Met een boek op je naam ben je een ‘bewezen expert’. Handig, want dan kun je meer geld vragen voor een lezing. En dat moet je zeker ook doen, als de gelegenheid zich voordoet. Toch zullen er altijd organisaties blijven die je vragen gratis te komen spreken. “Sorry, een beperkt budget”, zo klinkt het vaak. Wat is dan wijsheid: wel of niet gaan?
Een algemeen antwoord op die vraag is er niet. Je eerste reactie is misschien: “Gratis lezingen geven? Echt niet!” Toch zijn er ook redenen om er geen geld voor te vragen:
- De organisatie die je heeft uitgenodigd, maakt gratis reclame voor jou. Misschien is adverteren wel duurder…
- Uit lezingen – bij de juiste doelgroep – komen vaak betaalde opdrachten voort.
- Het publiek bij je lezing vormt een bron van inspiratie. Betrek je toehoorders bij je verhaal en luister naar wat ze te zeggen hebben. Dit levert ongetwijfeld goede ideeën op voor trainingen, blogs en … je volgende boek.
- Van de ene lezing komt de andere. En waarom zou die laatste niet betaald kunnen zijn?
- Iedere ontmoeting kan iets nieuws opleveren. Een boek schrijven opent deuren. Lezingen geven is een mooie manier om die deuren een extra zetje te geven. Of om meer deuren open te laten gaan. Je zult zien dat er mooie, onverwachte dingen op je pad komen.
- Elke lezing of presentatie is een mogelijkheid om te leren. Let goed op je publiek. Luisteren ze aandachtig? Wanneer maken ze actief notities en wanneer dreigen ze juist in slaap te vallen? Het geeft je waardevolle info om je volgende presentatie nog beter te maken.
- Hoe meer lezingen je geeft, hoe meer contact je maakt met je doelgroep. Wie weet levert het nog een mooie anekdote op, die je volgende presentatie nóg leuker maakt. Of die je kunt gebruiken als je straks bij Matthijs van Nieuwkerk in de studio zit.
- Gratis een lezing geven wordt lucratief als je voor grote groepen spreekt en iedereen je boek aanschaft. Misschien zijn er wel grote bedrijven of congresorganisaties die in één keer een paar honderd boeken willen afnemen.
- Bied een gratis kennisproduct aan in ruil voor het visitekaartje van je toehoorders (en daaropvolgend een nieuwsbriefinschrijving). E-mailmarketing levert op termijn waarschijnlijk meer op dan je voor deze ene lezing betaald zou hebben gekregen.
- Heeft de organisatie die jou als spreker uitnodigt zelf geen budget? Misschien kun je het publiek om een bijdrage vragen, in de vorm van een toegangsprijs. Heel veel keer een paar euro is ook een leuk bedrag.
- Je groeit in je presentatievaardigheden. Goed presenteren leer je door opleiding, maar natuurlijk ook door het gewoon te doen. Ben je nu nog geen betaalde spreker? Dankzij oefening – en natuurlijk door het schrijven van een boek – kun je het worden.
- Lezingen geven versterkt je expertpositie en vergroot je status. Zo word je een steeds beter visitekaartje voor je bedrijf. Dit geldt zeker ook voor gastcolleges op hogescholen en universiteiten.
- De kans neemt toe dat je in positieve zin opvalt bij de media. Allereerst doordat je beter zichtbaar bent. Daarnaast doordat het geven van lezingen je presentatievaardigheden vergroot. Een verbaal sterke persoonlijkheid die zich goed weet te presenteren, heeft de pr-factor waar de media zo dol op zijn.
- Je boodschap bereikt meer mensen. Heb je een ideëel doel, bedenk dan: een betere wereld is veel meer waard dan een financiële vergoeding, toch?TIP- Stel als voorwaarde voor de gratis lezing dat deelnemers ‘sociaal betalen’ (dus met een tweet of een statusupdate op Facebook, Google+ of LinkedIn). Zo bereik je snel en makkelijk een groot publiek.
Staan hier argumenten bij die voor jou opgaan? Vind je het leuk om lezingen te geven? Zolang je er lol in hebt en het kunt combineren met je overige activiteiten, zou ik zeggen:
Gratis lezingen geven? Gewoon doen!
Door: Janneke Sinot
Geef jij wel eens gratis lezingen? Waarom wel, of waarom niet? We vinden het leuk als je jouw overwegingen deelt in het commentaarveld hieronder.