Wil je meer verkoop? Schrijf een boek dat je cadeau kunt geven!

De CPNB adverteerde er jaren geleden al mee: “Van boeken krijg je nooit genoeg!” De reclamecampagne moest mensen verleiden rond de feestdagen een boek cadeau te doen. Een goed idee. Want met een boek geef je een wereld aan kennis, ervaring en levenswijsheid cadeau. Bovendien kun je er als schrijver je voordeel mee doen: boeken die als cadeau kunnen dienen, verkopen beter.

Laat geen omzet liggen

Het was tijdens een Managementboekengala, alweer enkele jaren geleden, dat ik bestsellerauteur Jos Burgers erover hoorde grappen. Dat het niet raar was dat zijn boeken zo goed verkochten. Waarom niet? Omdat je ze cadeau kunt doen. Want dat is iets wat mensen graag doen. Een boek is een persoonlijk geschenk waar de ander vele uren plezier van heeft, dat vaak een boodschap in zich draagt en dat er bovendien aantrekkelijk uitziet. Schrijf je een boek dat niet geschikt is om cadeau te doen, dan laat je omzet liggen.

Sex sells?

Sommige onderwerpen lenen zich echt niet voor de cadeausfeer, dan houdt het natuurlijk op. Maar in alle andere gevallen geldt: denk vooral in een vroeg stadium al na over het ‘cadeaugehalte’ van jouw boek. Hoe belangrijk dit is, werd me duidelijk toen ik Berry Koeleman mocht helpen met zijn boek Boven de Lijn. Het gaat over persoonlijke groei en is gericht op het bedrijfsleven. De auteur was van plan er ook een hoofdstuk in op te nemen met seks als thema. Want ook het liefdesleven van een manager heeft invloed op hoe hij binnen een bedrijf functioneert. Maar toen we bij Uitgeverij Thema aanklopten om het boek uit te geven, was het eerste wat ze zeiden: prima, maar gooi vooral dat seksleven eruit. Een boek dat je cadeau kunt geven, is beter voor de verkoopcijfers. En tja, tips voor een beter seksleven? Die geef je inderdaad niet snel cadeau.

Pretpakket

Naast inhoudelijke ingrepen kun je een boek ook op andere manieren extra interessant maken om cadeau te geven. Een mooi voorbeeld is de gezamenlijke actie van schrijver Jaap Robben en Floris van Bommel, van het gelijknamige schoenenmerk. In samenwerking met Uitgeverij De Geus ontwikkelden zij een ‘pretpakket’ voor de boekhandel: een mooi vormgegeven box, met daarin een exemplaar van Robbens boek Birk, enkele kleine verrassingen en een wollen ‘Gentiluomo for Floris van Bommel’-sjaal. De koper kreeg bovendien een leuke korting, omdat voor het pakket een speciale combinatieprijs gold, die een stuk voordeliger was dan de prijs van boek en sjaal afzonderlijk. Dat het om een limited edition ging, maakte het een extra interessant cadeau.

Geld en goodwill

Een kookboek voor de student die op kamers gaat, een kinderboek voor je jarige nichtje, het zijn de betere presentjes. Maar ben je zelf auteur, dan kun je boeken ook op een andere, originele manier cadeau doen. Vanwege de Wet op de vaste boekenprijs mag je in Nederland geen korting geven op een boek dat je schreef, maar je mag het wel weggeven. Pieter Bas Jansen, schrijver van De Geldmachine, deed dat op een bijzonder leuke manier. Niet de verkoop van zijn boek is het verdienmodel, maar de spin-off die hij er voor zijn bedrijf uit kan halen. Vlak na verschijnen vond ik – en met mij vele anderen – een pakje in de brievenbus. Met een cadeautje erin! Bij de exemplaren die hij zijn relaties stuurde, zat meteen een exemplaar om weg te geven. Een mooie manier om zijn boodschap bij een groot publiek te krijgen en meer klanten aan te trekken. Een portie goodwill kreeg hij er gratis bij.

Cadeauboek

Tot slot nog wat inspiratie die ik je niet wil onthouden. Want je kunt natuurlijk ook een echt cadeauboek schrijven, speciaal bedoeld om weg te geven. Een voorbeeld zijn deze boekjes van Uitgeverij Loopvis. De Okapi’s – je kunt het ook wenskaarten of knutselpakketjes noemen – worden in de markt gezet als ‘een cadeautje voor jezelf of voor iemand anders’ en zijn vooral bedoeld om op te sturen. (Wil je dit ook met je eigen boek zo aanpakken, maak het dan niet te dik, om hoge verzendkosten te voorkomen.)

Maar nu het leukste: de uitgeverij doet niet aan weggooien. Voor gedrukte pagina’s die niet in de boeken terechtkomen, verzinnen ze een andere bestemming. Ze krijgen bijvoorbeeld een tweede leven als feestelijk promotiemateriaal of … als inpakpapier.

Kijk, dat is nog eens een originele manier van ‘boeken weggeven’!

Door: Janneke Sinot