Het boekenvak verandert. Lezen en leren gebeurt via steeds meer kanalen dan enkel het papieren boek. Er zijn e-books, luisterboeken, e-learningmodules, events, apps en meer. In de uitgeverij van de toekomst staat niet de auteur, maar de kennisexpert centraal. Futuro Uitgevers is zo’n moderne, toekomstgerichte uitgeverij. Marcel Roozeboom doet een boekje open over zijn werkwijze … en wat die voor auteurs betekent.
Wat maakt Futuro Uitgevers anders dan andere uitgevers?
Het gesprek begint meteen goed. “Het maakt ons niet uit of er een boek verschijnt of niet”, gooit Roozeboom eruit. “Sterker nog: als een auteur alleen een papieren boek wil uitbrengen en verder niets, dan gaan we niet met hem samenwerken. Wij geloven niet in eendimensionaal. Ook niet in: ik schrijf een boek en dan ben ik klaar. Of zoals het op de promotieafdeling van veel uitgeverijen gaat: ik verstuur een persbericht en dan door naar het volgende boek. Bij ons volgt de vorm uit de gewenste doelgroep, de expertise en de doelstellingen van de auteur. Die vorm kan een boek of e-book zijn, maar ook een (betaald) evenement, een e-learningtool of een social-media-traject. Bij Futuro Uitgevers nemen we de expertise van de auteur als uitgangspunt en werken we minimaal een jaar aan de promotie van thema en auteur. Heel consequent, 24 uur per dag. Niet omdat we ons vervelen, maar omdat we geloven in die aanpak. Omdat dat het moderne uitgeven is. Het gaat om kennisoverdracht, bouwen aan je expertise en een netwerk, nieuwe klanten werven.
Een ander verschil: we doen niet aan langdurige overlegtrajecten. Als iets nu niet loopt, passen we het vanavond aan en staat het morgen online. Dat geldt ook voor het boek zelf. We produceren printing on demand via Centraal Boekhuis met dezelfde kwaliteit en levertijd als een gedrukt boek, maar we kunnen dagelijks de inhoud van een boek aanpassen en dan is de nieuwe versie morgen te koop. Kom daar maar eens mee aan bij een traditionele uitgever. Die moet eerst door zijn boekvoorraad heen!”
Investeren jullie in de auteur, of betaalt die juist voor jullie diensten?
“Wij zijn geen traditionele uitgever in de zin van: de auteur krijgt 8% royalty’s, of als hij heel bekend is 15%. Dat is niet de samenwerking waar de moderne tijd om vraagt. Wij doen het echt samen met de auteur. We drukken niets op voorraad en we zijn heel transparant over de kosten die we maken en over de inspanning en investering die we verwachten van de auteur. Dus ja, een auteur betaalt een bijdrage voor onze diensten. Daar staat tegenover: feedback op het manuscript, een goede eindredactie en vormgeving, lange tijd aandacht in de pers en via social-media-kanalen, we brengen de auteur onder de aandacht van beursorganisaties en noem het allemaal maar op. We kunnen zelfs het social-media-account van de auteur overnemen. Uiteindelijk leidt dit alles tot een betere zichtbaarheid, meer opdrachten en meer verkochte boeken.”
Dus geen standaardcontracten bij jullie?
“Nee. Wij noemen het ook geen contract, maar een samenwerkingsovereenkomst. Dat klinkt heel flauw, maar het is illustratief voor de manier waarop wij werken. Wij hebben het vooraf met de auteur uitgebreid over de doelstellingen en houden daarna voortdurend contact. We stellen heldere marketingplannen op en committeren ons daaraan. Bij veel andere uitgevers moet de auteur nog maar afwachten wat er uiteindelijk van de promotie terechtkomt.”
En ook geen gegarandeerde afname?
“Als auteur zelf boeken afnemen hoeft niet, maar mag natuurlijk wel. Graag zelfs. Traditionele uitgevers geven auteurs een korting op de verkoopprijs van een boek. Dat doen wij niet. Als een auteur zijn boek bij ons inkoopt, zit er een kleine marge boven op de productieprijs. Ook hier maken we weer een rekensom en geldt: wat wil je er als auteur uit halen? We spreken met de klant de doelstellingen uit en komen met een voorstel op maat.”
Hoe zit het met e-books en Engelstalige uitgaven?
“Al onze boeken verschijnen ook als e-book in Nederland en België. En ze kosten allemaal € 9,99. Voor zakelijke titels – veel van onze auteurs zijn actief in de wereld van training en opleiding – maken we daarnaast e-learningmodules. Zo helpen we de klant van kennis naar kunde. Al onze e-books zijn bovendien wereldwijd te koop via Amazon. Maar de Engelstalige markt veroveren is lastig: voor de meeste auteurs is het geen realistisch streven omdat de concurrentie te groot is. Dat kan voor een auteur vervelend zijn om te horen, maar eerlijk duurt het langst. Voor mensen die zelf al een groot internationaal netwerk hebben, is het een ander verhaal.”
Welke auteurs kunnen bij jullie terecht?
“Experts op het gebied van management en ICT-informatie voor professionals. Daarnaast geven we sciencefiction, fantasy, thrillers en romans uit. Een auteur die alleen een boek wil, dat gaat ’m niet worden. Een eerste gesprek doe ik altijd samen met collega Maarten Snel, met wie ik in maart 2015 ben gestart met Futuro Uitgevers en met wie ik jarenlang bij Academic Service/Sdu Uitgevers heb samengewerkt. We moeten allebei de materie begrijpen en hoe de auteur erin staat. Is er een klik en kunnen we wat met het thema gedurende een langere periode? Dan komen we met een plan: dit doen wij en dit verwachten we van jou. Is er van beide kanten een match, dan gaan we aan de slag.”
Wanneer is Futuro Uitgevers interessant?
- Als je een expert bent op het gebied van management of ICT.
- Als het je niet uitsluitend gaat om de verkoopaantallen van je boek, maar om een totale positionering van jezelf, meer zichtbaarheid en nieuwe klanten.
- Als je behoefte hebt aan extra ondersteuning, bijvoorbeeld bij de marketing of om beter te leren bloggen.
- Als je van tempo houdt: Futuro Uitgevers helpt je in vier weken van manuscript naar leverbaar boek.
- Als je wilt samenwerken met (in Marcels woorden) “heel leuke jongens”.
Door: Janneke Sinot