Zo signeer je een boek

“Wil je dit boek signeren?” Het is een veelgestelde vraag aan auteurs. Na een boekpresentatie. Op een beurs. In de boekhandel. Na afloop van een lezing. Er zijn gelegenheden genoeg om mensen te verblijden met een persoonlijk gesigneerd exemplaar van jouw boek. Maar hoe doe je dat? Zet je alleen een handtekening? Gebruik je een standaardboodschap? Of voorzie je elk boek van een echt persoonlijke noot?

Het hoeft niet moeilijk

De snelste manier om je boek te signeren, is met alleen een handtekening. Gebruik bij voorkeur een kleur inkt die afwijkt van de gedrukte tekst. De datum, de naam van de ontvanger en een standaardboodschap toevoegen is ook zo gebeurd. Schrijf bijvoorbeeld iets algemeens als:

  • “Veel leesplezier.”
  • “Leuk dat je zo enthousiast bent over mijn boek.”
  • “Wat gaaf dat mijn boek een plekje krijgt in jouw boekenkast.”

Het is leuk als je (aanvullend) een link weet te maken naar het thema van je boek, bijvoorbeeld:

  • “Op naar meer omzet en nog leukere klanten.” (sales)
  • “Blijf altijd in jezelf geloven.” (persoonlijke groei)
  • “Met de auto rijd je van A naar B, met Telefacing kom je overal.” (acquisitie op afstand)

Een quote uit het boek kan ook. Altijd goed voor een glimlach bij de lezer, op het moment dat hij de tekst herkent.

Persoonlijke opdracht

Bij een boekenproject zijn altijd mensen betrokken die je speciaal wilt bedanken. Denk aan de uitgever die zo enthousiast je idee ontving, de redacteur die je tekst naar een hoger niveau tilde, je partner die je onvoorwaardelijk steunde en de expert die belangeloos je voorwoord schreef. Voor deze mensen schrijf je natuurlijk een speciale boodschap in het boek. Doe dat (minimaal) een dag voordat je de boeken overhandigt, dat geeft je de tijd er iets moois en persoonlijks van te maken.

Zo schreef Albert Sonnevelt in zijn boek De levenscode als bedankje aan mij als redacteur:

Beste Janneke,

Lang gewacht, stil gezwegen.Nooit gedacht, toch gekregen.Dank voor jouw geduld, professionaliteit en persoonlijke warmte.

Albert

En reken maar dat een redacteur of ghostwriter blij is met een compliment als dat van Edwin de Haas. Hij overhandigde mij tijdens de boekpresentatie een gesigneerd exemplaar van zijn boek Sales beter de baas met de tekst:

Janneke,

Zonder jou was dit boek er niet geweest. Wat ben jij goed, zeg!Geweldig hoe jij hebt weten te vertalen wat er allemaal in mijn hoofd omgaat.Dank je wel voor alles.

Edwin

Cadeautje voor (potentiële) klanten

Leuk is het om enkele gesigneerde exemplaren van je boek te verloten onder trouwe nieuwsbrieflezers. Schrijf ook daar vooral een persoonlijke boodschap in. Een goede band met (potentiële) klanten is goud waard voor je bedrijf. Zo is ook een netwerkbijeenkomst of een beurs een mooie gelegenheid om goodwill te kweken. Geef je boek gratis mee aan interessante gesprekspartners. Dit kost je wel een boek, maar levert je potentieel veel nieuwe business op. Met een handtekening en persoonlijke noot geef je het extra waarde. Enkele voorbeelden ter inspiratie:

  • “Gaaf om zo’n inspirerende collega-ondernemer te ontmoeten. We houden contact.”
  • “Wat een verrassende ontmoeting. Zie ik je tijdens ons SuccesEvent?”
  • “Veel leesplezier en succes met de implementatie! Problemen? Dan weet je me te vinden.”

Signeren na een lezing

Geef je een (betaalde) lezing, ga dan vooraf in gesprek met de opdrachtgever. Die zal het zeker waarderen als je met het signeren van je boek op een originele manier meerwaarde biedt. De slogan van het bedrijf, het stokpaardje van de marketingafdeling, het thema van het symposium waarop je spreekt? Hoe leuk is het als jij daar met je boodschap op inhaakt!

Zeker bij een groot publiek hoef je niet voor elk gesigneerd boek opnieuw iets origineels te verzinnen. Het moet ook praktisch blijven. En de gesigneerde boeken gaan toch met verschillende mensen mee naar huis. Vraagt de grote baas je om een handtekening, dan schrijf je natuurlijk wel een persoonlijke boodschap in het boek.

Als je wat anders wilt…

Een echt persoonlijke noot voeg je ook toe als je verwijst naar de situatie van het moment, of naar die ene specifieke persoon die voor je staat.

  • “Wat leuk dat je de allereerste was die op de Antwerpse Boekenbeurs aan mijn signeertafeltje stond. Veel leesplezier!”
  • “Boeiend en vooruitstrevend. Twee eigenschappen die ik zie in jou. Hopelijk vind jij ze in dit boek.”

Er zijn ook auteurs die het graag echt anders doen. Gewaagd en met een knipoog:

  • “Scheur deze bladzijde er gerust uit, als je het boek straks naar de rommelmarkt brengt.”
  • “Hopelijk kost het jou minder moeite om dit boek te lezen, dan het mij kostte om het te schrijven.”
  • “Veel leesplezier. En krijg je later spijt van je aankoop: papier is prima brandstof voor een haardvuur.”

Do’s-and-don’ts

Tot slot een rijtje tips die je kunnen helpen bij het signeren van je boek:

  1. Schrijf je de naam van de lezer in het boek? Vraag dan naar de juiste spelling. Want bijvoorbeeld ‘Maikel’ en ‘Michael’ kunnen exact hetzelfde klinken.
  2. Sommige mensen vragen expliciet om een persoonlijke boodschap. Bijvoorbeeld omdat ze het boek cadeau willen doen. Laat ze de gewenste tekst op een Post-it schrijven. Zo weet je zeker dat het eindresultaat naar wens is.
  3. Gebruik eventueel een speciale handtekening voor het signeren van je boek, niet je gewone. Het voorkomt identiteitsfraude.
  4. Plaats je handtekening en persoonlijke noot op de titelpagina van je boek, onder je gedrukte naam. Dit is het meest gebruikelijk (al ben je natuurlijk vrij om een andere keuze te maken).
  5. Ben je creatief of heb je een belabberd handschrift? Een toepasselijke illustratie doet ook veel. Zelfs één letter veranderen in een emoticon of een tekeningetje kan al leuk zijn.
  6. Ben je bang dat niemand geïnteresseerd is in een gesigneerd boek? Zet dat idee uit je hoofd. Je hebt een boodschap. Je hebt een boek op je naam staan. Kortom: je bent de moeite waard!
  7. Gebruik een goede pen. Een lekkende balpen geeft lelijke vlekken. Zonde van je boek.

Door: Janneke Sinot

Heb je zelf ervaring met het signeren van boeken? Leuke tips om te delen met andere auteurs? We zien ze graag verschijnen onder deze blog.