aan een staffelkorting: 30% bij afname van 1 tot 5 exemplaren, 40% bij 5 tot 10 stuks en 45% vanaf 10 exemplaren. Het voordeel: je hoeft niet terug naar de boekhandel (hoogstens om meer voorraad te brengen) en het risico ligt niet bij jou. Daarbij verkoopt een stapel boeken beter dan losse exemplaren. Dit heeft met de presentatie te maken: een stapel belandt op een van de tafels of full face in het schap. In beide gevallen is de cover volledig te zien.
Goed om te weten: op de meeste boeken ontvangt de boekhandel van de leverancier een korting van 42%.
Als laatste voordeel wil ik nog reclamemateriaal noemen. Winkeliers hebben graag weggevertjes – zoals ansichtkaarten en boekenleggers – om hun klanten blij mee te maken. Om extra op te vallen, kun je een poster laten maken, of een display om je boek mooi te presenteren.
Neem de boekhandelaar serieus
De boekhandelaar heeft drukke en minder drukke perioden. Ga je bij hem langs, kondig je komst dan van tevoren aan via de telefoon of de mail. Zo weet je zeker dat er tijd is voor jou en je boek. Zorg ook voor een goede administratie: een nette factuur bij aankoop van boeken, of een heldere overeenkomst als je levert met recht van retour of in consignatie. Vermeld in die overeenkomst om hoeveel exemplaren het gaat, de korting die de boekhandelaar ontvangt en wanneer je het restant boeken komt ophalen. Het lijkt misschien kort, maar na drie maanden is het een mooi moment om de overeenkomst te beëindigen. Na deze periode is echt wel duidelijk hoe het is gegaan. Er zijn vervolgens drie mogelijkheden: je krijgt (een deel van) je boeken terug, alles blijkt verkocht of – in de ideale situatie – de winkelier wil zelfs nog meer exemplaren (maar dan voor eigen rekening).
Het is goed om tussentijds een vinger aan de pols te houden. Er komen voortdurend nieuwe boeken uit en die vechten allemaal om de paar goede presentatieplekken in de winkel. Oudere boeken verdwijnen naar het schap of worden teruggestuurd. Neem na twee à drie weken contact op met de winkelier. Hoe loopt de verkoop? Liggen er nog genoeg exemplaren? Kun je ergens iets in betekenen? Zo blijven jij en je boek top of mind en voorkom je dat je boek al snel in het magazijn belandt (dat gebeurde bij ons in de boekhandel met boeken die we met recht van retour of in consignatie hadden gekregen en die niet goed verkochten).
Geef een lezing of een workshop
Vind je het leuk om te vertellen over je boek? Veel winkeliers willen best een lezing inplannen (dat geeft reuring in de tent) en voor klanten is het leuk als een schrijver komt signeren. Bijkomend voordeel: je boek krijgt extra aandacht in de winkel in de aanloop naar het evenement. Promoot vooral ook zelf het evenement via je eigen kanalen. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor een succesvolle opkomst.
Lever kwaliteit
Door: Jan Sinot