Zo schrijf je het Kookboek van het Jaar
Maar liefst 2,8 miljoen mensen keken naar de finale van Heel Holland Bakt. Op de Antwerpse Boekenbeurs stonden lange rijen voor Pascale Naessens en Sergio Herman, die beiden hun nieuwe boek kwamen signeren. Het laat nog maar eens zien hoe onverminderd populair koken is. Niet verwonderlijk dus dat er ook een Kookboek van het Jaar-verkiezing is. Vorige week werd de award voor 2015, in de Rotterdamse Markthal, uitgereikt aan Rusell Norman. Wil jij succes boeken met jouw kookboek? Laat je door deze blog ‘lekker inspireren’.
De criteria
Dat kookboeken populair zijn is mooi. Maar hoe schrijf je dan een goed kookboek? We doken in de lijst van criteria die de vakjury hanteert bij de verkiezing en haalden er de volgende uit:
- De recepten zijn bruikbaar voor een breed publiek. Technieken zijn helder en de thuiskok steekt er bij voorkeur wat van op.
- De producten in de recepten zijn goed te verkrijgen.
- De recepten zijn foutloos. De inhoudsmaten kloppen en zijn consequent doorgevoerd in het hele boek.
- Het boek heeft een goede look-and-feel. Denk daarbij aan de uitvoering, de kwaliteit van het fotomateriaal en het gebruikte lettertype.
- Het kookboek is origineel, het is leuk om te lezen.
De genomineerden
De vakjury bij de ‘Kookboek van het Jaar’-verkiezing bestond dit jaar uit Klaartje Scheepers (Elle Eten), Martien Mellema (Vogue), Ricardo van Ede (café-restaurant Hoogendam in Amsterdam), Carin Leenders de Vries (Passion for food, De Wereld van Smaak) en Patricia Degenaar-Compagne (Homemadecake.nl). Uit de 64 inzendingen van het afgelopen jaar stelden ze een shortlist samen met daarop zes titels: drie Nederlandse en drie vertaalde.
- De veldkeuken, het kookboek (Femke de Winter & René van der Veer)
- Un Buku (Harold Pereira, Mirjam van der Rijst, Eveline Stoel, Martien Holtzappel en Nawal Batoun)
- WorldGranny’s kookboek (Rob Baris, Fons Burger en Maarten Laupman)
- De Japanse keuken (Nancy Singleton Hachisu)
- Spuntino (Russell Norman)
- Peru (Gaston Acurio)
De winnaars
Liever lokaal, 365 dagen per jaar van Annette van Ruitenburg en René Zanderink won de Youth Food Movement Award voor het meest duurzame kookboek van 2015.
Wil jij succes boeken met jouw kookboek? Schrijf dan niet alleen goede recepten, maar besteed ook voldoende aandacht aan de kwaliteit van het boek en zorg voor een heldere doelgroep en afbakening. Ook als je niet Pascale Naessens of Sergio Herman heet, kan je kookboek goed verkopen. Wij mochten de redactie verzorgen van Cucina Maria en van dit originele boek – uitgegeven in eigen beheer – werden binnen drie jaar meer dan achtduizend exemplaren verkocht. Waarom zou jij dit niet kunnen?
Door: Jan Sinot