Boek uitgeven? Zoek een kwaliteitsuitgever!
Laat ik eens kijken wat Google vindt als ik de zoekterm ‘boek uitgeven’ ingeef, dacht ik toen ik aan deze blog begon. De resultaten verbaasden mij niet: flink wat advertenties van partijen die graag voor je aan de slag gaan, en daarnaast vooral websites die gericht zijn op het uitgeven in eigen beheer. De kwaliteitsuitgever* kom je niet tegen bij deze zoekopdracht. Dat is jammer, want om een goede keus te maken voor jouw boek moet je beide kanten van het spectrum kennen. In deze blog vijf redenen om voor een kwaliteitsuitgever te kiezen.
Je hoeft zelf niet te investeren
Het uitgeven van een boek is een kostbare aangelegenheid als je het allemaal zelf wilt doen. Alleen al voor redactie, vormgeving en drukken ben je duizenden euro’s kwijt voor je kunt gaan verkopen. Maar die kwaliteitsuitgever? Die betaalt dat allemaal voor je.Naast geld bespaar je bovendien een hoop tijd: terwijl je uitgever zich bezighoudt met het publicatieproces kun jij alvast met de promotie beginnen.
De kwaliteit is gegarandeerd
Omdat de uitgever zijn geld verdient met de verkoop van boeken en de aanloopkosten aanzienlijk zijn (zie punt 1), heeft hij alle belang bij een kwalitatief goed boek. Manuscripten die niet goed genoeg zijn worden dan ook afgewezen, of je krijgt als auteur het advies eerst een deel te herschrijven. Zoals ik de jury van de ‘Managementboek van het Jaar’-verkiezing al hoorde zeggen: er is een groot aanbod van eigenbeheeruitgaven, maar het gaat nog wel even duren voor daar de winnaar tussen zit.
Het is een fantastisch visitekaartje
Een boek is een boek zou je zeggen. En dat je een boek geschreven hebt, is sowieso indrukwekkend. Maar het scheelt enorm of je kunt zeggen dat jouw boek verscheen bij een uitgeverij als Boom Nelissen, Lannoo of Kluwer, of bij een willekeurig uitgeefplatform. Kenners (journalisten, collega’s, boekhandelaren, sprekersbureaus) weten het wel: bij die eerste drie kom je niet zomaar binnen, dus móet je wel wat in je mars hebben.
Jouw boek komt in de boekhandel
Verkoopbeurzen, aanbiedingsbrochures, vertegenwoordigersbezoek: de kwaliteitsuitgever doet zijn best om jouw boek in de plaatselijke boekhandel te krijgen. Garanties heb je natuurlijk nooit, maar zo is de kans op succes een stuk groter dan wanneer je met jouw in eigen beheer uitgegeven boek de winkel binnenstapt.
Jouw boek komt onder de aandacht
Sommige uitgeverijen sturen journalisten een persbericht voor elk nieuw boek, andere beperken zich tot de aanbiedingsbrochures die twee of drie keer per jaar verstuurd worden. Maar in beide gevallen geldt: het lijntje naar het bureau van de journalist is kort, en de kans dat er iets mee gedaan wordt groter. In de tijd dat mijn partner Janneke nog op de promotieafdeling van Lannoo werkte, hing er geregeld een radioprogramma aan de lijn: of ze nog een leuk boek had voor in de uitzending. Maar natuuuuurlijk! 😊
Het uitgeven in eigen beheer heeft uiteraard ook voordelen. Misschien wegen die voor jou zelfs wel zwaarder dan de hierboven genoemde voordelen van de kwaliteitsuitgeverij. Tijdens de masterclass ‘Wie geeft mijn boek uit?’ gaan we uitgebreid in op de verschillende soorten uitgeverijen, zodat je een afgewogen keuze kunt maken. Bovendien nemen we je mee langs alle facetten van het ‘boek uitgeven’. En we leren je hoe je een goed publicatievoorstel schrijft … voor als je die kwaliteitsuitgever wilt strikken.
Door: Jan Sinot
* Met ‘kwaliteitsuitgever’ bedoel ik de uitgeverij die alle kosten in het uitgeefproces op zich neemt. Dit betekent natuurlijk niet dat alleen bij deze uitgevers goede boeken verschijnen, en zelfs niet dat alle boeken bij de kwaliteitsuitgever fantastisch zijn.