Boektitel verzinnen
Suzanna
0

Hoe verzin je een goede titel voor je boek?

0

Het is een van de moeilijkste onderdelen bij het schrijven van een boek: het verzinnen van een pakkende titel. Ben jij nog op zoek naar een geweldige titel voor je boek? In deze blog ideeën, tips en vooral inspiratie voor jouw ideale boektitel. 

Waar moet een goede boektitel aan voldoen? Daar bestaan geen harde criteria voor. Een titel moet kloppen, moet blijven hangen, je prikkelen en je nieuwsgierigheid kietelen. En liefst ook nog informatief zijn. Dat is nogal wat, om in enkele woorden te vatten.

Wat helpt bij het vinden van een goede boektitel is sparren met anderen. Juist een buitenstaander die je boek nog niet goed kent, kan soms zomaar op de proppen komen met de perfecte titel, of met een nieuwe denkrichting. Brainstormen in groepsverband kan ook heel veel opleveren. We merken dat bij onze masterclass Zo schrijf je een boek, waar de deelnemers in een titelspel elkaar aan ideeën helpen. Er zijn zo al verschillende boektitels ontstaan!

Wil je eerst zelf aan de slag met het verzinnen van een goede boektitel, probeer het dan eens met deze mogelijkheden.

Tegenstelling

Ons brein wordt getriggerd door tegenstellingen. Titels zoals Het grote boek voor de kleine tuin of Handboek voetmassage maken daar speels gebruik van. Een van onze klanten, Stephan Zwanikken, werd zo enthousiast over dit idee dat hij zijn boek onmiddellijk omdoopte tot Het grote geldboek voor de kleine ondernemer.

Jaarprogrammaklant Mariska Matakupan-Jansen koos voor een iets andere variant van deze insteek en noemde haar boek: Mijn eerste is niet zijn eerste. En daarmee geeft ze precies aan wie de doelgroep van haar boek is: vrouwen die een kind krijgen van een partner die al kinderen heeft. 

Verrassing

Verrassende titels hebben effect: ze vallen op, trekken de aandacht en blijven hangen. En zijn vaak ook leuk gevonden. Zo verscheen recent het boek van Kristel Groenenboom over haar leven als jonge, vrouwelijke CEO van een groot containerbedrijf. Het boek kreeg de titel Mag ik meneer Kristel even spreken? En die titel klopt precies. Hij heeft niet alleen een verrassingseffect, maar geeft ook met een knipoog weer waar zij het meest tegenaan loopt in haar werk.

Alliteratie

Titels met alliteratie (beginrijm) doen het ook altijd goed. Denk maar aan de bestseller van Ben Tiggelaar: Dromen, durven, doen. Ook een van onze jaarprogrammaklanten, Birgit Smit, hielpen we aan een mooie titel met alliteratie: Van doemscenario naar droombaan. 

Uitdrukkingen/gezegdes

Herkenbare uitdrukkingen in een iets ander jasje leveren soms ook heel mooie titels op. Afgelopen week verscheen het boek van onze klanten Jannie Boer en Pauline van der Veeken: Krijg toch allemaal de kleuren. Mét alliteratie en een speelse variant op een bekende filmquote. Of wat dacht je van De V-factor van Josien Sneek? Een leuke knipoog naar een populaire talentenshow.

Onderwerp

Hoewel speelse titels zoals hierboven erg leuk zijn, zijn ze niet noodzakelijk. Sommige boeken hebben geen triggers nodig, omdat het onderwerp zelf al spraakmakend of aansprekend genoeg is. Schrijf je over een onderwerp waar je nog weinig concurrentie in hebt of over een heel actueel onderwerp? Dan is het commercieel interessant het onderwerp van je boek als titel te kiezen. De lezer snapt direct waar je boek over gaat én je boek wordt snel gevonden als iemand op dit onderwerp zoekt.

Esther Bergsma besloot bijvoorbeeld haar boek simpelweg de titel te geven: Hoogsensitieve kinderen. En dat werkt wonderwel voor haar. En voor haar doelgroep die – op zoek naar informatie over dit onderwerp – gemakkelijk haar boek vindt.

 

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën