Als schrijver kijk je vaak reikhalzend uit naar dat ene moment: dat je de eerste gedrukte exemplaren van je boek ontvangt en er voor het eerst doorheen bladert. Een digitaal boek mist die romantiek. Niet voor niets kiezen ook veel lezers nog altijd voor papier. Toch is het belangrijk om als ondernemer die digitale variant niet te vergeten. Want een e-book kan je heel wat opleveren. Een overzicht.
Contact met je lezers
Mensen die je boek lezen, zijn geïnteresseerd in jouw expertise. Daarmee zijn ze jouw ideale toekomstige klanten! Maar hoe weet je wie die lezers zijn, hoe kom je met ze in contact? Het liefst zou je ze willen vragen om hun e-mailadres, bijvoorbeeld als je op je website extra materiaal aanbiedt. Met een gedrukt boek is dat wat omslachtig: je kunt (verkorte) weblinks opnemen, of zelfs QR-codes die lezers naar de juiste webpagina’s leiden. Maar niets overtreft het gemak waarmee jij de lezers van je e-book naar je website lokt. Met een tik of klik op de hyperlinks bied je ze filmpjes of bonusmateriaal aan, of updates bij je boek. Natuurlijk na aanmelden, want dan heb je de kans in contact te komen met jouw lezers! En deze geïnteresseerde ‘leads’ warm te maken voor alles wat je meer te bieden hebt.
Een groter bereik
Zelfs al is je boek nog zo waardevol, zolang de lezer jou en de inhoud van je boek nog niet kent, is het een aanzienlijke drempel om er zomaar 20 of 25 euro voor neer te tellen. Wat als het tegenvalt, de inhoud niet aansluit op de verwachtingen of de eigen situatie? Bij het aanschaffen van een e-book is het risico van een miskoop al wat kleiner, want e-books zijn meestal (veel) goedkoper. Maar je bereik wordt pas echt veel groter als mensen risicoloos je e-book kunnen lezen. Dat kan bijvoorbeeld via de abonnementsmodellen die verschillende e-bookverkopers en de Bibliotheek aanbieden.
Natuurlijk houd je wel minder over per gelezen/geleend e-book. Maar daar staat tegenover dat je e-book veel vaker in de ‘winkelmand’ belandt. Bovendien: bij punt 1 noemden we al de meerwaarde van een e-book als marketinginstrument voor je bedrijf. Dan weegt de meerwaarde van dat grote bereik ruimschoots op tegen de geringere verdienste. En het leuke is: als lezers op die manier met jouw boek kennismaken en er enthousiast over worden, heb je er onverwacht ook nog nieuwe ambassadeurs bij!
Een lezersrecensie
Meningen van consumenten worden steeds belangrijker, grote webwinkels doen er alles aan om hun klanten een productrecensie te laten schrijven. Niet voor niets, want steeds meer kopers baseren hun keuze op deze recensies. Ook bij boeken werkt dit zo. Een boek waar veel reacties bij staan wordt sneller verkocht – zelfs als niet iedereen tevreden is.
In jouw e-book kun je achterin – als lezers je boek net uit hebben en nog vol zijn van hun leeservaring – ze direct tot actie aanzetten. Stimuleer ze hun mening te delen bij een of meerdere online aanbieders door links naar de betreffende pagina’s op te nemen. Of vraag ze om een reactie te geven op je eigen site – daar kun je zelfs nog een leuke (digitale) beloning tegenover zetten.
Hoe maak je dan een e-book?
De standaard voor e-books is een ePub-bestandsformaat. Dit is wat anders dan een pdf, en vergt dan ook een andere aanpak dan de opmaak van een papieren boek. Wel vormen de vormgevingsbestanden voor dat papieren boek meestal de basis, omdat de meeste vormgevers die redelijk makkelijk kunnen omzetten. Daarmee ben je er nog niet, want afbeeldingen, tabellen en kaders moeten stuk voor stuk opnieuw worden opgemaakt, inhoudsopgave en hyperlinks moeten worden toegevoegd en noem maar op. Gespecialiseerde vormgevers kunnen dit voor je doen. Heb je een uitgever, dan zal die dat voor je doen.
Hoe zit het met de nadelen?
Hoewel veel uitgevers aanvankelijk vreesden dat het uitbrengen van een (goedkoper) e-book de verkoop van het gedrukte boek zou kannibaliseren, valt dat in de praktijk erg mee. Voor beide is er een publiek: de een leest liever van papier, de ander verkiest het gemak van digitaal. Een ander groot nadeel is dat digitale bestanden heel eenvoudig te vermenigvuldigen zijn. E-books worden op grote schaal illegaal aangeboden én gedownload. Het lijkt haast een maatschappelijk geaccepteerde vorm van diefstal te zijn. Kopieerbeveiligingen en watermerken lijken dat niet tegen te houden.
Het is daarom slimmer om het anders te bekijken. Stel dat jouw e-book illegaal wordt verspreid. En stel dat je de tips hierboven hebt geïmplementeerd. Werkt die verspreiding van je boek dan juist niet in je voordeel?
Precies!
Kortom: juist als ondernemer is het slim om je boek ook als e-book uit te brengen! Het is een relatief kleine investering en levert je heel wat op.
Door: Suzanna van der Laan