Crowdfunding als investeringsmodel krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond. In 2015 werd maar liefst € 128 miljoen opgehaald via crowdfunding voor allerlei commerciële en sociale projecten. Al is crowdfunding in de zakelijke wereld steeds meer gemeengoed, in het boekenvak wagen uitgevers zich er nog nauwelijks aan. Maurice van Dijk, eigenaar van uitgeverij Palmslag, durft het wel aan en is recent een eigen crowdfundingplatform gestart: Slagboom. Gekoppeld aan zijn uitgeverij. “Want met crowdfunding kun je als auteur én het geld voor je boek bijeenkrijgen én alvast flink reclame maken. Twee vliegen in één klap.”
Platform
Wil je als schrijver je boek via crowdfunding op de markt brengen, dan heb je de keuze: of je doet alles zelf, of je zoekt een geschikt platform dat de financiële afhandeling voor je regelt. Voor boeken bestaat na het faillissement van het ‘oude’ TenPages geen eigen platform meer. Al vult Voordekunst – het grootste crowdfundingplatform in Nederland – nu gedeeltelijk dat gat.
Uitgevers lijken deze manier van voorfinanciering nog nauwelijks in te zetten. Terwijl het interessante mogelijkheden biedt om risicovolle uitgaven in de markt te zetten. Uitzondering is uitgever Maurice van Dijk, die vorige maand als eerste een eigen crowdfundingplatform startte, als onderdeel van zijn uitgeverij.
Slagboom
Van Dijk runt sinds tien jaar Palmslag, een dienstverlenende uitgeverij voor fictie en non-fictie, waarbij schrijvers de productie- en promotiekosten van hun boek zelf financieren. “Het komt echter regelmatig voor dat schrijvers die kosten niet of maar gedeeltelijk kunnen opbrengen, terwijl het heel mooie boekprojecten zijn die goed in het fonds van Palmslag passen.”
Een jaar geleden zette Van Dijk zijn eerste plannen voor Slagboom op papier, met als uitgangspunt extra dienstverlening richting auteurs. Na een marktonderzoek en vervolgens de bouw van het crowdfundingplatform ging Slagboom in maart 2016 live. “In grote lijnen werkt Slagboom hetzelfde als de bestaande platformen: er is een doelbedrag en als dat niet gehaald wordt krijgen donateurs hun geld terug. Donateurs kunnen kiezen uit een aantal tegenprestaties, oplopend in waarde. Wel heb ik extra interactiemogelijkheden met het publiek toegevoegd, zo kun je de mensen die je project steunen nog meer bij het hele proces betrekken.”
Van Dijk heeft lang getwijfeld of hij er een algemeen, onafhankelijk platform van zou maken, maar besloot uiteindelijk toch om het eerst aan zijn uitgeverij te koppelen. Al sluit hij niet uit dat dat nog verandert. “Het moet wel beheersbaar blijven naast mijn uitgeverij. Bovendien is dit toch een proefperiode. Natuurlijk doen we er wel alles aan om het te laten groeien. Die ambitie is er zeker!”
Meerwaarde
Het platform is gestart met twee projecten: het kinderboek Achter de poort van Heinde en het kookboek Meer dan wortels. In april en mei komen er in ieder geval nog twee of drie bij. “Schrijvers die crowdfunding overwegen, moeten zich realiseren dat er veel inzet van hun kant bij nodig is. Dat is cruciaal voor het slagen van een project. Je moet een helder verhaal hebben waarom mensen in jouw boek moeten investeren, goede tegenprestaties verzinnen en zelf de boer opgaan om donateurs te werven. Ik weet dat sommige schrijvers daar moeite mee hebben, omdat het voelt als ‘je hand ophouden’. Vanzelfsprekend laten we die schrijvers de meerwaarde van crowdfunding inzien. Maar als je het echt niet wilt, moet je het vooral niet doen.”
Wordt crowdfunding via een uitgever de toekomst? “Vanuit het boekenvak is positief gereageerd op dit nieuws, al heb ik nog van geen enkele uitgeverij vernomen dat ze ook soortgelijke plannen hebben. Dus ik verwacht dat dit op korte termijn nog niet gebeurt.”
Door: Suzanna van der Laan