schrijven laptop
Jan Sinot
0

Iedereen kan een boek schrijven. Jij ook!

0

Kan iedereen een boek schrijven? Natuurlijk. Je klapt je laptop open, opent een nieuw document en begint gewoon te tikken. 40.000 woorden later stap je naar de drukker en laat je de boel printen. Hoe makkelijk kan het zijn?

De werkelijkheid is natuurlijk genuanceerder. Iedereen kan een boek schrijven, maar als het niks voorstelt wil niemand het lezen. En zelfs bij een goed boek is er geen garantie op een succesvolle verkoop. Een voordeel: het is een stuk makkelijker om een goed non-fictieboek te schrijven dan een goede roman. Laten we het boekentraject in drieën delen: het schrijfwerk, het uitgeeftraject en de promotie.

Vijf ingrediënten voor een perfect manuscript:

  1. Kies een duidelijke doelgroep
    Als jij zelf niet weet voor wie jouw boek bedoeld is, dan weet de lezer dat al helemaal niet.

  2. Maak een goede opzet voor je begint
    Natuurlijk zijn er mensen die gewoon beginnen te schrijven en gaandeweg de structuur ontdekken. Dat kan goed werken als je een plonzer bent, maar de meeste auteurs hebben behoefte aan een goed schrijfplan. Voor ons boek Genieten met je baby hebben we bijvoorbeeld de hele structuur uitgewerkt, nog vóór we begonnen met schrijven.

  3. Plan je schrijfwerk in
    Wie niet structureel tijd inplant voor het schrijven, zal altijd een reden hebben om het niet te doen. De belangrijkste reden dat boekenplannen sneuvelen, is dat de schrijver ermee ophoudt. Plannen is simpel: bedenk hoeveel woorden of pagina’s je boek gaat tellen en wanneer je het af wilt hebben. Verdeel het schrijfwerk in gelijke stukjes per week of per schrijfdag. Bij een boek van 40.000 woorden dat je over 6 maanden af wilt hebben, moet je dan 1539 woorden per week schrijven (meer mag natuurlijk altijd). Beloon jezelf regelmatig (bijvoorbeeld als je weer een hoofdstuk klaar hebt). Zo houd je de flow erin.

  4. Zet door
    In 30 dagen een goed boek schrijven? Er zijn goeroes die beweren dat het kan, maar ik geloof er niet in (tenzij je jezelf een maand vrij kunt maken van je werkzaamheden). De basis neerzetten? Dat is te doen. Maar een gedegen voorbereiding, het schrijven zelf en het nawerk kosten nu eenmaal tijd. Van de auteurs die ondertussen hun business draaiende houden, zijn de meeste zes tot negen maanden bezig met alleen al het schrijfwerk. Dat vraagt doorzettingsvermogen van de schrijver en de omgeving.

  5. Schakel (professionele) hulp in
    Non-fictieschrijvers weten alles over hun onderwerp. Dáár ligt hun expertise. Ze hebben geen opleiding gevolgd om schrijver te worden. Logisch dus dat je experts inschakelt tijdens het schrijfproces: een coach die met je meedenkt over doelgroep en structuur, kritische proeflezers die over je schouder meekijken en – last but not least – een redacteur die de tekst tot een soepel lopend, foutloos geheel maakt. Het ene boek heeft meer redactie nodig dan het andere, maar er is altijd wat van te maken.

Wie geeft je boek uit?

Oké. Je hebt nu een goed manuscript, maar nog geen boek. De volgende stap – een uitgever vinden – is tegenwoordig heel makkelijk. Typ ‘boek uitgeven’ in je browser in en voilà. In Amsterdam en Den Haag kun je zelfs ter plekke je boek uit de automaat trekken. Maar of je dan een kwalitatief boek in handen hebt? Zelfs als de printkwaliteit goed is, blijft ook de vormgeving van belang.

Laten we eerst eens kijken wat jij belangrijk vindt. Is dat weinig risico lopen en een sterk visitekaartje afgeven? Of verdien je liever wat meer per verkocht exemplaar?In het eerste geval moet je op zoek naar een kwaliteitsuitgever. Stuur hem niet je hele manuscript, maar werk een gedegen plan uit. Uitgeverijen krijgen jaarlijks zo veel manuscripten binnen dat ze kieskeurig kunnen zijn. Een doordachte inhoud en aanpak vergroten je kansen.Voor de grotere verdiensten kan uitgeven in eigen beheer een goede keus zijn, als je tenminste bereid bent te investeren in redactie en vormgeving. Een knullige cover bijvoorbeeld is geen reclame voor jou en je bedrijf.

Uiteraard bestaan er nog een heleboel tussenvormen voor het uitgeven van je boek. Kies gewoon wat het beste bij je past.

Op naar de bestsellerlijsten

Goed: je hebt nu een goedgeschreven, mooi uitgegeven boek. Een prima visitekaartje voor je bedrijf. Of het ook een bestseller wordt, staat nog te bezien. Wanneer je boek niet in de publiciteit komt, is alle moeite voor niets geweest.Ook de promotie vraagt tijd en doorzettingsvermogen. Drie tot zes maanden voor verschijnen is je webpagina of -site klaar en begin je met het opbouwen van een lezerspubliek. Rond de verschijningsdatum ligt het zwaartepunt van je campagne: de persberichten gaan de deur uit en je laat iedereen weten dat je boek er is. Zorg dat je in deze periode bereikbaar bent voor de pers! Daarna gaat de promotie natuurlijk gewoon door: interviews, lezingen, acties op sociale media, enzovoort.Let op: een veelgemaakte fout is dat auteurs denken dat de uitgeverij het allemaal wel voor ze regelt. Dat is maar voor een deel waar. Bovendien is er niemand die jouw boek beter kent dan jij. Maak daar gebruik van!

We hebben nu alle stappen gehad die je boek tot een succes maken. Betekent dit dat je rijk wordt van de verkoop? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Wat ik je wel kan beloven: er komt van alles op je pad. Nieuwe en betere klanten, meer lezingen en tegen een hoger tarief, nieuwe samenwerkingen … het kan allemaal. Geniet ervan, want je hebt er hard voor gewerkt.

Door: Jan Sinot



Reacties
Categorieën