Ghostwriting
Janneke
0

Wat is een ghostwriter? Hoe werkt ghostwriting van een boek?

0

Je hebt visie. Je hebt een verhaal. Een boodschap die het waard is om te delen. Een boek is dan hét middel om die onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Maar wat als je geen tijd hebt om dat boek zelf te schrijven? Of als je moeite hebt je gedachten mooi in woorden te vatten? Je kunt dan de hulp inroepen van een ghostwriter.

Wat is een ghostwriter?

Een ghostwriter (spookschrijver) is iemand die een tekst schrijft waarvoor iemand anders de credits krijgt. Een ghostwriter schrijft bijvoorbeeld een boek, waarbij niet zijn eigen naam, maar de naam van de opdrachtgever op de cover komt. Ook voor bijvoorbeeld speeches, blogs en columns worden ghostwriters ingeschakeld.

Gebruikelijk is dat de opdrachtgever de ghostwriter voor zijn werk betaalt, waarna deze zijn auteursrecht overdraagt. Ghostwriters – de naam zegt het al – zijn gewend om onzichtbaar te blijven. Niemand hoeft te weten dat je als ‘auteur’ hulp hebt gehad van een professional.

Wie laat zijn boek door een ghostwriter schrijven?

Ook al zie je het niet, heel wat boeken – en zeker bestsellers – zijn door ghostwriters geschreven. Dat is natuurlijk niet gek, want ‘ieder zijn vak’. Mensen die hun boek laten schrijven, zijn bijvoorbeeld:

  • Drukbezette ondernemers 
     Ondernemers hebben visie en een verhaal. Ze weten wat een boek voor hun bedrijf kan betekenen (meer autoriteit, meer zichtbaarheid, meer klanten, enzovoort), maar hebben niet de tijd om het zelf te schrijven.
  • Celebrity’s en andere bekende mensen
     Zijn de boeken van topsporters, politici en andere bekende Nederlanders en Vlamingen allemaal door henzelf geschreven? Nee, natuurlijk niet. Een keeper is goed in ballen stoppen, een ghostwriter is een sublieme schrijver.
  • Kennisprofessionals 
     Deze mensen hebben een boodschap, vaak met maatschappelijke relevantie. Ze willen hun waardevolle kennis delen. Terwijl zij zelf gewoon doorwerken, bijvoorbeeld als wetenschapper of consultant, helpt een ghostwriter ze snel aan een groot bereik. Met een boodschap in heel toegankelijke taal.
  • Dyslecten
     Behoorlijk wat mensen met dyslexie vinden het moeilijk om hun gedachten helder op te schrijven. Terwijl ze vaak wel visie, een verhaal of een boodschap hebben. Samen met een professionele tekstschrijver vormt zo iemand een geweldig team!
  • Ondernemers met boekverkoop als businessmodel
     Van bestsellers publiceren kun je rijk worden. Uitgevers en andere ondernemers die de boekverkoop als businessmodel hebben, zijn gebaat bij echt goede teksten. Een spookschrijver kan die leveren.
  • Mensen met een trauma of een heel persoonlijk verhaal
     Wie iets heftigs heeft meegemaakt, heeft zelf vaak onvoldoende afstand tot de gebeurtenissen om ze goed op papier te krijgen. Een professionele ghostwriter is minder emotioneel betrokken en kan dit wel.

Waarom huren mensen een ghostwriter in?

De redenen om voor een ghostwriter te kiezen, verschillen van persoon tot persoon (zie ook hierboven). Veelgenoemde voordelen van samenwerken met een professionele schrijver zijn:

  • Het bespaart je enorm veel tijd
     Zeker als je eigen uren kostbaar zijn, is een ghostwriter snel terugverdiend.
  • Dat boek komt er echt
     Met alleen het voornemen om een boek te schrijven, ben je er niet. Je zult het ook moeten doen. Of laten doen dus. Spreek een duidelijke deadline af met je ghostwriter en je boek ligt op de geplande datum in de winkel.
  • Je krijgt een inhoudelijk sterk boek
     De doelgroep kiezen, het onderwerp afbakenen, de vorm en structuur van het boek bepalen, aansluiten op de behoefte van de lezer, het kan lastig zijn voor onervaren schrijvers. Een goede ghostwriter heeft hier juist volop ervaring mee. Hij of zij kan zelfs extra research voor je doen. Zo krijg je een boek om trots op te zijn.
  • Je bent verzekerd van een prettige, professionele schrijfstijl
     Al ben je nog zo goed thuis in het onderwerp van je boek, de materie toegankelijk verwoorden is een vak apart. Je boek laten schrijven door een ghostwriter levert een prettig, professioneel resultaat op.

Wie echt een succes van zijn boek wil maken, moet het niet alleen (laten) schrijven, maar ook publiceren en onder de aandacht brengen van zijn doelgroep. Dus ook een belangrijk voordeel:

  • Een veelzijdige ghostwriter vergroot de verkoopkansen van je boek
     Een spookschrijver die – naast een vlotte pen – kennis heeft van de uitgeefwereld en van boekpromotie is een waardevolle coach voor de auteur. Hij of zij helpt je aan een contract bij een kwaliteitsuitgever en houdt bij het schrijven al rekening met de verkoopkansen. Slimme keuzes maken je boek succesvoller.

Wanneer kiezen mensen juist niet voor een ghostwriter? 

Hoewel ghostwriting voor veel mensen een fantastische oplossing is, heeft het ook voordelen om zelf een boek te schrijven. Zo is schrijven een creatief proces dat veel voldoening kan geven. Door te oefenen word je er bovendien steeds beter in. En zelf een boek schrijven kost je weliswaar tijd, maar je hoeft er geen geld in te investeren. In het artikel Een boek schrijven: zelf doen of een ghostwriter inhuren lees je er meer over.

Hoe werkt ghostwriting van een boek?

Welke werkwijze wordt gehanteerd, hangt af van zowel de opdrachtgever als de ghostwriter. De ene auteur praat heel makkelijk en draagt zijn kennis graag mondeling over. Een ander levert liever een basisopzet of wat modellen aan en laat de spookschrijver daarop doorvragen. De ene ghostwriter spreekt maandelijks met de auteur af en schrijft na elk gesprek een hoofdstuk. De andere dompelt zich een week in de materie onder en schrijft in de maanden die volgen het complete boek.

Goede ghostwriters lassen ook een proefleesfase in. Hierin wordt de voorlopige versie van het boek voorgelegd aan enkele kritische proeflezers. Denk aan een inhoudelijk expert, een eventuele zakenpartner en minimaal enkele mensen uit de doelgroep. Met de feedback die dit oplevert, maakt de ghostwriter nog een waardevolle verbeterslag.

Zoals gezegd: een goede ghostwriter houdt tijdens het schrijven ook rekening met de business-, uitgeef- en promotiemogelijkheden van het boek. Over het algemeen is het zonde om te investeren in een boek als het daarna niet goed verkoopt.

Veelgestelde vragen over ghostwriting

Drie veelgestelde vragen over de samenwerking met een professionele schrijver:

  • Een boek laten schrijven, hoelang duurt dat?
     Hoeveel tijd een ghostwriter nodig heeft, hangt af van diverse factoren. Het aantal pagina’s dat het boek gaat tellen bijvoorbeeld, maar ook de agenda van de auteur en ghostwriter. Reken gemiddeld op een traject van zes maanden. Bedenk ook dat het tijd kost om een boek onder te brengen bij een kwaliteitsuitgever. Uitgeven in eigen beheer gaat doorgaans wat sneller.
  • Komt de naam van de ghostwriter in het boek?
     Een spookschrijver blijft in principe op de achtergrond. Niemand hoeft te weten dat je hulp hebt gehad. Al kiezen veel auteurs ervoor hun ghostwriter te noemen in het dankwoord of als ‘redacteur’ in het colofon.
  • Wat is beter: een mannelijke ghostwriter of een vrouwelijke ghostwriter?
     In principe maakt het niet uit of je een mannelijke ghostwriter of een vrouwelijke ghostwriter kiest, al kun je natuurlijk een persoonlijke voorkeur hebben. Belangrijk bij het selecteren van de juiste ghostwriter zijn vooral de kwaliteiten die hij of zij heeft (zie de tips hierna).

Tips voor de samenwerking met een ghostwriter

Een boek uitbrengen doe je niet elke dag. Zorg dat je trots kunt zijn op het resultaat en het maximale uit je investering haalt. Zeven tips om teleurstellingen te voorkomen:

  • Kies een ghostwriter met bewezen kwaliteit en ervaring. Je wilt niet dat een journalist, boekhandelaar of lezer je boek opzijschuift omdat het slecht geschreven is.
  • Werk gestructureerd naar het einddoel toe en las daarbij controlemomenten in. Laat de schrijver bijvoorbeeld elk gereed hoofdstuk direct aan je doorsturen. Zo voorkom je nare verrassingen en kun je, indien nodig, op tijd bijsturen.
  • Neem een ghostwriter in de arm die verder denkt dan het schrijven alleen. Bij voorkeur iemand met ervaring als businesscoach en/of ondernemer. Want een goede strategie is dubbele winst.
  • Verzeker je ervan dat de ghostwriter niet alleen goed schrijft, maar ook kennis heeft van de uitgeefwereld en boekpromotie (of schakel daar extra hulp voor in). Een mooi uitgevoerd boek en een goede marketing vergroten de kans op succes.
  • Maak heldere afspraken en leg die vast in een contract. Zo weet je zeker dat je boek op tijd klaar is en dat je waar krijgt voor je geld.
  • Laat de ghostwriter het auteursrecht aan je overdragen. Zeker als ondernemer wil je de vrijheid hebben om de teksten uit je boek – zonder beperkingen – in te zetten voor je bedrijf.

En last but nog least:

  • Check of je een klik hebt met de ghostwriter. Neem de tijd voor een persoonlijke kennismaking. Gebruik je verstand, maar luister zeker ook naar je gevoel. Is dit een professional die jou begrijpt? Iemand aan wie jij het schrijven van je boek vol vertrouwen uit handen geeft? Teken pas een contract als je voelt: ja, dit zit goed!

Laat geen kansen liggen!

Wil je dat jouw boek binnenkort in de winkels ligt? Heb je weinig tijd, maar wel budget? Dan is het inhuren van een ghostwriter een fantastische oplossing. Het is snel, handig en efficiënt. Is dat boek er eenmaal, dan heb je daar zakelijk en persoonlijk veel profijt van.

Zelf je boek schrijven kan – zeker met de juiste begeleiding – ook veel opleveren. Maar zorg wel dat uitstel geen afstel wordt. Want dan laat je heel veel kansen liggen!

Wil je met ons sparren of een ghostwriter iets voor jou is? plan dan vrijblijvend een BoekSucces-gesprek met ons in.

Reacties
Categorieën