Internetuitgevers – hoe scheid je het kaf van het koren?

Het valt niet mee om wegwijs te worden in het huidige uitgeverslandschap. Wie in Google de zoekwoorden ‘boek uitgeven’ intikt, krijgt tientallen hits van uitgeverijen die staan te popelen om je boek te publiceren. Wat doen zij anders dan de reguliere uitgevers dat ze brood zien in al die boeken? En moet je daar als serieuze schrijver wel aan beginnen?

Risico

Een belangrijk verschil tussen de reguliere uitgevers en de groep die meestal als internetuitgever wordt aangeduid, is in hoeverre zij het risico van uitgave op zich nemen. Bij gevestigde uitgeverijen ben je in dat opzicht het beste af: zij nemen het volledige financiële risico. Je hoeft niets te betalen en krijgt een percentage van de verkoop. En vaak ook nog een voorschot daarop, nog voordat je boek verschenen is. Dit risico neemt een uitgeverij niet zomaar. Dit doet ze alleen als zeker is dat de minimaal verwachte verkoop de kosten van de uitgave dekt.

Verdienmodel

Internetuitgevers hebben een heel ander verdienmodel. Ze verdienen primair aan de auteur of aan de exemplaren die de auteur zelf van zijn boek afneemt. Soms is dat model heel helder. Een dienstverlenende uitgeverij bijvoorbeeld geeft je boek uit tegen betaling en legt daarmee heel duidelijk het financiële risico bij jou als auteur. Er zijn ook bedrijven die een enkel exemplaar van je boek maken, waarbij je per afgenomen boek betaalt. In feite faciliteren zij slechts de uitgave en ben je als auteur zelf de uitgever van je boek (de eigenbeheeruitgevers).Hier tussenin bevindt zich een breed scala aan internetuitgevers die tegen betaling of gratis je boek op de markt willen brengen. Vrijwel altijd zonder oplage, dus via printing on demand (POD) en meestal met beperkte verkoopmogelijkheden.

Kwaliteitsfilter

Het grote voordeel van deze nieuwe generatie uitgevers is dat ze toegankelijk zijn voor beginnende schrijvers en voor minder commercieel werk. Het kan je veel tijd, moeite en frustratie schelen in je zoektocht naar een uitgever voor je boek. Maar denk je erover deze route te kiezen, neem dan ook de nadelen in je overweging mee.Een reguliere uitgeverij is een kwaliteitslabel voor je boek. Ze zorgt ervoor dat het inhoudelijk en taalkundig perfect is en een commercieel aantrekkelijke titel en cover krijgt. Dit kwaliteitsfilter ontbreekt in de meeste gevallen bij internetuitgevers – uitzonderingen daargelaten. Als professional kun je je een boek vol stijl- en taalfouten echt niet permitteren. Wees je ervan bewust dat die verantwoordelijkheid bij jezelf ligt en schakel een kundig redacteur in.

Tips voor schrijvers

Wanneer je voor een internetuitgever kiest, let dan ook op de volgende punten:

  • Wat regelt de uitgever? Is vormgeving inbegrepen, tekstcorrectie en distributie? Wat doet hij aan promotie? Maakt de uitgever ook standaard een e-bookuitgave?
  • In hoeverre let de uitgever op de kwaliteit van je boek? Hoe kritisch beoordeelt hij je manuscript?
  • Welke voorwaarden staan er in het contract? Ben je voor jaren gebonden of kun je op ieder moment uitstappen?
  • Hoeveel verdien jij op de verkoop van je boek? Krijg je een royalty of vast bedrag per verkocht boek? Of krijg je de nettoverkoopwinst uitgekeerd?
  • Bekijk welke uitgaven bij deze uitgever zijn verschenen en vorm je een beeld van het kwaliteitsniveau van deze boeken (of check de lezersrecensies op Bol.com).
  • Google eens op ervaringen van andere schrijvers met bekende internetuitgevers.
  • Hoe transparant is de uitgever in zijn aanbod? Is jou duidelijk wat hij te bieden heeft?

Door: Suzanna van der Laan