Janneke
0

100.000 boeken verkopen? Zo doet deze marketingexpert dat!

0

Egbert Jan van Bel is marketingexpert. Van zijn boek Kloteklanten verkocht hij meer dan honderdduizend exemplaren … en de teller loopt nog altijd door. Wat is het geheim achter dit succes? En welke tips heeft deze bestsellerauteur voor schrijvers zoals jij? Je leest het in deze blog.

Marketingkracht

Voorjaar 2017. Om helemaal bij te blijven op marketinggebied volg ik (Janneke) de opleiding Digital & Online Marketing bij Beeckestijn Business School. Wat opvalt, is dat al mijn docenten een of meer boeken op hun naam hebben staan. Voor mij een bevestiging van de marketingkracht van een boek. Het is vooral Kloteklanten van Egbert Jan van Bel dat me triggert. Een boek met zo’n titel en geschreven door een marketingexpert, dat moet wel verkopen!

Drie kloteklanten op rij

Bijzonder is dat Kloteklanten, voor het eerst verschenen in 2007, inmiddels twee opvolgers heeft: Kloteklanten 2.0 (2013) en Kloteklanten 3.0 (2018). Drie keer nagenoeg dezelfde titel dus, maar steeds met een geheel nieuwe inhoud. De ondertitels verschillen dan ook. De eerste versie had als subtitel ‘De klant als noodzakelijk kwaad’, Kloteklanten 3.0 heeft ‘Leer van de winnaars in klantvriendelijkheid’.

Het eerste boek gaat over omgaan met klanten en hoe belabberd dat gebeurde in 2007. Een jaar voor de crisis! Het tweede boek vertelt de lezer over de digitale omgeving en verbinding zoeken. Voor het derde boek interviewde Egbert Jan winnaars: hoe organiseren zij de omgang met klanten en wat kun je daarvan leren? Basis van de boeken is een grootschalig onderzoek over klantvriendelijkheid, dat al jarenlang op continue basis wordt gehouden onder tienduizenden consumenten in Nederland.

Boek én boodschap verkopen

Dezelfde titel drie keer gebruiken, is dat wel handig? “Het heeft voor- en nadelen”, erkent Egbert. “Mensen denken misschien dat het alleen een update is, maar het gaat echt om steeds een ander boek. Wat ik ermee heb geprobeerd, is Kloteklanten neer te zetten als een merk en het thema ‘klantvriendelijkheid en klantgerichtheid’ te adresseren. Ik had een boodschap die ik de wijde wereld in wilde krijgen. Ik moest dus niet alleen het boek verkopen, ik moest zorgen dat die propositie landde. Vandaar ook dat het een pakkend boek moest zijn.”

Succesrecept

Egbert Jan wilde dus zijn boek én boodschap verkopen. Hoe pakte hij dat aan? Welk succesrecept volgde hij om zijn doelen te bereiken? “Het begint met een titel die je niet snel vergeet”, vertelt de auteur. “De propositie moet helemaal passen in de tijd – dat was toen het geval en nu nog steeds. Dan zijn er nog het opzoeken van de publiciteit, het onderzoek en de duidelijke boodschap achter het boek en een duidelijke win: wat kan de lezer er vandaag nog zelf mee doen?” Het zijn allemaal zaken waar Egbert Jan vooraf goed over nadacht … en die bijdroegen aan zijn succes.

Aandacht voor je verhaal

Het onderzoek waarop de boeken gestoeld zijn, is een onderscheidend en sterk punt van Kloteklanten. Met de uitkomsten daarvan zocht en kreeg Egbert Jan publiciteit. “Bij een vakboek hoort onderzoek, of in elk geval een mening die je kunt onderbouwen en waarover je de discussie kunt aangaan.” Om met die mening ook in de spotlights te komen, moet je erbovenop zitten. “Dus bij wijze van spreken iedere dag, of iedere week, bedenken: met welke actie breng ik mijn thema onder de aandacht? Veel schrijvers denken: ik heb een boek geschreven, de uitgever doet de rest. Maar dat gaat niet werken. Je moet aan storytelling doen, een verhaal vertellen. Dus je gaat nadenken over nieuwsbrieven, hoofdstukken met elkaar delen en veel weggeven via de sociale media. Gewoon gratis. Het belangrijkst is dat je op heel veel plekken, gedurende langere tijd, inhoudelijk zichtbaar bent.”

Timing is everything…

Het plannen van je boekpromotie is belangrijk. “Maar zeker ook de timing”, weet Egbert Jan. “Voor een boek maak je niet zozeer een campagne, je bent ‘always on’. Omdat je niet iedere dag zelf wat kunt organiseren, moet je alert zijn op ontwikkelingen in je vakgebied. Toen Youp van ’t Hek met T-Mobile aan het knokken was, heb ik dat gelijk opgepakt, zodat ik mee kon in die pr-sfeer. Het boek Kloteklanten is toen door heel veel mensen genoemd. Ook op de nieuwe privacywetgeving ben ik ingesprongen. Je schrijft en publiceert eens een columnpje … dat maakt je boek veel waardevoller.”

Multichannel-aanpak

Naast publiciteit en storytelling is ook e-mailmarketing een manier om een boek onder de aandacht van de doelgroep te brengen. “Ook dat werkt”, vertelt Egbert Jan. “Het is een mooi middel om heel snel een groot bestand te bereiken en snel een aanbieding te kunnen doen.” De auteur heeft zelf een goed gelezen nieuwsbrief, maar lift ook mee op de nieuwsbrieven en initiatieven van andere bedrijven die iets hebben met het thema ‘klantvriendelijkheid’. Van uitgevers die het leuk vinden om persberichten te maken, tot tijdschriften die 10% korting mogen bieden aan hun lezers. “Een extra dvd erbij werkt ook goed. En dan zijn er nog de nieuwsbrieven van vakverenigingen die zich met klanttevredenheid bezighouden: ‘koop het boek en ontvang een gratis ticket voor de lezing van Egbert Jan’ – en er zijn zo weer tweehonderd boeken verkocht.”

Sociale media

Met alleen al meer dan tienduizend volgers op LinkedIn heeft Egbert Jan een groot bereik op de sociale media. Met Facebook doet hij minder. “Voor een boek als Kloteklanten is LinkedIn van veel grotere waarde. Je kunt er makkelijker zakelijke observaties, onderzoeken en klantcases op kwijt. Facebook is wat informeler en daardoor meer geschikt om bijvoorbeeld een signeersessie in de boekhandel aan te kondigen. Twitter doet het ook goed. Daar kun je mooie berichten schrijven, met een linkje erin, die mensen snel kunnen oppakken.”

Signeersessies

Zijn alle promotieacties die Egbert Jan bedacht hem goed bevallen? “Jazeker. Al was de ene actie wel succesvoller dan de andere. Zo heb ik weleens boeken gesigneerd op een beurs. Dat was heel leuk om te doen, maar op het eind van de dag had ik maar twaalf boeken verkocht. En een lamme hand van handtekeningen zetten… Sommige uitgevers houden acties, bijvoorbeeld ‘drie boeken voor de prijs van één’.* Ook dat zet geen zoden aan de dijk. Mensen kopen boeken echt op inhoud en hebben het aankoopbedrag ervoor over. Als het bier in de aanbieding is, koop je misschien een extra kratje. Maar als een boek in de aanbieding is, zeg je niet: ik koop een extra boek.”

* NB – In Nederland en Vlaanderen geldt een vaste/gereglementeerde boekenprijs. Stunten met de prijs mag alleen onder voorwaarden.

Bloggen en vloggen

Sinds de eerste versie van Kloteklanten heeft de auteur het boekenvak zien veranderen. “Een boek is, anders dan vijf of tien jaar geleden, niet meer de finishlijn van je product. Het is eerder andersom: met een boek begint het pas! Ik verkoop mijn boeken tegenwoordig ook digitaal en in delen. Je ziet dat mensen minder vaak boeken kopen, maar wel meer van hetzelfde. De boekenindustrie wordt bovendien steeds internationaler. Ook is de noodzaak om boeken te kopen minder geworden, omdat informatie nu veel digitaler is. Mensen die veel boeken verkopen, zijn vaak ook de betere bloggers en vloggers.”

Tips

Uit de ervaringen van Egbert Jan kun je als auteur talloze boekpromotietips halen. Gevraagd naar de adviezen die hij verder nog heeft voor collega-schrijvers, noemt hij dit drietal:

  • Wees kritisch op een uitgever“Zelf digitaal uitgeven is sterk in opkomst. Als beginnend auteur is het niet makkelijk om bij een grote uitgever binnen te komen. Vaak moet je klein beginnen. Omschrijf heel nauwkeurig wat je wilt met je boek. Is het je doel om zichtbaar te zijn en op basis van je boek business te genereren? Ga dan naar een drukker en maak er – fullcolour en met alles erop en eraan – iets moois van. Zo heb je een leuke, veredelde brochure. Wil je jezelf echt als schrijver profileren en je boek in de boekhandel terugvinden, dan heb je echt een uitgever nodig die met je meedenkt.
  • Denk blauwBlauw staat voor een gestructureerde, analytische aanpak. “Een boek schrijven is een discipline. Probeer eerst een kader neer te zetten. Schrijven is niet alleen een creatief proces, maar ook heel journalistiek: je moet op een degelijke manier een goede flow in het boek zien te krijgen.”
  • Test je titel en ondertitelEen goede ondertitel zegt in maximaal acht woorden wat de titel betekent. Als lezer moet je precies weten waar het boek over gaat. Kloteklanten is natuurlijk ultiem. Jos Burgers heeft ook heel mooie titels. Van Geef nooit korting tot CX sells, waarbij CX staat voor customer experience. Dat zijn mooie, pakkende titels waar je heel veel mee kunt.”

Egbert Jan van Bel - boekpromotie - BeeckestijnEgbert Jan van Bel is schrijver van marketing- en managementboeken, kerndocent bij Beeckestijn Business School en jurylid van de International Webby Awards (Oscar voor internet). Egbert Jan staat vooral bekend om zijn praktijkgerichte, doelmatige visie op het (commerciële) bedrijfsproces. Hij geeft – in Nederland, de Verenigde Staten en kriskras door Europa – lezingen en workshops over marketing, crm en klantbehoud.

Door: Janneke Sinot


Reacties
Categorieën