belasting btw
Suzanna
0

Boeken worden duurder! 4 vragen over de btw-verhoging

0

Per 1 januari 2019 gaat in Nederland het lage btw-tarief omhoog van 6% naar 9%. Dat geldt dus ook voor jouw boek. Welke consequenties heeft dat? Waar moet je als schrijver op letten vanaf 1 januari? In deze blog beantwoorden we vier vragen over de btw-verhoging.

Wat gaat er veranderen?

Het kabinet verhoogt op 1 januari in één klap de btw van alle producten en diensten die onder het lage btw-tarief vallen: 6% wordt dan 9%. Dat geldt ook voor boeken. Nu lijkt 3% meer niet veel, maar voor uitgevers betekent het dat ze van de hele verkoopwinst 3% extra moeten afstaan. Dat gaat om flinke bedragen! En boekhandels zien op 1 januari hun complete voorraad 3% in waarde dalen...

Om die reden mogen uitgevers de komende periode eenmalig de prijs van boeken aanpassen. Daarvoor is een uitzondering gemaakt op de Wet op de vaste boekenprijs.

Wat betekent de btw-verhoging voor schrijvers?

Voor het boekenvak is de btw-verhoging een gigantische operatie. Maar voor schrijvers valt het mee. Welke gevolgen dit alles heeft voor jou hangt af van je situatie:

  • Is je boek uitgegeven bij een reguliere kwaliteitsuitgeverij?Dan heeft de btw-verhoging consequenties voor de royalty’s die jij ontvangt. Royalty’s worden altijd berekend op basis van een percentage van de verkoopprijs exclusief btw. Blijft de (bruto) prijs van je boek onveranderd, dan daalt dus op 1 januari de netto prijs van je boek (waarover jij je royalty’s krijgt). In feite krijg je dan 3% minder royalty’s. Als de uitgever de verkoopprijs van je boek met meer dan 3% verhoogt, krijg je uiteindelijk iets meer uitgekeerd. De royalty’s zelf zijn overigens vrijgesteld van btw.
  • Heb je je boek uitgegeven in eigen beheerDan mag ook jij de vaste prijs van je boek bij het Commissariaat voor de Media eenmalig verhogen naar een logisch bedrag, om de waardedaling van je voorraad (en die van de boekhandels) te compenseren. Natuurlijk pas je in je webshop en op je facturen op 1 januari het btw-bedrag aan.
  • Geef je binnenkort zelf je boek uit (of maak je dan gebruik van uitgeefdiensten)?Dan kun je nu in je begroting al rekening houden met de hogere btw. Let op: ook het drukken en distribueren van boeken valt onder het lage btw-tarief.

Waar moet je als schrijver op letten?

Wanneer je zelf je boek verkoopt via een webshop of bij lezingen, moet je vanaf 1 januari de facturen aanpassen. De prijs die door jou of je uitgever bij het Commissariaat voor de Media is vastgelegd, is de brutoprijs (dus inclusief btw). Bij een gelijkblijvende brutoprijs en hogere btw, daalt dus de nettoverkooprijs van je boek.

Hoe zit het dan voor boeken die eind december besteld zijn (en die je in januari pas verstuurt)? De belastingdienst geeft aan: bij vooruitbetaling, bijvoorbeeld via iDeal, is het moment van betaling bepalend voor het btw-tarief dat je rekent. Als je klanten pas laat betalen na levering, dan is het tijdstip van levering bepalend. Dus voor een boek dat op 31 december wordt besteld (maar niet betaald) en in januari op de post gaat, zet je 9% btw op de factuur.

Dezelfde regels gelden ook voor drukkers. Geef je je boek zelf uit en levert jouw drukker de eerste druk (of een herdruk) nog eind december bij je af? Dan mag hij nog 6% btw factureren, ook al verstuurt hij de factuur pas in het nieuwe jaar. Krijg je de boeken in januari binnen, dan staat er 9% op de factuur.

Hoe zit het met e-books?

E-books vallen nu nog onder het hoge btw-tarief van 21%. Maar ook dat gaat veranderen! Binnen de EU is in september eindelijk een akkoord bereikt hierover: EU-landen mogen de wetgeving aanpassen zodat ook e-books voortaan binnen het lage btw-tarief van (straks) 9% vallen. Wanneer deze wetgeving ingaat is nog niet bekend, vermoedelijk in de eerste helft van 2019.

E-books worden dan dus een stuk goedkoper. Of leveren je als schrijver (bij gelijke verkoopprijs) 12% meer op.

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën