Na maanden van hard werken is het zover: je boek verschijnt. Tijd om er de vruchten van te plukken en het te gaan verkopen. Een van de vele manieren om vraag te creëren naar je boek, is het geven van lezingen over jouw expertise. De voordelen op een rij:
Bezoekers schaffen voor of na de lezing je boek aan
Wanneer het onderwerp veel mensen naar je voordrachten trekt, dan levert dat direct resultaat op. Regel je zelf de verkoop van de boeken dan strijk je ook zelf de marge op. Besteed je de verkoop uit aan een lokale boekhandel, dan moet je het met de royalty’s doen maar heb je er zelf geen werk aan.
Grote afname
Vormt het bedrag dat je vraagt voor het geven van de lezing een struikelblok voor de organisatie? Spreek dan af dat ze een x-aantal boeken afneemt waarvoor je gratis, of voor een symbolisch bedrag, komt spreken. Naast de verkoopopbrengsten van je boek levert het je veel goodwill op en extra promotie.
Persbericht
Een goed persbericht bij het verschijnen van je boek genereert altijd publiciteit. Maar die aandacht ebt weg, terwijl iedere lezing weer een nieuwsmoment op zichzelf is. Interessant dus voor de media. De meeste lokale en regionale dag- en weekbladen plaatsen gratis een aankondiging en ook in de digitale agenda’s is je lezing te vinden.
Extra attentie
Een lezing geven is een heel geschikte manier om bij jóuw specifieke doelgroep onder de aandacht te komen. Al die extra attentie levert uiteraard meer verkoop op, ook bij mensen die niet naar je lezing komen.
Gratis reclame
De organisatie die jou uitnodigde een lezing te geven, maakt gratis reclame voor jou en je boek. Bijvoorbeeld op de eigen website en op posters.
Nieuwe uitnodigingen
Van het een komt het ander. Bij jouw lezingen zitten mensen te luisteren die denken: hé, dit verhaal is ook interessant voor ons. Dat levert nieuwe uitnodigingen op om een voordracht te komen houden of zelfs opdrachten voor je bedrijf.
Omlooptijd
Het verlengt de omlooptijd van je boek. Een halfjaar nadat je boek uitkomt, ligt het waarschijnlijk niet meer in de boekhandel. De uitgeverij ruimt het na anderhalf tot twee jaar op. Door de aandacht voor je boek levend te houden, zakt de verkoop niet naar nul, houdt de uitgeverij de titel in het fonds en houden (grote) boekhandels het op voorraad.
Expertstatus
Een boek vergroot je expertstatus, maar lezingen doen dat ook. Het gevolg? Je wordt meer gevraagd als spreker en kunt hogere bedragen vragen voor je voordrachten. En wie weet kan een actualiteitenprogramma op radio of tv jouw kennis wel gebruiken. Zo zorgt een grotere expertstatus voor meer aandacht en daardoor meer verkoop.
Contact
Lezingen vormen een perfecte gelegenheid om rechtstreeks in contact te komen met lezers en dus met potentiële klanten voor je business. Daar kan geen e-mailcontact tegenop!
Door: Janneke Sinot
Tip: Wil je succesvol leren presenteren? Kijk dan eens op speechen.nl.